Gå til innhold

Hjelp - jeg trenger sykemelding: hva kan jeg si til legen?


Morcheeba

Anbefalte innlegg

Huff, jeg vet at dette høres litt kynisk ut, men jeg føler virkelig for å sykemelde meg neste uke. Studerer fulltid og jobber 70% stilling på siden. Neste uke har jeg avsluttende eksamen og full turnusuke på jobben før det. Siste vakt er ferdig klokken 23 kvelden før eksamen.

 

Har søkt jobben om å få ta ut ferie den uken, men fått avslag på grunn av at de 100%-ansatte går foran meg i feriekøen. Har søkt om permisjon uten lønn for lesedager men fått avslag på grunnlag av at kun deltidsutdanninger hos fulltidsansatte har krav på permisjon før eksamen.

 

Nå føler jeg at eneste mulighet er å sykemelde meg uken før eksamen for å få lest. Men jeg er jo ikke syk - bare sliten og oppgitt. Synes liksom at jobben "får som fortjent" også når de er så vanskelige.

 

Jobben min har også ventet med å forlenge kontrakten min (som går ut 10. juni) fordi de vil se an "om jeg har helse til å jobbe så mye nå som jeg er gravid" Jeg kan derfor ikke sykemelde meg for noe graviditetsrelatert. Det beste hadde vært en brukket fot eller noe;)

 

 

Spørsmålet er hva jeg kan si til legen?

- Skal jeg lyve på meg en sykdom?

- Skal jeg bare forklare problemet?

- Får arbeidsgiveren min vit hva jeg er sykemeldt for - kan jeg si til dem at jeg feiler noe "ufarlig"? Sier jeg at jeg har bekkenløsning får jeg garantert ikke forlenget kontrakten...

 

Sukk...føler at hele situasjonen bare er rot. Å lyve til legen blir på en måte det minste problemet mitt...

 

Håper noen har noen gode ideer om hvordan jeg kan løse dette og få fri til å forberede meg til examen!!!

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Jeg ville sagt det som det var til legen, jeg. Trodde også at man hadde krav på lesedager, men der tok jeg nok feil. Fysj for en vanskelig arbeidsgiver. Skulle vel bare være glad for at du tok utdannelse vel!

Forøvrig så har ikke arbeidsgiveren din krav på å få vite hvorfor du er sykemeldt. Det står ikke på den delen av sykemeldingen din som arbeidsgiveren får. Men kan du ikke bruke egenmelding da? Da har du jo 3 dager.....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du er stresset og forteller det, vil nok legen ta hensyn til det. Stress er jo som kjent ikke særlig bra for gravide kvinner

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jo, jeg har tenkt på det - men tenkte at hvis jeg først skulle være syk og bli uglesett for det så kunne jeg like gjerne ta hele uken. Dessuten så tror jeg kanskje at det "ser" bedre ut med sykemelding ettersom jeg jo har "orget" ganske mye for å få fri. Hvis jeg tar egenmelding vil de garantert skjønne hvor landet ligger;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei hei!

Syns ikke du høres kynisk ut, du har en arbeidsgiver som bare tenker på å redde seg og sitt - da må du tenke på deg og ditt!!

 

Syns det holder å forklare dette for legen, i alle fall ville min lege sykemeldt meg før jeg var halveis ferdig å forklare. Har en ung mann til lege, som tydeligvis har satt seg inn i dette med graviditet! Så glad for det!

 

Og jeg vet fra forrige svangerskap at grunnen til sykemeldingen bare står på det rosa arket som du beholder selv (bare pass på å ikke levere det til arb giver, gjort feil nesten hver gang jeg :-).

 

Dersom arbeidsgiver i værste tilfelle skulle velge å ikke fornye kontrakten din, kan du be om videre sykemelding (hvor langt er du på vei, foresten?). Da vil du få den inntekten du har nå fremover til du eventuelt går i permisjon eller finner en annen jobb. Denne inntekten vil permisjonspengene også blir regnet av.

 

Håper for din del at dette ikke skjer, men det høres jo kanskje ut som det ikke er en arbeidsplass du har lyst å bli gammel på likevel:-) Lykke til med legebesøk og eksamen!!

Klem!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

det lukter mugg av sjefen din helt hit:)

ingen kan nekte deg permisjon UTEN lønn.

Sjefen din får IKKE vite hva som feiler deg, det er det kun trygdekontoret som får vite.

Samtidig er det du selv som har valgt å både studere OG jobbe.det kan kanskje virke litt rart om du sykemelder deg for så å ta eksamen:)Ikke vondt ment altså.Samtidig som jeg forstår du vil gjøre en god eksamen,

Jeg ville vært ærlig til legen jeg; så ordner det seg sikkert skal du se.

 

Lykke til med eksamen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Selvfølgelig kan sjefen nekte noen permisjon UTEN lønn!

 

Hvordan skulle det gå med bedriftene rundt forbi om de ansatte kunne velge selv når de ville ha fri, selv om det var UTEN lønn!

 

Er man ansatt ett sted, er man bundet opp til kontrakten man har signert. Man har krav på fri til ferie, fødselspermisjoner osv. MEN det står ingen sted i arbeidsmiljøloven at de ansatte kan komme når som helst til sjefen og si "Jeg tar meg fri til uka", selv om det er uten lønn!

 

Har du det skriftlig noe sted, ville jeg bli glad for å se det.

 

Dette er til anonym over meg, ikke til HI. Jeg tar ikke stilling til HI behov for sykemelding. For meg er det en sak mellom HI og legen hennes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Herregud er det mulig. Regner med at du ikke jobber i det offentlige. Men hvis du gjør det må du ta i bruk Tariffavtalene, der det står beskrevet en rekke avtalet og rettigheter som du har.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stiller meg bare i rekken her..for en grusom arbeidsgiver...det er jo dirskriminering at du evt ikke får fornyet kontrakten din hvis du ikke har helse til å fortsette..Jeg er selvstendig nærongsdrivende selv , så meg hjelper det ikke å skrive sykemelding til..desverre, for jeg har av og til følt at jeg trenger det..Legen og jordmoren min har jo nesten kastet sykemeldinger etter meg siden de glemmer det ikke hjelper...Jeg regner med at du ikke får noen problem med å få sykemeldig..det holder da virkelig å si at du er sliten, stresset og i dårlig form..Håper det ordner seg for deg og at det skjer sjefen din noe fælt..neida..uff nå var jeg slem..

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Foreslår at du tar en ærlig prat med legen din. Ellers er vel en egenmelding heller ikke uaktuelt, selv om det kanskje er litt på kanten. Det høres ut som arbeidsgiveren din prøver å gjøre det umulig for en gravid å kunne jobbe der.

 

Forøvrig tror jeg ikke at arbeidsgiver har lov til å nekte forlengelse av kontrakt på grunn av graviditet, hvis det er slik at de ellers ville forlenget kontrakten din og at de nå vil ansette en annen i stedet. Ta en telefon til Likestillingsombudet, dette har de god greie på. Viktig å kjenne rettighetene sine, det skjer sinnssykt mye diskriminering av gravide.

 

Lykke til med både ex og jobb! Legg gjerne inn en melding her med hvordan det har gått!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Stakkars deg for en situasjon. Hold oss oppdatert.

 

I perioder med mye stress kan man få mye kynnere... og det er ikke for bra hvis det blir for mye... Ikke rart om du stresser nå med både jobb og eksamen... en sykemelding på grunn av stress relatert til eksamen vil jo ikke gi jobben noen grunn til å la være å ansette deg videre etter eksamen nå du ikke er så stresset lenger....

 

Synes de er utrolig lite hensynsfulle på jobben din...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så snille dere er da - følte meg litt bedre allerede!!! (Og skulle ønske jeg kunne ha tatt med noen av dere når jeg skal møte arbeidsgiveren min - selv har jeg en tendens til å bare nikke og si "ja"...)

 

Skal være ærlig og prøve å forklare legen min at jeg er stresset og sliten. Han virker ganske grei så det kan nok godt hende at han forstår at det er kjipt. Går på tredjeåret på medisin som forøvrig er det absolutt kjipeste året med mest lesing så han husker kanskje stressnivået fra sine egne studier. Hvis jeg stryker på examen får jeg jo heller ikke fortsette på studiet så det er litt viktig for meg å få forberedt meg ordentlig.

 

Til jobben tror jeg at jeg sier noe helt annet - at jeg har et eller annet smittefarlig og ikke kan være på jobb f.eks... Det har jo ingenting med at jeg er gravid å gjøre.

 

Forøvig er arbeidsgiveren min sykehuset - så lenge leve kynismen i det offentlige:(

 

De har i utgangspunktet lovet meg 100% stilling i sommer(juni, juli og august), som jo vil hjelpe godt på beregningsgrunnlaget mitt for permisjonspenger, men etter at jeg ble gravid kom de og var usikre på om jeg ville makte å gå 100% (underforstått: du BØR ikke sykemelde deg fremover).

 

Etter august har de tilbudt meg en 25% stilling (jeg er da 7 mnd på vei) og gitt meg beskjed om at jeg kan ta ekstravakter eller søke andre avdelinger om å få fylt opp resten av stillingsprosenten hos dem. ...Som om NOEN tar sjansen på å ansette en jente som er 7mnd på vei... Prøvde å ta kontakt med fagforbundet mitt om dette, men jeg har visstnok ikke krav på fast jobb før etter 4 år i kontrakter.

 

Jeg synes i det hele tatt at de er ganske så kjipe. Har ikke tatt ut en eneste egenmeldingsdag eller sykedag på de to årene jeg har jobbet der, så skjønner egentlig ikke hvorfor de skal komme og "true" meg nå. Har i det hele tatt ganske "god" samvittighet.

 

Huff, ble mye klaging det her - men jeg synes ihvertfall ikke det er så veldig enkelt å være gravid og deltidsansatt i det offentlige. Så lenge leve likestillingskampen!!!

 

Frustrert klem til alle dere snille 2.trimesterjenter

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei, Morcheeba, må bare gjenta min oppfordring ovenfor om å ta en telefon til Likestillingsombudet mht forlengelse av kontrakt når du er gravid. Ikke sikker på hvilke rettigheter du har, men tror ikke man kan "skvises" ut uten videre selvom man ikke er fast ansatt. Og det offentlige er, i motsetning til hva man skulle tro, slett ikke bedre enn andre arbeidsgivere.

 

Masse lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Du skal SELVFØLGELIG være ærlig med legen din.

Et tillitsforhold mellom pasient og lege bør gå begge veier etter min mening

Lenke til kommentar
Del på andre sider

huff, hvor sinna du er da!!! jeg mente da ikke på noe vis at halve norge skulle ta seg fri uten lønn når det skulle passe dem!!!!Såpass regnet jeg virkelig med at du også forstod. En eksamen er ikke noe man tar en gang i uken da!!!!!!

Jeg mente at om ikke HI får sykemelding med å snakke med legen sin så ville jeg søkt meg fri uten lønn ja! eksamen og min videre framtid ville vært mye viktigere enn å jobbe ræva av meg de siste dagene før en eksamen.

 

p.s får håpe du har mere medfølelse med dine kollegaer enn det som kommer fram med det skrevne ord overfor her.Huttetu!!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du er kanskje fagorganisert også? Bruk tilitsvalgte og likestillingsombudet. Skremmende at du blir behandlet slik i det hele tatt, og at de går bort fra avtaler pga graviditet. Også skremmende at de ikke vil la deg lese til eksamen, da du sikkert har den jobben du har i dag nettopp pga at du er legestudent. Ikke noen god reklame for arbeidsgiveren din dette her nei......

Les likestillingsloven angående diskriminering pga svangerskap/fødsel: de har ikke lov til å behandle deg anderledes enn om du ikke var gravid. Å gå bort fra avtaler pga gravididtet er rett og slett ulovlig.

Og lykke til med eksamen!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei igjen,

 

hvis du er redd for å stryke til eksamen synes jeg du også skal velge å snakke med studiekonsulenten din. Du kan jo helt sikkert få utsettelse i studiet også med begrunnelse i graviditeten... Hvis det er slik at du står i fare for å miste studieplassen din på grunn av tregangers-regelen er det kanskje ikke verdt å rissikere? ...og det kan sikkert bli vanskelig å ta konteeksamen hvis du skal jobbe fullt i sommer...

 

Jeg er gravid i 26. uke og på denne ukens tekst på babyverden sto det bl.a.:

 

[En stor del av reisen er unnagjort. Du har vært flink! Gled deg over den tilbakelagte strekningen, og nyt denne rolige etappen. For mange kan dette være den beste delen av svangerskapet. Prioriter derfor tiden godt. Kanskje er det på tide at du tar mest hensyn til deg selv, og gir slipp på alt du "skulle" ha gjort. Gi deg selv litt større frihet! Hvem kan ellers gi deg det?]

 

Jeg forstår godt følelsen av å ville mestre alt... men kanskje det hadde vært godt for deg å slappe litt av også?

 

Lykke til uansett!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Syns det e rart at du ikkje får permisjon uten lønn. Eg va på reise i 15 dager til Afrika, noe som ikkje hadde m jobb å gjøre, og fikk perm uten lønn! Eg spurte først om ferie, men hadde ikkje opparbeidet det. Men kunne få perm uten lønn! Og det tok eg selvsalgt i mot, ville ikke miste en tur til Afrika. Så det må være en veldi merkelig arb.plass du har. De tape jo ikkje noe penger på at du er borte fra jobb i en uke...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja jeg hadde løyet. Eksamen er viktig så helt klart løyet. Dersom du sier det som deter kan det hende at legen allikevel ikke gir deg sykemelding, og da er jo den sjansen brukt opp. Hadde skyldt på ryggsmerter, nakkesmerter eller kvalme og sakt at du ikke klare å jobbe. Spør samtidig om smertestillende du kan ta nå som du er gravid. Arbeidsgiver trenger ikke vite hva det er som feiler deg for 1 ukes sykemelding. Ring å si at du blir syk. Dersom du ikke får sykemelding bruker du en tre dagers.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror ikke min lege hadde sykemeldt meg hvis jeg hadde begrunnet det med at jeg skulle ha eksamen...

 

Men, å være utbrent/ utkjørt er jo lov ?! Det er jo en ganske "pop" diagnose selv for de som ikke er gravide. Å be om en uke sykemelding, eller to for å komme seg litt ovenpå er jo ikke unaturlig.

 

Da kan du i grunnen be om sykemelding fra legen både til arbeidsgiver og skolen... Men den til skolen trenger du jo ikke å levere.... Dermed er det bare en liten hvit løgn du leverer til legen.. og hvis han skulle finne på å synes at det er for ille at du ikke skulle klare å ta eksamen nå, så sier han/hun sikker ifra om det og backer deg opp :)

 

Bare pass på at legen ikke tar "sykdommen" som svangerskapsrelatert, for da merkes dette av på sykemeldingen slik at arbeidsgiver kan få tilbake pengene for arbeidsgiverperioden fra trygdekontoret....

 

Uansett; lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

I noen arbeidsavtaler har man rett til lønnede lesedager, tror det er to pr eksamen, men alle har krav på ulønnede lesedager, det sjekka vi allerede da jeg gikk på videregående, og jeg har hatt tre ulike arbeidsgivere mens jeg har gått på høyskolen, som alle har innvilget lesedager, uansett om de har ment de har muligheten til det eller ikke... Sjekk ordentlig ut hva du har rett til, jeg tror ikke man kan nektes lesedager før eksamen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kinkig situasjon!

 

Jobber selv i det offentlige (sykehjem).

 

Vet det kan være vanskelig for vikarer/deltidsansatte å få ferie midt oppe ferieavvklingen til de faste ansatte. Men månedskiftet mai/juni skulle da ikke være noe presstid hva ferie angår....

 

Det offentlige kan være merkelig som arbeidssgiver. Selvsagt har vi mange rettigheter, men de kan være vrange også. I den kommunen jeg jobber for, har de bestemt at alle slike rettigheter som bl.a. fri ved tilvenning til bhg, første skoledag, flytting, husbygging, ekteskapsinngåelse, etc, kun skal gjelde dem som jobber 100 %. Alle deltidsansatte kan liksom "velge" å legge dette til sine fridager eller evt. bytte vakter. Så greie er de. Går ut fra at de kan være like vrange når det gjelder lesedager også, så det er nok ikke bare din arbeidsgiver, nei... Likevel skulle man tro at de kunne være litt samarbeidsvillige når det gjelder en såpass relevant utdanning som legestudier. Hadde vært noen annet hvis du hadde studert til noe som hadde medført at du snart hadde sluttet hos dem, likevel...

 

Vet ikke hvordan reglementet er på sykehus, men på min arbeidsplass har vi iallefall inntil 8 dagers egenmelding, maks 3 ganger pr år, eller inntil 24 enkeltdager pr år, men dette er vel en prøveordning, som ikke alle er bundet av.

 

Håper det ordner seg for deg. Tror nok jeg ville ha prioritert studier og eksamen, Legestudiet er jo et langt studium (7 år?), og det er for dumt å risikere å la jobben ødelegge for din videre utdannelse for noe så tåpelig som spørsmål om rett til lesedager. Samtidig skjønner jeg jo at du vil holde deg på god fot med arbeidsgiver og ikke risikere å bli arbeidsløs nå midt oppe svangerskapet. Det er jo greit med så høy inntekt som mulig i permisjonstiden.

 

Er litt usikker på hva som står på de ulike delene av sykmeldingen. Ble selv sykmeldt for hyperemesis gravidarum. Dette skrev legen på sykmeldingen, og jeg kan ikke tenke meg at det ikke står på arbeidsgivers gjenpart også, for det er jo gjennomslagspapir. Dersom det står på deres del, er det vel en kjent sak blant mine kolleger nå, hvorfor jeg er sykmeldt.

 

Lykke til med eksamen!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...