Gå til innhold

Er det greit å amme barn over to år?


Journalist Anita 1

Anbefalte innlegg

Vi sluttet å amme rett før jenta fylte to år, da jeg oppdaget at jeg var gravid på nytt. Jeg hadde satt en grense ved to år, så det passet fint :) Så tenker å amme fram til to-årsalder med neste også. Jenta mi ville amme selv, slik det ble hevdet i en artikkel jeg leste i denne forbindelse, kan man ikke tvinge et barn til å amme. Vi avvennet gradvis, sluttet først med kveldspuppen, så det bare var morgenen igjen. Og den morgenpuppen er jeg glad jeg hadde, siden hun i en periode våknet og mente det var morgen ved fem-tiden:) Det ble litt skriking da vi sluttet, men det gikk helt fint. Nå er det smokken vi trapper ned på; hun har den nå kun på natt. Så blir det bleiekutt:) Hun er 2 år og 3 mnd nå.

 

WHO anbefaler å amme til barnet er to år, til dere som synes det er så ekkelt. Selv bryr jeg meg fint lite om hva andre måtte mene om at vi ammer til fylte 2 år :) Amming er sunt og koselig, og noe vi gjør i en begrenset periode av livet vårt, og jeg gleder meg til å amme igjen fra juni :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...

Fortsetter under...

Jeg har ammet mine tre barn til de alle sluttet av seg sjøl - og alle tok brystet siste gang etter fylte seks år, når de slutte å amme daglig, husker jeg ikke, det var en gradvis nedtrapping. Barna er nå 18, 16 og 11 år gamle. Selvstendige barn som klarer seg sjøl. De er sjøl bevisst av at de ble ammet så lenge og de har ingen problemer med det. Hvorfor skal da andre bry seg og beskylde oss for at vår praksis var ekkelt, unaturlig eller det som styggere er??? Jeg hadde rier mens jeg lå og ammet min førstefødte i søvn. Nr to var fire år gammel da jeg ble gravid med nr tre og fikk fortsatt pupp som en del av leggeritualet. Jeg var da så øm i brystene at jeg fortalte nr to at jeg ikke orket å amme lengre, fordi det gjorde så vondt. Dette tok barnet svært tungt, men jeg trøstet med at når nr tre var født, kunne nr to få die igjen. Dette var til stor trøst for nr to og barnet ventet tålmodig på at nr tre skulle bli født slik at ammingen kunne tas opp igjen. Så nå har dere noe å oie dere over, alle dere som har behov for å dømme oss som gjør noe så uskyldig og positivt som å amme lenge. De som velger ikke å amme så lenge gjør sitt valg som de skal respekteres for, jeg vil ha samme respekt for mitt valg. Hva andre insinuerer om hva jeg har dekket av mine behov (det antydes jo nærmest at det er incest jeg har utøvet!), får dere stå for sjøl. På seg sjøl kjenner man andre er det noe som heter, dersom dere ser for dere at mor ammer for å tilfredsstille egne seksuelle behov, så tro gjerne det, men for meg sier det mest om dere sjøl. Til dere som ammer: Avslutt ammingen når dere og barnet er klare til å avslutte! Ikke når omverdenen forventer eller synes dere skal slutte!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Og hvor går grensen?

 

Mvh

 

Journalist i Foreldre og Barn

 

Greit og greit, folk får gjøre hva de selv synes er best for seg selv og sitt barn. Men at mødre kommer med "Jammen, både han og mamma koser seg jo under amming" når de er over to år gamle, det tror jeg er tull og tøys! Når barna er så gamle tror jeg mer det er mor som tviholder på babytiden enda. En toåring bør heller få kumelk i kopp og meieriprodukter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det får da virkelig være opp til enhver. Jeg ville aldri gjort det, men det får da mor selv ta stilling til. Folk får gjøre som de vil!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg ammet til han var 3 år. Målet var 2 år, men han hadde sterkt ønske selv å bli ammet mer, så etter å ha snakket med en kollega som også ammet til barnet var 3 år så gav jeg opp etter noen dager og så fortsatte jeg til han var 3 år. Har aldri sett han så glad som når han da fikk drikke melk igjen. Han slapp taket, såg på meg og sa MEEEELK :) smilte rundt... Det siste året var det kun om morgenen. Gro Nylander sier at selv om du har lite melk så er det ei daglig vaksine med antistoffer. Sønnen min var veldig lite syk i barnehagen. I tillegg er amming godt for barnet for fremtidig helse som mindre sjanse å få diabetes, kreft, tarmsykdommer som ulcerøs kolitt og mb crohn, krybbedød, fedme, høyt blodtrykk, allergier, høyere iq osv. I tillegg til den umiddelbare effekten med mindre mellom ørebetennelser- min sønn har aldri hatt ørebetennelse. Og andre infeksjoner. Gunstig for mor mot brystkreft, eggstokk eller livmorhalskreft? husker ikke helt... og mot leddgikt. Mange gode grunner for amming og jeg husker her bare noen. Who anbefaler amming i 2 år. Men her er det ekkelt???? Naturlig! Jeg jobber med syke nyfødte og har lært mye på kurs. Var derfor helt naturlig for meg å amme lenge. Men jeg ammet ikke ute blant folk når han ble så gammel som halvannet år ca... da var det morgen og kveld, og kun morgen fra han var 2. Jeg ønsker å komme ut med sånne historier heller, for er jo mye uvitenhet også på at folk ikke vil amme lenger. Pga amminga har jeg aldri hatt en morgenfugl i hus, han ammet og sov så videre. Har dermed alltid fått mange timer med søvn som er godt for vekst og hjerneutvikling.

 

Jeg syns at man selv kan bestemme hvor lenge man ammer, alle barn har ulike behov. Den naturlige grensen for ditt barn kjenner man vel best selv?

På samme måte så kan man si at alle barn er ulike helsemessig fra fødselen av - og det avgjørende trenger ikke være morsmelken.

Min sønn har ikke blitt ammet og jeg kan telle på en hånd hvor ofte han har vært syk siden fødselen - han er nå fire år. Hans lille venninne har vært konstant syk med ørebettennelser, halsbetennelse, lungebetennelse, you name it. Hun ble ammet til ca. 1.5 år. Andre barn i bhg har vært en heldel mer syk enn min sønn, også de som har vært ammet.

Jeg tenker at morsmelken styrker immunforsvaret, og alle har ulike utgangspunkt. Jeg skulle ha ønsket at jeg kunne ha gitt den gaven til min sønn, men jeg syns ikke man skal hardnakket påstå at alle som får morsmelk ikke blir syke. Jeg ser at dette ikke stemmer, og det styrker kun den dårlige samvittigheten til de som faktisk ikke kan amme.

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jabk: ikke ment som kritikk, jeg syntes ditt poeng var interessant og viktig. Ville gi en motvekt og fortelle at selv om man ikke ammer, så kan man ha helt friske barn og (dessverre) vice versa.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvis det er det mor og barn vil, så hvorfor ikke. Personlig var 18 mnd nok her i gården. Var flere som antydet for meg at også det var for lenge, til min store irritasjon. Fatter ikke hvorfor det gjøres så stor sak ut av det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For min del går nok grensen ved ca ett års alder. Nå er bare knøttet 5 måneder, men innen han er ett har jeg nok sluttet.

 

Ellers syns jeg vel det er greit å amme til ca 1,5 år, men over 2 år syns jeg er litt vel mye. Da er de for store i mine øyne!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Journalistens spørsmål var vel om amming ut over to år, ikke frem til. De norske anbefalingene i dag er frem til ett år:

 

http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/andre/brev/brev_til_stortinget/2011/sporsmal-nr-130-til-skriftlig-besvarelse.html?id=662303

 

Og Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler helt riktig opp til to år. Dette er selvfølgelig ikke feil for noen! Likevel er det et par ting å ta i betraktning her: WHO jobber veldig mye overfor land som er utpreget fattige og der det er matmangel i større eller mindre grad. I tillegg er det legemiddelfirmaer som har lagt press på en del av disse områdene og forsøker å selge inn morsmelkerstatning, og som bruker ressurser på å overbevise mødre om at dette er mye bedre for barna deres enn morsmelk.

 

Når WHO går ut og anbefaler mødre å amme til barna er to år, får de både markert for disse fattige mødrene at morsmelk er langt det beste, og samtidig sikrer de at barn får i seg viktig næring til de er to år gamle. Det er livreddende. Samtidig er det ytterst få norske mødre som opplever det som problematisk å få tak i nok mat til barnet sitt i løpet av en dag, så WHOs anbefaling er ikke umiddelbart overførbar til norske forhold. Selv om - og jeg gjentar - den selvfølgelig ikke er feil, bunner den i en del andre ting i tillegg til at morsmelk er sunt.

 

Hvorfor reagerer noen på amming etter to år, og syns det er ekkelt eller feil? Flere føler det slik, og mange har etterspurt svar på hvorfor. Jeg tror det har sammenheng med flere ting. Har barnet virkelig behov for pupp for å roe seg når det er tre år gammelt? Er det ikke da så gammelt at man kan satse på annen type kommunikasjon i stedet? En treåring kan gjøre ganske godt rede for seg, og for noen virker det unaturlig at man skal komme "viftende med puppen" for å trøste en treåring.

 

De som har nevnt incest, har blitt effektivt halshugget av andre her - men jeg tror også det er et poeng: Ikke at man tenker at det ER incest, men at det gir ASSOSIASJONER i den retningen. å se en tre, fire eller seks år gammel gutt/jente som suger på puppen til mamma, kan få en til å tenke videre og gjøre assosiasjoner i retning incest. Og det er helt klart noe av det verste vi alle kan tenke oss. Derfor vil enkeltes hjerne rygge unna også det som kan minne dem om dette. Jeg tror ikke man er sprø eller har et unormalt forhold til kropp og seksualitet dersom man får assosiasjoner til incest av å se en fireåring suge på mammas pupp!

 

I tillegg hadde det vært interessant å se en studie på hvordan barn som har fått pupp så lenge at de husker det selv i voksen alder, opplever dette i ettertid, og hvordan de har utviklet seg og levd livet sitt. Dette er ikke noe foreldre som har gitt barna sine pupp så lenge kan svare på selv, det blir for subjektivt - det hadde vært spennende om noen gjorde en studie på dette fra et mer objektivt ståsted.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Antarctica

Det er greit å amme barn akkurat så mye og så lenge man vil.

 

Når det ikke lenger er "livsnødvendig" (dvs etter at barnet har begynt å spise vanlige måltider med familien i tillegg) trenger man kanskje ikke gjøre det på kafe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

"De som har nevnt incest, har blitt effektivt halshugget av andre her - men jeg tror også det er et poeng: Ikke at man tenker at det ER incest, men at det gir ASSOSIASJONER i den retningen. å se en tre, fire eller seks år gammel gutt/jente som suger på puppen til mamma, kan få en til å tenke videre og gjøre assosiasjoner i retning incest. Og det er helt klart noe av det verste vi alle kan tenke oss. Derfor vil enkeltes hjerne rygge unna også det som kan minne dem om dette. Jeg tror ikke man er sprø eller har et unormalt forhold til kropp og seksualitet dersom man får assosiasjoner til incest av å se en fireåring suge på mammas pupp!

 

Det tror jeg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Helt enig med deg Preggie.

Når barnet er over ett år tror jeg det mer handler om mors behov enn barnets..

 

Her er det stikk motsatt du. Jeg har en jente på 13 mnd. Og her er det ikke jeg som har et intenst ønske om å amme videre. Jeg har nå gått vekk fra amming på dagtid og natt, og ammer kun morgen. De første dagen satt ho å klådde meg ned i bh èn hele tiden og ble sint for at ho ikke fikk noe. Jeg slet med ammeavvenning på natta, fordi lillegull bare gråt om ho ikke fikk. Var pappen som måtte ta ammeavvenninga på natta. Dette er noe du tror. Fakta er at det er individuelt for alle barn og mødre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Dette er vel tidenes brannfakkel, men jeg tar sjansen. Jeg venter førstemann i juni og har ikke tenkt å amme en dag. Amming er ekkelt uansett hvor stort eller lite barnet er. Her blir det flaske fra første dag. Da kan far i huset også mate ungen. Og jeg kan gå på jobb med god samvittighet.

Far i huset kan fint gi mat, selv om en ammer. Det går an å pumpe seg og i tillegg så går det an å delamme. Så barnet blir ammet av deg og får mat av far. Det du skriver er ikke akkurat noen brannfakkel. For ut i fra det du skriver så virker du umoden. Synes det er egoistisk av deg ovenfor barnet å ikke prøve å amme en gang. Får du ikke til, så er det helt greit. Men det går ihvertfall an å gi det et forsøk. Håper for barnet ditt sin skyld at du modnes når det kommer ut. Når i alle dager ble det ekkelt å amme en nyfødt liten baby?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

"De som har nevnt incest, har blitt effektivt halshugget av andre her - men jeg tror også det er et poeng: Ikke at man tenker at det ER incest, men at det gir ASSOSIASJONER i den retningen. å se en tre, fire eller seks år gammel gutt/jente som suger på puppen til mamma, kan få en til å tenke videre og gjøre assosiasjoner i retning incest. Og det er helt klart noe av det verste vi alle kan tenke oss. Derfor vil enkeltes hjerne rygge unna også det som kan minne dem om dette. Jeg tror ikke man er sprø eller har et unormalt forhold til kropp og seksualitet dersom man får assosiasjoner til incest av å se en fireåring suge på mammas pupp!

 

Det tror jeg...

 

Hvorfor tror du det? Vi er skapt for å amme, og det er naturlig. Det er det ingen tvil om. Og heldigvis er incest fjernt for de fleste av oss. Men det er dessverre en realitet for noen få, og da dreier det seg om de samme kroppsdelene som det gjør når man ammer. Jeg tror det er derfor denne koblingen skjer hos noen. Jeg har ikke sagt at det er riktig, eller at det nødvendigvis skjer hos meg, men jeg tror det er der det henger sammen. Hva gjør at du tror at man er sprø hvis man gjør denne assosiasjonen? Jeg er nysgjerrig :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Heartbroken

Jeg syns det sier litt om hvor seksualisert samfunnet har blitt når man sidestiller amming av store barn med ord som overgrep, ekkelt og incest.

 

Jeg har selv ammet til barna var 4 og 10 mnd, da ble det selvavvenning, men jeg har ikke problemer med å skjønne at de som kan ammer mye lenger enn det.

 

En venninne av meg ammet til barnet var over 3 år, og jeg syns det var litt rart, men virkelig ikke ekkelt!

 

Så svaret mitt på journalistens spørsmål, er at det er greit å amme barn over to år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg kommer ikke til å amme mitt barn mer enn 1 år.

Der går grensen uansett hva forskjellige organisasjoner og mennesker her inne måtte mene....

 

Det er ikke for ingen grunn at barna får tenner når de er ett år!?

 

http://nhi.no/forside/tannfrembrudd-37365.html

 

"Tennene bryter vanligvis ut ved 6 måneders alder"

 

Det er heller ikke uvanlig å få tenner tidligere enn dette.

 

Litt morsomt at du som ennå ikke har fått barn en gang, er så ivrig i diskusjonen, og har så bastante meninger om amming.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, selvfølgelig er det greit. Å fÅ incest-assosiasjoner i forbindelse med amming, ja DET er sjukt det.

 

Personlig vil jeg slutte nÅr han fyller to, fordi jeg mener at det da fÅr være nok. Hva andre gjør bryr jeg meg selvsagt ikke om.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest sommerfuggel i vinterland

Personlig syns jeg man burde gi seg med ammingen rundt 1års alderen.

 

Med fare for å bli skutt på åpen gate nå, men jeg har på følelsen av at de som ammer til barnet er 2 + gjør det mer for sin egen del, fordi DE ikke er klare for å kutte ut kosen..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg får repetere svaret mitt fra en annen tråd: Det er en tid for symbiose og en tid for løsrivelse. Jeg vet ikke hvorvidt det er hensiktsmessig at den kroppslige mor-barn symbiosen varer langt utover babystadiet. Det er også en grunn til at amming har begrenset tid i dyreverdenen.

Dette handler ikke utelukkende om pupper og assosiasjonen til sex, men om barns utvikling.

Og når WHO anbefaler amming til min. fylt 2 år, er det først og fremst med tanke på utviklingsland, der fravær av morsmelk ville vært fatalt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest tilda med to små <3

Og hvor går grensen?

 

Mvh

 

Journalist i Foreldre og Barn

 

Greit? Joda, alle må få gjøre som det passer dem best.

Nødvendig? Overhode ikke. (bortsett fra i u-land der det kan være livsviktig)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Må le litt av denne førskole"eksperten" ;)

Har ikke barn selv, og har tatt et kort studie som hvem som helst kommer inn på...

 

Har ammet i ca 1 år selv, men kunne fortsatt til ca 1,5 år. Hva andre gjør er ikke min sak - så lenge det er hjemme/privat.

 

Og de fleste får vel tenner lenge før 10 mnd?? Mine var 5 mnd og 6 mnd.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Nå har ikke jeg lest alle disse svarene som har kommet, men svarer bare mine tanker om det.

 

Jeg tror ikke det er mange som slutter fordi de føler det er "ekkelt". Men fordi de har lyst å slutte (det kan jo være slitsomt), fordi ungen selv slutter, ungen ikke legger på seg, de får det ikke ordentlig til osv.

 

Da tror jeg at tanken på å gi barnet ditt putte, etter du har sluttet, er helt absurd. Og mange tenker ekkelt.

 

Men hadde de holdt på til ungen var 1 1/2 - 2 år så hadde det vært en vane og ikke synes det var noe unaturlig.

 

Jeg ammet nr. 1 til hun var 20 mnd. Fikk endel kommentarer på det, at nå måtte jeg slutte osv. Møtte ei som hadde en sønn som var like gammel som min datter, sånn ca når de var 18- 19 mnd. Hun fikk helt sjokk over at jeg ammet enda, og hun hadde blitt sååå flau hvis hun hadde holdt på å amme enda. (Med flau, mente hun at hun hadde synes det hadde vært flaut ovenfor sønnen og legge han til.) Selvfølgelig egentlig. Det hadde jo da vært unaturlig å legge han til når hun hadde sluttet for mange mnd siden. Men for meg og min datter var dette helt naturlig.

 

Min andre sluttet da han var 1 år. Da var det han selv som mistet interessen. Helt greit for meg. For da sa han selv stopp, og han var nådd 1 år. Og da tenkte jeg over når han ble 18-19-20 mnd, at jeg ammet nr.1 enda, og da ble det jo absurd og tenke og legge han til igjen. Helt unaturlig.

 

Så skjønner at folk som har sluttet rundt 1 år eller tidligere, synes at det er "rart" at andre velger og amme videre etter det. Men for de som ammer er det jo helt normalt.

 

Jeg synes absolutt det blir feil og slutte fordi de tenker på puttene som noe seksuelt. Jeg klarer ihvertfall skille mellom å gi babyen min mat, og ligge i senga og kose med mannen min.

 

Synes det blir feil av andre damer å slenge ut komentarer som at det er ekkelt og bla bla bla. Synes det er opp til hver enkelt. Men jeg har jo en øvre grense på når jeg vil selv slutte, og da tenker jeg mellom 1 1/2 - 2 år er nok. Fordi det krever mye energi fra meg å holde på. Og hva andre tenker som en øvre grense trenger jeg jo ikke bekymre meg så mye over, for har ikke enda hørt om noen som vil holde på lengre enn det. Utenom spesielle tilfeller det er laget dokumentarer om da ;)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er ikke for ingen grunn at barna får tenner når de er ett år!?

 

Herlig land for en morsomt påstand :D Jeg ler meg skakk :P

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fy så mye snåle folk det er her. Det er vel ikke noe ekkelt med å amme barn når de er over 2 år. Hva tror dere puppene er til? Sex? Overhodet ikke. De er til for å gi mat til barn. Kumelk er laget for kalver. Morsmelk er for menneskebarn!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Personlig syns jeg man burde gi seg med ammingen rundt 1års alderen.

 

Med fare for å bli skutt på åpen gate nå, men jeg har på følelsen av at de som ammer til barnet er 2 + gjør det mer for sin egen del, fordi DE ikke er klare for å kutte ut kosen..

 

å hjelp, det evinnelige svaret... Du kan aldri tvinge et barn til å amme! Hvis ikke barnet vil, så må man slutte å amme. Ingen barn legger seg til ved puppen fordi mor vil det, men fordi de selv vil det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...