Gå til innhold

Vitaminer som er bra å ta


kirsty*2barnsmamma

Anbefalte innlegg

Fant dette på hjemmesiden til foreningen ufrivillig barnløse:

 

Hva bør man ta av vitaminer og mineraler i forbindelse med forsøk?

Av Anette Hasle

 

Det er mange gode råd om hvilke vitaminer og mineraler man bør ta for lettere å bli gravid. Ikke alle råd er like god eller virkningsfulle. Jeg har, med litt hjelp av en reflexolog, prøvd å lage en oversikt over noen av rådene som gis og litt fakta om de forskjellige. Det er viktig å huske på å ikke blande for mange av preparatene. Man bør også være forsiktig med overdreven bruk slik at det oppstår skader.

 

Produkter med bevist virkning

E-vitamin

E-vitamin er et fettløselig vitamin. Det bygger opp ditt indre forsvarsverk og er en viktig antioksidant som er nødvendig for mange celle funksjoner. Vitaminet er det mest kjente fruktbarhets vitaminet fordi det er gunstig for mannens sædceller. Mangel på vitaminet kan føre til nedsatt forplantningsevne.. Naturlig E-vitamin er mer effektivt enn som pille. Overskuddet av vitaminet skilles ut i urinen. E-vitamin finnes i; vegetabilske oljer, mandler, nøtter, salat, margarin, bønner, fet fisk og kornprodukter. I forbindelse med barnløshet anbefales et daglig tilskudd på 300 i.e.

 

Sink

Sink er et nødvendig sporstoff som inngår i flere enzymer og insulin. Dette mineralet er det mest kjente fruktbarhetsmineralet fordi det er med på å forbedre sædkvaliteten. Tilskudd bør startes minst 3 måneder før forsøket fordi det tar ca 3 mnd før en sædcelle er ferdig utviklet. Sink finnes naturlig i; valnøtter, korn. kli og kjøtt. Anbefalt tilskudd i forbindelse med barnløshet er 30-45 mg pr dag.

 

C-vitamin

C-vitaminer styrker kroppens immunforsvar. Det er også viktig for produksjon av sædceller. Det finnes naturlig i nyper, appelsiner, kiwi og rød paprika. I forbindelse med behandling for barnløshet anbefales høye doser fra 400-3000 mg pr dag.

 

Folin/ folsyre

Folin er et vannoppløselig B-vitamin som er nødvendig for celledelingen og dannelsen av blodlegemer. Vitaminet kan være med på å forhindre ryggmargsbrokk hos fosteret. Et evt overskudd av folin vil skilles ut i urinen og det er få registrerte bivirkninger. Helsepersonell anbefaler kvinnen å starte behandling ca 3 mnd før planlagt graviditet, men man kan starte når som helst. Tilskuddet bør ligge på 400 mg. Folin finnes naturlig i;lever, fisk, broccoli, grønne grønnsaker, sitrusfrukt, bønner og grove kornvarer.

 

Selen

Selen er viktig for å inaktivere tungmetaller som kadium og bly i kroppen. Anbefalt daglig tilskudd er 300 mikrogram

 

Ellers er naturlige antioksidanter bra for kroppen. Dessuten kan urter som løk og hvitløk positiv virkning fordi kroppen renses for svovelstoffer.

 

Andre produkter uten påvist virkning

 

Wild Yam

Wild Yam er en av verdens mest bruke urter. Det har en balanserende effekt på kjønnshormoner og kan brukes av både kvinner og menn. Det har vært brukt i behandling av barnløshet med resultater, MEN dette må ikke brukes uten veiledning fra fagfolk fordi det kan virke motsatt av det man ønsker.

 

B6-vitamin

B6 er bra for nedbrytningen av bl.a. proteiner og karboyreater. Det skal være gunstig for å fjerne svangerskapskvalme. Kvinnen bør starte før graviditeten. B6 finnes i gjær, lever, fet fisk potet og grønnsaker.

 

Organinsk krom

Krom regulerer sukkerbalansen i kroppen og finnes naturlig i skalldyr og kjøtt.

 

Omega-3

 

Ølgjær

 

Mangan

 

Rød solhatt

Rød solhatt har etter det jeg har hørt av andre, negativ virkning på sædceller.

 

Det er en god del par som har forsøkt alternativ behandling som soneterapi, reflexologi, aromaterapi og liknende med ulike resultat. Dessverre kan ingenting av dette garantere graviditet, men det er lov å prøve noe av dette.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

dette var jo skikkeli intressant.

hmm. trur det blir en tur innom helsekosten/apoteket i morgen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hmmm......... Dette var interessant. Bare å begynne med vitaminer nå da skjønner jeg. Takk skal du ha :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg skulle også tatt meg en tur på apotek/helsekost men været og tr gjør at jeg blir depremert og tømmer heller skapene forsøtsaker hejmme!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Helt topp med en sånn liste, takk skal du ha! Spesielt var det med B6-vitamin mot evt. svangerskapskvalme noe jeg ikke visste, så det er jo greit å huske på til den "gledelige" tid kommer:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...