Gå til innhold

Sammentrekninger og aktiv livmor


Optatium

Anbefalte innlegg

Jeg er 30+0 idag og har de siste dagene hatt en del sammentrekninger. Var på føden igår og fikk beskjed om å følge med, det skulle ikke ta seg opp.

Idag har jeg vært på jobb, og har nå mye sammentrekninger (ikke vondter enn tidligere, og det var forsåvidt det de sa jeg skulle passe på).

Spørsmålet er om jeg bør gå på jobb imorgen? Er det noen som har erfaringer med dette? Hjelper det å holde seg i ro?

Vil nådig ringe og mase på føden om du vet litt om dette :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

Det hjelper absolutt å holde seg i ro ja. Ikke selvopplevd, men har flere rundt meg som er blitt sykemeldte "bare" pga kynnere, helt eller delvis. Kynnere i seg selv er jo ikke farlige, men det er slitsomt, og er man riktig uheldig kan de bli så hyppige og kraftige at de går over til å bli en form for premature rier (skal ikke gi meg ut på å forklare noen sammenheng, for den kjenner jeg ikke). Tror nok jeg hadde kontaktet fastlegen heller og forhørt meg om hva han/hun syns, for på føden får du vel kun råd, ikke sykemelding eller hjelp til feks tilrettelegging dersom det er aktuelt. 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt mye kynnere, helt siden slutten av første trimester. I uke 22 var jeg på føden for en sjekk da de kom konstant hvert 5 - 10 minutt en hel ettermiddag og kveld. De sjekket at det ikke hadde hatt noe innvirkning på modning og ga meg samme beskjed som deg om å ta kontakt hvis de begynte å gjøre vondt eller det begynte å blø. Jeg var som deg veldig i tvil om hva jeg skulle gjøre ifht jobb. Dette var en lørdag og kynnerne fortsatte søndag og mandag på omtrent samme viset. Mandagen fikk jeg time hos jordmoren min og vi fant at det var best med en sykemelding. Gikk bare til legen og videreformidlet dette og ble sykemeldt en uke. Kynnerne ga seg gradvis gjennom hele den uken. Fra hvert 10 min til ca hver halvtime og ned til en gang i timen. Etter den uken var jeg tilbake på jobb. Hadde kynnere som etterhvert ble vondere utover i graviditeten, men ikke hyppigere enn en gang i timen. I uke 32 hadde jeg en tilsvarende episode igjen der de kom hvert 5 - 10 minutt, men nå var de også vonde, i motsetning til de i uke 22. De satte seg også mer og mer bakover i ryggen. Jeg var veldig i tvil om jeg skulle ringe føden igjen, ettersom jeg jo hadde vært der en gang tidligere med kynnere.. Men jeg ringte og var inne på en sjekk igjen; ingen innvirkning på livmorhalsen nå heller. Ble igjen sykemeldt en uke, samt en uke med 50%. Etter uke 32 var jeg ikke så redd for kynnerne lengre, i og med at det ikke ville være farlig med fødsel, samt at de tydeligvis aldri førte til noe mer. De siste par ukene før permisjon var jeg også helt eller delvis sykemeldt, men da fordi kynnerne kunne holde meg våken en hel natt og plaget meg, ikke fordi man var redd de skulle utløse noe.

 

Min erfaring er at det er litt ulik praksis på dette med kynnere. Jeg var borti flere ulike meninger blant jordmødrene jeg møtte på. Noen mente man skulle ta det helt med ro og være sykemeldt fordi kynnere kan gå over til rier og er et tegn på at man skal roe ned. Andre mente at kynnere er helt normalt og bare forbereder livmor på fødsel så man skal jobbe og leve som normalt. Det var ikke så lett å bli klok på noenting. Jeg ble litt skremt av de to episodene med så hyppige kynnere at for meg var det riktig med en sykemelding da. Det viste jo seg også å ha god effekt og at kroppen faktisk trengte så lang tid før kynnerne var tilbake på et normalt nivå. Nå har jeg en uke til termin og kynnerne kan holde på i ett sett både dag og natt, men ingenting som tyder på at fødsel er nært forestående.. I et evt neste svangerskap vil jeg nok derfor ikke bli så stresset over dette med mye kynnere.

 

Du må nesten bare føle på det selv, men for meg hjalp det altså veldig med en ukes sykemelding for å få roet de ned. Om et par uker vil du jo være så langt at det ikke er så farlig om noe skulle skje heller, det er jo deilig å vite :) Lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har hatt mye sammentrekninger i mine svangerskap. Det vil si, jeg merket ingenting med førstemann, men med nr. 2 ble jeg nøye fulgt opp. Jeg måtte ta det med ro osv. Men ingeting skjedde med tanke på modning osv. Med nr. 3 hadde jeg like mye kynnere, men ingen stresset med det siden det gikk bra sist. Nå, med nr. 4. har jeg det på samme måte. Har hatt en episode som var litt bekymringsverdig, der de kom veldig systematisk, men jeg tok det med ro og da gikk det over etter en dag og to.

 

Men selv om dette har vært sånn for meg og Småen her, så kan det jo fungere på en annen måte for deg! Du må nok lytte til kroppen din. Fører jobben din til mye kynnere, kan det være en ide å roe ned en periode.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for svar :-) syns det er veldig vanskelig å vite hva man skal gjøre, vil jo nødig gjøre noe som provoserer noe..

Damen på legekontoret mente jeg skulle ta noen dager hjemme og så skulle legen ringe meg opp på onsdag. Får vel bare vente!

Vet ikke om kynnere og sammentrekninger er det samme, jeg opplever ikke at magen blir hard. Men ikke vet jeg :-P

Smører meg med tålmodighet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...