Gå til innhold

Se også disse forumene:
Kvinneguiden Doktor Online
Foto

Melkeproduksjon


 • Logg inn for å svare
1 svar til dette emnet

#1 2 hjertegull :)

2 hjertegull :)

  Ivrig bruker

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 1 607 Innlegg:

Skrevet 29 april 2012 - 10:12

Hei :)
Jeg lurer på om det er mulig å få i gang melkeproduksjon før fødsel?
Hvis man begynner å pumpe f.eks?

På forhånd takk! :)
"Du kan ikke bli sint på dumme folk, de vet bare ikke bedre..."

Forumtråden fortsetter under...

#2 Jordmor Kristina

Jordmor Kristina

  Ivrig bruker

 • Medlem
 • PipPipPip
 • 1 444 Innlegg:

Skrevet 29 april 2012 - 18:40

Hei du!

Det er ikke lurt å få igang melkeproduksjonen før fødsel, fordi den første melken som har en spesielt høyt næringstetthet skal være til barnets første dager. Et nyfødt barn har også en mavesekk på str med en klinkekule, og det skal ikke masse melk i den maven - det vil derfor være uhensiktsmessig med mye melk i brystene da barnet kun skal ha dråper.

I teorien er det nok mulig, men god melkeproduksjon er avhengig av både hormoner og stimulering. Prolaktin er kroppens melkeproduserende hormon og produseres i hypofysens baklapp. Nivået av prolaktin i blodet stiger i løpet av graviditeten, men blir hemmet av progesteron og østrogen som er høyt i samme periode.

Under fødselen vil livmoren støte ut placenta. Da synker progesteron- og østrogeninnholdet i morens blod, og hormonet prolaktin får fritt spillerom. Når barnet suger på brystet vil det gå signaler til hypofysens bak lapp som gjør at prolaktin produseres og påvirker brystets epitelceller til å lage morsmelk.

De første ukene er spesielt avhengig av hormonstimulering (prolaktin), det innebærer at selv om barnet ikke blir lagt til vil melkeproduksjonen starte opp. Colostrum, den gylne råmelken, finnes i brystene fra fødselen, hos noen allerede under graviditeten. Den egentlige melkeproduksjonen kommer som regel i gang 2.-3. døgn etter fødselen.

Du kan lese mer om dette her:
http://ammehjelpen.n...lkeproduksjonen

Ha en fin dag!


Annonse

Denne siden er en del av Klikk.no/foreldre der du kan lese mer om graviditet, baby og barn. Følge graviditeten uke for uke eller les om babyens utvikling.