Gå til innhold

Helsefagarbeidere/omsorgarbeidere/hjelpepleiere. SE HIT!


Anonym bruker

Anbefalte innlegg

Trenger sårt hjelp til en oppgave som skal leveres ! Plis kom med tips!

 

 

- Hva er viktig å få med seg når man planlegger et morgenstell?

 

 

- Personlig hygiene. Ovenfor meg og pasient.

 

 

- ADL og egenomsorg

 

 

- Kommunikasjon

 

 

 

 

 

 

 

- Trenger sårt tips og punker. På forhånd takk :D

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Når du ålanlegger et stell så er det viktig å få med seg alt utstyret. Nødvendig sengeutstyr som må byttes og alt du trenger og ha det tilgjengelig, slik at du slipper å gå til og fra.

 

Når du utfører stellet så har du fått med deg det viktigste. Du kan i tillegg skrive litt om at stell gir et godt grunnlag for vurdering av pasienten. Hud/sirkulasjon osv. I stellet så får du også kunnskaper om pasientens ressurser og generellle helsetilstand.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det som er viktig når du skal ta morgenstelle er så klart å stelle pasienten. Men, det betyr ikka at det er du som skal stelle. Du skal prøve og få pasienten til å gjøre/hjelpe til mest mulig selv.Det er veldig viktig og få frem. Du er ikke der som en tjener men for og hjelpe og veilede. Som sakt det ikke er en 100%pleiepasient. Jeg er veldig opptatt av det og ikke sy puter under armene på pasienten. Det kan føre til veldig mye negative ting. Hilsen en vernepleier student som har jobbet på gamlehjem:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

da er det viktig å huske at hvert problem skal inneholde en reell problemstilling. f.eks å pusse tennene. det skal stå som ett punkt. deretter fletter du inn alt det du nevnte i hovedinnlegget. det viktigste er siste del; hvorfor du gjør det du gjør, hvorfor det vil gagne brukeren og ikke minst målet med problemstillingen

du har fått en mal fra lærestedet går jeg utifra? jeg er en mester på pleieplaner, eller dvs var. husker ikke så voldsomt hvordan jeg gjorde det lengre;/ men husker at jeg fikk toppkarakterer ;D hvis du fortsatt står fast kan jeg godt se om jeg klarer å plukke frem et par planer ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Først og fremst er det viktig å fokusere på trygghet, skjerme brukeren for unødvendig sjenanse og opptre sikkert og proffisjonelt.

Når du planlegger morgenstellet er det viktig å ha med seg alt utstyr man trenger slik at man har alt tilgjengelig . Det kan innebære unødvendig belastning for brukeren hvis du må bruke mer tid en nødvendig pga at du å gå frem og tilbake for å hente utstyr. Det innebærer jo også unødvendig stress og belastning på pleieren.

 

Når det gjelder personlig hygiene er det viktig å tenke "Hygiene" handsker. Vaske oppifra og ned. Ikke bruke samme klut til ansikt og underliv osv. Når det gjelder å bruke handsker er det like mye for din del som for brukeren. Det er for å skape avstand og få det til å føles som pleie. For noen blir det for intimt ellers. Å vaske seg godt å sprite hendene føre og etter et stell.

 

Hva gjelder ADL og egenomsorg, handler det om å tilrettelegge for brukerens egne ressurser og ikke ta ifra de oppgaver det fint kan utføre selv. Som ei annen sa over her. At arbide med hendene på ryggen. Det er viktig å opprettholde de funksjoner hver enkelt menneske har så lenge det er forsvarlig og mulig.

 

Og som sagt , kommunikasjon der handler det om å bygge opp tillit, være trygg og omsorgsfull. Du skal bettrakte hvert menneske for den dem er og være tilgjenglig og lyhør for brukerens mentale og fysiske helse.

 

Guri det er så vanskelig å forklare.......... men sånn i det store hele da.

 

Lykke til

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Åssen ser dette ut ? Dette er Bare morgenstellet da. Resten kommer i sine egne punkter ..

 

 

 

 

 

 

Planlegging av morgenstell:

Når jeg skal stelle pasienten min, er det første jeg tenker på ren uniform. Selv er jeg velstelt med allikevel unngår jeg for mye sminke, neglelakk, ringer, smykker også videre. Når jeg etter rapporten skal bevege meg inn til pasientens bolig, spriter jeg opp hendene mine for å så vaske dem. Pasienten blir våknet med litt svakt lyst å et god morgen fra en positiv arbeider. Ellers er vedkomne ganske selvstendig, og trenger kun en hjelpende arm opp av sengen. Hun tar på seg høreapparat og briller, så vi kan snakke uten å skrike til hele hjemme. Selv triller hun av gårde inn på bade med rullatoren. Hun setter seg på do selv, og sier ifra når hun er ferdig. Vi har god kommunikasjon, og snakker gjennom hele stellet. Jeg prøver å få fatt i noe pasienten er intr i, og får henne til å delta selv. I mellomtiden reier jeg opp sengen og rydder andre eventuelle ting som trengs. Når vedkomne er ferdig, hjelper jeg henne over på dusjstolen som står ved vasken, der heller hun selv oppi vann og vasker seg selv oventil. Nedentil er verre, så der trenger hun hjelp. Det samme med ryggen. Pasienten sier selv ifra om det er greit eller eventuelt for hardt. Som sagt er denne pasienten veldig selvstendig, hun sier også hvilket tøy hun vil ha. Dette finner jeg frem mens ho vasker seg. Hun kler også på seg selv oventil med lite hjelp. Trusen, ull buksen og buksene trengs kun å dras opp til knærne før hun fikser resten selv, i tilegg til bindet som hun setter på selv. Vedkomne har nå sår på høyre lår, så hun bruker støtte strømper får og holde bandasjen mer på plass å for å hindre hovning. Dette trenger hun hjelp til. Ellers fikser ho seg selv på håret, vasker hendene og setter inn gebisset. Disse pusser vi etter middag. Jeg forteller også hele tiden hva som skal gjøres, hva som skal bli gjort og gjerne hvorfor. Jeg snakker korte og greie setninger, slik at det blir lettere får pasienten å få med seg hva jeg sier.

 

Utført stell:

Det begynte ved rapporten i 07.30 tiden. Der gikk jeg inn til min første pasient Tok meg en grundig håndvask før jeg banket på døren og slo på lyset. Jeg virket positiv får å gjøre dette til en fin morgen, å pasienten var selv glad. Jeg ga henne høreapparatet og brillene før jeg hjalp henne ut av sengen. Hun bevegde seg mot badet ved hjelp av rullatoren og satte seg på do. Jeg gikk i mellomtiden inn på romme for å re opp sengen, å også slik at pasienten min skulle føle seg vel og kunne sitte i fred. Etter dette flyttet vi oss bort til dusjstolen jeg hadde satt ved vasken. Jeg hjalp henne av med tøye, men som sagt klarer hun dette ganske godt selv. Hun

fikk et håndkle for å skjerme bort underlivet, slik at hun skulle føle seg vel og komfortabel. Jeg helte vann i vasken, ga henne en klut og hun vasket seg selv. Vi hadde mye kontakt hele tiden, å hun var positiv. Vi snakket for det meste bare hvordan hun hadde det, å om hvordan hun ville ha stelle utført. Når hun var ferdig oventil, oppmuntret jeg henne til å prøve nede også. Etter hvert tok jeg litt over, da hun spurte for å få en litt grundigere vask. Før dette hadde jeg også tatt ryggen og nakken. Vi begynte å kle på tøye som ho selv hadde valgt ut. Vi startet ved ulltrøyen som hun tar på selv, og fortsatte med bleien hun bruker om dagen. Dette gjør hun for å dekke litt av såret. Videre var det ullbuksen, ullsokkene, buksen og skjorten. Hun knapp igjen knappene før jeg hjalp henne opp hvor hun videre dro opp buksen, å spurte pent om jeg kunne kneppe. Hun tappet ut vannet i vasken, tok på gebisset og stelte seg på håret.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes det ser veldig bra ut, men trur du bør ha med at du bruker handsker når du helper henne med stellet og at det blir brukt forskjellige kluter eller ovenfra og ned vask ved hånd og ansiktsvask/underlivet. Ihvertfall var våre lærere veeeeeeldig nøye med at man prsiserte dette.

 

Så også oppryddingen etterpå samt vask av dine hender og spriting når du er ferdig med stellet og forlater pasienten.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Du må heller ikke glømme og skrive at du tørker henne veldig godt etter badet, spesielt i lusken, under armene, og i underlivet for og fårbegygge fuktsår. Eventuelt smøre henne med krem?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

PERSONLIG HYGIENE:

 

Når det gjelder personlig hygiene overfor meg sjølv tenker jeg ren uniform, velstelt men som sagt unngå for mye sminke, godlukt, ringer, armbånd, og neglelakk. Flittig vasking og spriting av hender, bytte uniform om dette trengs. Jeg bruker også hansker ved intimvask og vasking av gebiss. Dusjfrakk og ”strømper” til å ha over skoene under dusjingen. Jeg tenker ikke sånn konkret på hygiene, fordi det kommer liksom litt av seg selv. Man behandler maten slik det skal, vasker hender ofte og bytter helst uniform hver dag. For pasientens behov har man for eksempel nedentil og oventil sett med klut og håndklær. Bytter på eventuelle sår når det trengs og hjelper pasienten (om vedkomne trenger hjelp) å vaske seg. Den personlige hygiene er noe som trengs for den personlige velværen man føler man må ha. Vi sorterer å legger bort skitten tøy, setter på plass ting vi bruker under stell og rister ikke for mye i dynen når vi reiser opp sengen.

 

 

 

.. Mangler jeg noe?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 7 år senere...

Hei :-) skal snart opp til fagprøve i helsearbeid.fag. Skal ha ett stell og ett sosialt tiltak. Noen som har skrevet en plan for aktivitet/sosialt tiltak? Hvordan dette evt gjøres 😊

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...