Gå til innhold

i gang m/ termin 08.09.06


Aga:-)

Anbefalte innlegg

Hei!

Jeg bare lurer litt på hva du egentlig mener jeg... Jeg registrerer at du har skrevet inn på en del vektinnlegg i det siste, men jeg blir ikke helt klok på hva du mener. Mener du at det å få et barn med for eksempel fødselsvekt på over 4000 gram er mer utsatt for kostholdslidelser som voksen? Og mener du at en mor som får et barn på 4500 gram har hatt et dårlig kosthold? Jeg leste nettopp referansen du kom med i et innlegg under her, og tar meg i å lure på om du mener at det er bedre å få et barn med lav fødselsvekt enn med høy.. Og hva mener du med høy? Det er overhodet ikke meningen å krangle, men jeg blir så opptatt av å finne ut hva du egentlig mener...

 

Hvis du tolker artikkelen på www.mozon.no som ensbetydende at det er bedre å få barn med lav enn med høy fødselsvekt, så tar du nok feil. Også forsker Henriksen imøtegår jo denne påstanden i samme artikkel, og hevder at fødselsvekten er en indikator på vekst og utvikling av hjernen og sentralnervesystemet i fosterlivet, og at barn med høyere fødselsvekt ikke har de samme risikofaktorene knyttet til seg som de med lav.

 

Det er absolutt større risiko forbundet med lav fødselsvekt enn med høy, og det er det mange årsaker til. Noen barn er selvfølgelig små i seg selv, altså en genetisk arv. Disse barna er selvfølgelig like normale og sunne som de andre normalvektige barna! Likevel er det nok slik at de fleste barn som blir født med lav fødselsvekt, altså under 2.500 gram, enten er premature eller at det er utsatt for ernæringsmangel/feil under svangerskapet. Det er mange flere som får senskader av en slik tilstand enn om barnet veier for eksempel 4500 gram. Jeg har jobbet mye med premature barn og deres familier, og har også møtt mange barn og undommer i mitt arbeid som er født til termin med lav fødselvekt . Det er ingen automatikk i at disse får vansker av ymse slag i oppveksten og voksen alder, men det er en stor prosentandel som får det. Ved lav fødselsvekt grunnet prematuritet er mange systemer i kroppen ikke ferdig utviklet, hjernestrukturene er mye skjørere og de er mer utsatt for hjerneblødninger o.l. som kan føre til lærevansker og f.eks. hyperaktivitet. Det er også vanlig med syn- og hørselsskader, CP osv osv. Ved lav fødselsvekt til termin er ofte årsaken morkakesvikt eller andre faktorer som gjør at barnet ikke har kunnet ta til seg nok næring, noe som i seg selv er meget bekymringsfullt. Når det gjelder høy fødselsvekt og senere livsstilssykdommer, avhenger nok også dette mye av familiens generell kosthold. Et barn som får i seg et fullverdig, sunt og variert kosthold skal ikke måtte utvikle en livsstilssykdom senere i livet. Her har vi foreldre et utrolig stort ansvar!

 

Hvis mor bevisst går inn for å slanke seg eller unngå en sunn vektøkning i svangerskapet, kan dette fort gå utover barnet. Selvfølgelig er det andre veien også. Hvis mor har et svært usunt matinntak i svangerskapet, men høyt sukkerinntak, kan dette også gå utover barnet. Det er helt meningsløst å snakke om de magiske 12 kiloene som står referert i noen bøker, for deg kan det være naturlig å gå opp 10 kilo mens det for meg kan være like naturlig å gå opp 20. Ingen menneske er et gjennomsnittsmenneske, og da burde vi gravide heller ikke bli målt ut fra et vektgjennomsnitt. Så lenge vi har det godt med oss selv, spiser sunt og godt og beveger oss nok, ikke har sukker, proteiner eller andre uhumskheter i blod/urin, så burde jo det meste være greit.

 

Jaja, som du skjønner er dette noe jeg både brenner for og arbeider med. Jeg vil også, som jeg ser at en annen har kommentert her inne, be deg om å lese den artikkelen som omhandler fødselsvektens utvikling de siste 30 år. http://www.fhi.no/eway/default0.asp?pid=223&oid=0&e=0&trg=Area_4504&MainArea_4320=4498:0:15,2659:1:0:0:4320;4349;::0:0:0&ContentArea_4498=4504:0:15,2304:1:0:0:4320;4498;::0:0:0&Area_4504=4336:53664::1:4751:1:4320;4498;4504;::10:0:0

 

Ble lang lenke, gitt, men den er utrolig informativ og god.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Svigerinna mi levde normalt (det vil si ikke overhysterisk på grønnsaker men normalt sunt kosthold og bevegelse) Første veide rundt en 3500. Nestemann derimot veide 5600!! Han kom riktignok to uker over tiden (ble sendt til kontroll 2 dager før hvor vekt ble estimert til 3500-4000. Hurra for bra estemering) Hun hadde da levd likt som ved første svangerskap.

 

Nr 3 veide 4600 2 uker FØR termin. Ble da tatt ks. Skal sies at hun i siste ss fikk påvist ssdiabetes. Hun var da ekstremt nøye (ekstremt!!) med all mat og måling og hele greia.

 

En liten tanke ift. ei som levde normalt og likt under to svangerskap + et unormalt svangerskap, men hvor mor var meget nøye med inntak.

 

Synes ikke man skal henge seg så mye opp i vekt. Det som er gj.snitt er jo ikke det eneste som er normalt. Det er jo et gjennomsnitt av det normale. Altså mange må ligge over og under!! Se så forskjellige vi er, hvorfor skulle ikke da babyr være forskjellige. Og har virkelig en kg. sååå mye å si? snakker da ikke om prematur men fra 3300 til 4300 f.eks.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er jo det jeg mener også, egentlig, selv om jeg kanskje har uttrykt meg klønete. Tror ikke at et barn på 4500 er så uvanlig stort, men at det tvert i mot er ganske vanlig og det var derfor jeg lurte på hva "i gang m/termin...." egentlig mente med det hun skrev om store barn og kostholdslidelser..

 

Nei, en bør ikke henge seg så opp i vekt. De fleste av oss gravide er meget nøye hva vi putter inn i munnen, men ikke nødvendigvis fordi vi ikke skal legge på oss så mye, men fordi vi har et utrolig stort ansvar for å gi babyen den næringen og de byggestoffene det trenger. Selvfølgelig er babyer like forskjellige som oss, noen er små mens andre igjen er store. Heldigvis;-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

huff, jeg har ikke spist så mye usunt på mange år som jeg har gjort nå!! Mistet helt lysten på søtsaka etter at jeg fikk forrige gutten min. Synd det ikke holdt seg:) Blitt mye, spes. is nå. Men så har jeg nok gått opp mer enn jeg burde og. Vil ikke si jeg har fråtset og trente jevlig frem til juli. Får stor baby nå sans., har ligget godt over snitt hele veien. Tror ikke mors vekt alltid har noe å si iforhold til barnets vekt. Har sett så mange eksempler på motsatt.

 

Jo var enig med deg jeg..hehe kanskje det ikke så slik ut? Nei la nå bare ut egne tanker/viten rundt tema jeg:)

 

synes babyr er så mye tyngre nå!! Når jeg fikk for 8 år siden var over 4 kg. stooor baby. Nå er det ingen som reagerer stort på om en baby er over 4:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kiloene forsvinner heldigvis igjen, både med amming, turgåing, løfting og aknskje en ørliten treningsinnsats... hm. Hvis du trente jevnllig frem til juli, har du jo vært utrolig flink da. Det er jo viktigst å ha en sunn og godt fungerende (les:trent) kropp!

 

Ja, er helt enig med deg, mange store barn som fødes. Fikk selv en stor gutt for halvannet år siden, og får ikke lov til å gå over terminen denne gang grunnet en angivelig stor unge. Har ikke lagt på meg mye, ca 11 kilo og er i uke 36. Følger litt Fedons tankegang, det gjorde jeg i forrige ss også. Spiser lite karbohydrater, mye proteiner. Funker egentlig greit, men det blir jo kjedelig. Føler meg nesten litt prektig, og mest av alt kjedelig.

 

Jaja, nå er det legging av barn her. God kveld:-)

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...