Gå til innhold

TIMING VIKTIG FOR DEG SOM VIL BLI GRAVID Av Jordmor Siri von Krogh


fru furu med kongle

Anbefalte innlegg

TIMING VIKTIG FOR DEG SOM VIL BLI GRAVID

Av Jordmor Siri von Krogh

 

 

 

Det er mange som sliter med å bli gravide, også selv om de har laget barn tidligere.

 

Dette kalles sekundær infertilitet. Mellom 10 og 15% av befolkninge sliter litt før "den sitter". De allerfleste blir imidlertid gravide i løpet av det første året, så fortvil ikke før det i hvert fall har gått ett år.

 

 

I prinsippet kan man aldri være hundre prosent sikker på når sjansen får å bli gravid er størst. Men et par tommelfingerregler finnes. Du er mest fertil eller fruktbar rundt eggløsning, eller ovulasjon som det også heter.

 

 

 

Alle kvinner har sin egen mens syklus, men gjennomsnittlig går det fjorten dager fra eggløsning til man har den neste mensen. Det går ikke an å si det omvendt, at det er fjorten dager fra siste mens til neste eggløsning. Det er derfor vi kan ha forskjellige mens sykluser, men allikevel har ca 14 dager fra eggløsning til neste mens. En normal mens syklus regnes som 21 til 35 dager.

 

De fleste av oss har en relativt stabil syklus, og kan derfor regne ut på bakgrunn av denne når neste eggløsning mest sannsynlig blir. Vanligst er det å ha eggløsning mellom 12 og 14 dag i syklusen. Det vil si fra den første dagen av den forrige mensen din.

Men orgasme eller hyppige samleier kan også gi eggløsning, og man kan da bli befruktet. Det er derfor såkalte sikre perioder aldeles ikke er det. Og hvis man ikke ønsker å bli gravid bør man absolutt bruke skikkelig prevensjon.

 

 

En eggcelle er befruktbar i opptil 24 timer. En sædcelle kan leve i inntil 92 timer. Befruktningen kan derfor skje ved samleie de siste 5 dagene før eggløsning og maksimalt en dag etter eggløsning.

 

 

 

Ønsker du å bli gravid kan du selv regne ut når du er mest fruktbar ved å trekke 14 dager fra første dag av siste mens, for å finne ut hvilke dager i din syklus som er perfekte for deg.

Det vil kunne lønne seg å begynne allerede dag 11 etter første dag av siste mens og så holde på annenhver dag i en uke. Da øker dere sjansen for å treffe eggløsningen.

Stadig flere som har prøvd en stund prøver også diverse kjerringråd som slimløsende hostesaft eller salvie te rundt eggløsningen. Sjekk kjerringråd sidene våre også!

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...