Gå til innhold

HOLDES OPPE: riktig tilberedning av mme


blomstre

Anbefalte innlegg

Til alle nye flaskeforeldre, eller til dere som har vært det før 2008 og nå skal i gang på nytt. I des 2007 kom WHO med nye retningslinjer for hvordan man skal tillage mme. Vinteren 2008 sluttet Mattilsynet seg til disse retningslinjene.

 

WHO sine retningslinjer finner du her:

http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Bottle_en.pdf

 

Mattilsynets retningslinjer finner du her:

http://www.mattilsynet.no/mattilsynet/multimedia/archive/00048/R_d_for_trygg_tilber_48251a.pdf

 

Årsaken til de nye retningslinjene er at man i de senere år har blitt oppmerksomme på en bakterie (e.sakazakii) som er vanskelig for produsenten av mme å håndtere, og som kan ha alvorlige konsekvenser for de aller minste og svakeste. Bakterien drepes enkelt ved at man blander mme pulver i vann som holder min 70 grader. Og for å være sikker på at man ikke får vekst av bakterien er også det tryggeste å tilberede måltider ferskt hver gang.

 

I tillegg til WHO sine retningslinjer så påpeker Mattilsynet at det er viktig at man følger nøye det som står på pakken til merke du har valgt å bruke!

 

Før de nye retningslinjene kom så var den vanligste måten å tillage på å blande mme for et døgn av gangen og ha klart i kjøleskapet. Dette KAN man fremdeles gjøre, men man må da bruke et merke som skal tillages ved min 70 grader (småfolk eller collett). Man må ikke lage i stort kvanta f. eks på en mugge, men porsjonsvis på flaske (nøye rengjort og sterilisert). Man må kjøle ned raskt og oppbevare under 5 grader. Vær obs på at det ikke anbefales å ha med seg en slik ferdiglaget flaske ut på tur da det er vanskelig å holde jevn temperatur under 5 grader.

 

Merker som skal tillages ved lavere temperaturer enn 70 grader kan IKKE tillages på forhånd (nan og hipp). Tillager man ved lavere tempertur enn 70 grader vil man få bakterievekst! Tillager man disse merkene ved høyere temperatur enn anbefalt av produsenten vil vitaminer gå tapt, og proteiner vil bli tyngre fordøyelig. Melken vil da ikke inneholde det som produsenten går god for på pakken, og babyen kan få unødvendige mageproblemer.

 

I denne tråden vil jeg legge ut tips til hvordan mme kan lages på en enkel og trygg måte, og også litt om renhold (alt annet kommer i en egen tråd ganske snart) Oppfordrer alle andre til å supplere meg og føre på ting som er glemt  Håper dette blir en tråd som blir holdt opp og som alle nye flaskeforeldre får god nytte av. Lykke til med flaskingen alle sammen, håper det blir mer kos enn stress og at alle finner en enkel og trygg måte å tilberede på som passer i deres hverdag!

 

Og til de som ikke allerede har funnet veien dit, www.flaskeposten.org anbefales på det varmeste. De gir også ut egen bok!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

BlandeMetoden

For mme-merker som skal tillages ved høye temperaturer så er blandemetoden den mest effektive. I tillegg er det geniale med denne metoden at man kun trenger en metode å forholde seg til, den funker like bra hjemme som på tur! Noen synes den virker vankelig å lære seg, men etter et par prøverunder så sitter den ganske kjapt 

 

Først må man sørge for å ha kokt kaldt vann stående i kjøleskapet (holdbart i 24 timer)

Så må man ha varmt kokt vann

Man blander varmt og kaldt til 70 grader

Ha i pulver, riste, riste

Så har man i resterende mengde kaldt vann til drikke temperatur

Servere

 

PASS PÅ: alltid å følge riktig mengdeanvisning som det står på pakken. Tilsett alltid så mye vann som det står du skal, ikke tilsett vann til du har rett mengde da pulveret også opptar plass. Får babyen for konsentrert mme så kan den få unødvendige mageproblemer (smerte, hard mage), over tid kan dette også belaste nyrene.

 

Anbefaler å investere i en skikkelig termos til turbruk. Mange liker også å bruke melkedispensere til å ha pulveret ferdig oppmålt på. Urinprøveglass fungerer også fint til formålet.

 

Denne metoden funker for alle merker  Håper andre kan ta seg tid til å dele litt blandingsforhold, legg de ut som svar på denne, slik at de kommer rett under...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NanMetoden

For nan som skal tillages ved 40 grader så kan også denne metoden være aktuell. Ikke så hensiktsmessig for de som skal tillages ved høyere temperaturer, da det vil ta tid å kjøle ned til drikketemperatur.

 

Ha ferdig oppmålte flasker med kokt vann i kjøleskapet (holdbar i 24 timer)

Varm opp en flaske i mikro til 40 grader

Ha i pulver (gjerne ferdig oppmålt i dispenser, urinprøveglass eller annet)

Riste, riste

Servere (bør drikkes innen 1 time og skal ikke varmes opp igjen)

 

PASS PÅ: å riste vannet godt, slik at du ikke får lommer i vannet som er for varme. Hvor lang tid det tar å varme vannet vil variere fra mikro til mikro samt hvilken effekt man bruker.

 

OBS: metoden slik den er beskrevet er kun for nan! For andre merker skal pulveret blandes i ved høyere temperaturer, og man vil ha behov for å kjøle ned melken (under rennende kaldt vann f. eks) før servering.

 

På tur uten tilgang på mikro kan man eventuelt varme på vannbad eller lære seg blandemetoden :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvor lenge må man koke vannet?

Til nyfødte skal man bruke kokt vann til tillaging av mme, og som drikke. Dersom vannet kommer fra et godkjent vannverk bør barnet kunne få dette uten videre forbehandling så snart det inntar annet enn morsmelk/mme (4-6mnd).

 

Se forøvrig hva mattilsynet sier om dette:

http://matportalen.no/artikler/2008/2/1204288690.71

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Renhold

For å hindre vekst av melkebakterier er det viktig at flaskeutstyret er nøye rengjort mellom hver bruk:

 

- Skyll i kaldt vann rett etter bruk

- Legg i så varmt såpevann som mulig

- Vaske opp (flaskekost til tuttene)

- Skylle godt med varmt vann

- Koke i 5-10 min. Ev bruk sterilisator.

- Lufttørke

 

Når barnet blir større (over 3 mnd) kan du slutte å koke flaskene og heller gå over til å vaske flaskene i oppvaskmaskin på et program som har temp over 65 grader. Flasketuttene bør kokes gjennom hele flaskeperioden.

 

Noen sliter med at de får et hvitt belegg både i flasker og tutter. Dette kan oppstå hvis man kun koker uten å rengjøre skikkelig først. Det er også viktig å skylde godt i kaldt vann med en gang etter bruk. Et triks for å få tuttene rene igjen kan være å skrubbe de med grovt salt.

 

Tips for å forenkle oppgaven med renhold:

- La far gjøre det

- Ha rikelig med utstyr slik at man ikke trenger å vaske like ofte

- Mange sverger til mikrosterilisator

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kontaktinfo mme-produsenter

Dersom man er i tvil om man tillager mme på en trygg og riktig måte så ikke nøl med å ta kontakt med produsenten. Det er de som sitter på den største kunnskapen! Er det ting du ikke er fornøyd med, så er det også viktig å si i fra slik at produsenten kan ta det til etterretning.

 

Nestlé, Nan

Hjemmeside: http://www.nestlebaby.com/no

Forbrukerkontakt: [email protected]

Grønt nr: 800 80 730 (9-15) - gratis fra fasttelefon, egne priser fra mobil

 

Småfolk

Hjemmeside: http://www.smaafolk.no/

Spør ernæringsfysiologen: [email protected]

Forbrukertelefon: 800 30 580

E-mail: [email protected]

 

Hipp

Hjemmeside: www.hipp.no

Spør hipps dietist: http://www.hipp.no/subpage.aspx?id=216

E-mail: [email protected]

 

Collett

-Her har jeg ikke funnet noe på nett, håper noen kan legge ut det som står på esken!

 

Helsekost foretninger har også andre merker med mme, bruker du noen av disse så legg gjerne ut kontaktinfoen :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hipp har svart meg i en mail at årsaken til at hipp skal blandes ved 50-60 grader er at pulveret løses best i dette temperaturintervallet. Så eneste som skjer hvis du lager ved lavere temperatur er at du kan får problemer med å få løst opp pulveret.

 

Har også spurt de om hva konsekvensen er dersom man blander hipp ved for høy temperatur, venter fremdeles på tilbakemelding på dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Da har Hipp svart meg ang å tillage hipp ved høyere temperatur enn 50-60 grader. De skriver at det i hovedsak er med ECO 2 man vil få problemer med klumping pga stivelsen i denne. Ellers sier de at barnet ikke vil ta noen ernæringsmessig skade av å blande Hipp ved høyere temperatur av og til. Men som vane bør man altså holde seg til det anbefalte temperaturintervallet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

På tur har jeg en termos med kokt varmt vann og en med kokt kaldt vann.

Blander på flaske til ca 40g og har pulver på fra dispenser...rister godt.

dette funker fint for om man må blande litt mye vann for å få rett temp er det bare å helle ut til mengden er riktig og så oppi med pulveret

bruker nan har ikke erfaring med andre typer.

dette er kjempegreit på tur da dispenseren holder 3 måltider og man har med både kaldt og varmt så man trenger ingenting.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Sendte mail til småfolk ang temperatur på vannet når man blander ut. Mulig jeg er sær, men syns den 70 graders var litt vanskelig å få til og kunne godt tenkt meg å blande rett etter vannet er kokt for å være sikker på at det hvertfall ikke er for kaldt. Fikk dette svaret:

 

Ersättningen bör inte blandas i sjudande eller kokande vatten, då kan vitaminerna bli förstörda.

 

Om du kokar upp vatten och sedan häller över det i en flaska så har temperaturen gått ner tillräckligt för att blanda ner pulvret.

 

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...