Gå til innhold

Mangler nordmenn høflighet?


turbomamma til 3

Anbefalte innlegg

I går kom jeg hjem etter å ha vært i Spania i 10 dager. Er 33 uker gravid og man kan jo si at det synes ganske godt. Når vi var ute og tok metro, ventet på metro etc. var det alltid noen som reiste seg for meg sånn at jeg fikk sitte.

 

Hadde ikke før landet på gardermoen i går og skulle på buss til parkeringen før jeg virkelig skjønte at det er forskjeller ute og går. Bussen var full av mennesker, alt fra unge jenter og gutter til par i 40-50 årene. Jeg kom på sammen med mann og 2 barn. Jeg bar på krykker (brukte de ikke). Må si at jeg ble litt skuffet over at ingen gjorde mine til å reise seg opp og tilby meg en sitteplass. Jeg holdt meg fast og turen gikk bra (det var nesten godt å stå litt etter å sittet på fly i 4 timer) men det visste jo ikke mine medpassasjerer).

 

Hvordan er deres erfaringer? Jeg ble litt skuffet jeg, men kanskje jeg overreagerer?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg hadde reist meg for deg, og er i 23. uke... Nordmenn er vel ikke helt på topp i høflighet vil jeg si. Nå har jeg aldri vært i den situasjon at noen burde reise seg for meg på bussen, men jeg reiser meg alltid for eldre, gravide og andre som ser ut som om de trenger setet mer enn meg.

 

Legger dog merke til at mange ikke bryr seg om slikt, og bare sitter og "later" som om de ikke ser at de burde gi plassen sin til noen andre. Kanskje spesielt godt voksne!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har opplevd mange ganger det du beskriver. Du kan ha så mye mage og krykker du vil, men det virker som om de aller fleste gir blaffen i hvordan andre har det og tenker bare på seg selv.

Desverre er det også sånn at mange blir sure når de blir tilbudt plass. Jeg har flere ganger fått kjeftet huden full fordi jeg var så "frekk" å spørre noen om de ville sitte. Da forstår jeg jo godt at folk ikke gidder etterhvert.

 

Nei, vi nordmenn har mye å lære når det gjelder høflighet og respekt for andre mennesker!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Synes ikke de er noe bedre i Danmark hvor jeg bor heller. Ingen som reiser seg på bussen og tilbyr sete. Folk skubber også borti en og maser seg frem, på buss som andre steder. Gjerne gamle damer har jeg lagt merke til har denne "jeg skal frem" holdningen. De bryr seg ikke om noen andre.

 

Det som jo er positivt men også litt uvant og underlig er at mange fremmede kommer bort til en og lykkeønsker en.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har samme erfaring, men innimellom er det faktisk noen som glimrer med omtenksomhet... Så heldigvis ikke helt håpløst.

 

Vi kan sikkert gå i oss selv noen og enhver og gjøre norsk offentlighet enda bedre ved selv å vise omtenksomhet :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Etter å ha bodd i Florida et år fikk jeg nesten sjokk da jeg kom hjem. Vi nordmenn er jo hysteeeriske! Jeg mener, se for deg en tur i butikken. Folk kjefter uhemmet på den stakkars personen i kassen som scanner varene så fort hun bare kan, fordi de kanskje må vente to minutt i kø?

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Haha, ja og det som er så fantastisk er at de som kjefter på de som sitter i kassen gjerne har somlet seg skikkelig igjennom butikken og hatt all verdens tid!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

jeg pendler til jobb hver dag, 35 min med tog. spesielt fredager er toget hjem alltid fullt, og folk står stabla i gangene. har hittil ikke opplevd at noen har reist seg for meg (er i uke 32, og har stor mage) eller andre gravide. så da må jeg sette meg ned i gangen, noe som ikke er like behagelig akkurat.. jaja, det er vel bare sånn det er her i norge..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ikke sant?

Min søster har ekstrajobb på Coop, og ofte hvis hun gjør ting som å stable varer, så kommer folk bort og spør: "Si meg, jobber ikke du her?" Det virker som at folk flest tror at det skal sitte folk i alle kasser slik at de skal slippe å stå litt i kø.

 

Hva med at folk finner frem lommeboken når de står i kø, slik at det skal bli litt mer effektivt? :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt klart at mange nordmenn mangler høflighet.

 

En opplevelse jeg hadde for noen år siden, var da jeg skulle ut å fly med gutten min som da var så vidt bekka 1 år. Der sto jeg bakerst i køen for ombordstiging, med ei trille rundt armen, sekk på ryggen og en liten gutt som hyl skreik. Jeg var helt svett og rød i toppen, og ikke et eneste menneske som viket unna. Da jeg til slutt, endelig, fikk blikk kontakt med dama som tok imot billettene, ropte ho ut i den her saken sin (callen?) om at de med små barn skulle først ombord. Da først trakk folk seg litt til sides for å slippe oss frem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har faktisk gode erfaringer med det der under svangerskapet....Har blitt tilbudt plassen til noen andre flere ganger når bussen har vært tettpakket....

 

Men jeg hadde også reagert om jeg ikke hadde blitt tilbudt plassen da, synes selv det er normal folkeskikk jeg.....

 

Synes ikke du overreagerer:o)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er i uke 33 og er frisk og rask men opplever allikevel at folk på t banen og tog tilbyr meg plassen sin. Men som regel så er det ikke etniske nordmenn, men folk med en annen etnisk avstamning som tilbyr meg plassen.

Har også opplevd å være i andre enden for noen år tilbake, at jeg spurte en gravid om hun ville sitte, og fikk bare kjeft tilbake fordi jeg anntok at hun ikke orket å stå bare fordi hun var gravid...Det gjør en litt betenkt...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

har opplevd både å ikke bli tilbudt plass, og nesten å bli skjøvet ned i en stol på apotek med lang ventetid:-) hehe.. men respekten og høfligheten må gå begge veier, det er minst like uhøflig av noen å kjefte fordi en annen tilbyr plassen sin. DET synes jeg er på grensen. da hadde jeg jammen gitt klar beskjed tilbake om folkevett!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Jeg har opplevd det samme som deg. Var ganske overasket faktisk over at ikke noen reiste seg for meg på bussen om morgenen. Gikk skoleåret ferdig, og når jeg sluttet nå var jeg i uke 37. Disse svingete veiene på Vestlandet kan bli en plage når du så godt som må stå hver dag på bussen i 35 min.

Det hendte noen ga fra seg plassen sin, men de gangene kan jeg telle på en hånd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...