Gå til innhold

Om blødninger i svangerskapet! HOLD OPPE!


Lola2016

Anbefalte innlegg

Info om blødninger i svangerskapet!

 

 

Blødning tidlig i svangerskapet trenger ikke å være ensbetydende med spontanabort. Omtrent en av fire kvinner som føder til termin har hatt blødning tidlig i svangerskapet.

 

Blødning i svangerskapet deles inn i tidlige blødninger (frem til utgangen av uke 12) og sene blødninger (fra starten av uke 13 og ut svangerskapet).

 

Årsakene til blødning i svangerskapet kan være mange:

Implantasjonsblødning

Morkakeproblemer

Tegningsblødning

Truende spontanabort

Spontanabort

Svangerskap utenfor livmoren

Implantasjonsblødning

Mellom 10 og 15 prosent av alle gravide opplever en liten blødning når egget fester seg i livmoren. Da graver det ytterste cellelaget i det befruktede egget seg inn i livmorslimhinnen for å danne et felles nettverk med morens blodomløp – morkaken. Barnets og morens blodomløp kommer aldri i kontakt, men ligger nært inntil hverandre. For å lage morkaken lager cellene hull på noen av morens blodkar. Og det er dette blodet som ses ved implantasjonsblødning.

 

Morkakeproblemer

Ett av de vanligste morkakeproblemene er forliggende morkake, det vil si at morkaken ligger foran livmorsåpningen mot skjeden og sperrer for fødselsgangen. Dette forekommer i 5 av 1000 svangerskap. Da sørger man for at hodet ikke fester seg, og barnet blir forløst ved keisersnitt.

 

Omtrent 5 av 100 får påvist forliggende morkake ved rutineultralyd. Men i de aller fleste av disse tilfellene trekkes morkaken oppover når livmoren vokser, slik at problemet er borte i god tid før termin.

 

Et annet morkakeproblem gjør at deler av eller hele morkaken løsner før barnet er født. Dette skjer i omtrent 2 av 100 svangerskap og som regel sent i svangerskapet. Plutselige blødninger og smerter er vanlig. Livmoren er stram og øm når man tar på den, spesielt over løsningsstedet.

 

Tegningsblødning

Tegningsblødning forekommer stort sett like før fødselen og er sparsom. Blødningen skyldes utvidelse av livmorhalsen. Blødningen er ofte mørk i fargen.

 

Truende spontanabort

Ved truende spontanabort er det blødning og moderate smerter i underlivet. Legen vil se at livmorhalsen er lukket og blødningen er vanligvis liten. Livmoren er riktig størrelse i forhold til svangerskapslengden. Det gjøres ofte ultralyd for å sjekke at alt er i orden. Ved truende spontanabort skal legen kunne påvise at du fremdeles er gravid.

 

Spontanabort

Spontanabort deles inn i tidlige (før utgangen av uke 12) og sene (etter uke 12). Omtrent 8 av 10 spontanaborter er tidlige. Blødning i forbindelse med spontanabort kan skyldes en pågående abort, det kjennetegnes ved rikelig blødning med har frisk rød farge. Smertene er takvise, og livmorhalsen er åpen. Blødninger i forbindelse med spontanabort oppstår også ved komplett abort. Da er foster og morkake er ute, og blødningen er mindre. Livmoren er trukket sammen og livmorhalsen lukket.

 

Svangerskap utenfor livmoren

Svangerskap utenfor livmoren (ektopisk eller ekstrauterint svangerskap) er heldigvis ganske uvanlig. I 13,4 av 1000 svangerskap fester det befruktede egget seg utenfor livmoren, vanligvis i en av egglederne. Tegn på svangerskap utenfor livmoren er magesmerter (vanligvis på den siden egget har festet seg), uteblitt menstruasjon og sparsom blødning. Uoppdaget kan egglederen sprekke og medføre sterke smerter. Vanligvis er kvinnen mellom seks og åtte uker gravid.

 

Går det bra?

Man antar at så mange som halvparten av alle svangerskap ender med spontanabort. Men de aller fleste spontanaborter finner sted uten at kvinnen er klar over det – ofte til samme tid som ventet menstruasjon.

 

Etter positiv graviditetstest er sjansen for at alt skal gå bra på hele 70 prosent. Dersom det tas ultralyd i forbindelse med blødning i første trimester (første tre månedene) og viser et levende foster, er sjansen for overlevelse 90 prosent.

 

Ved blødning sent i svangerskapet trengs umiddelbar behandling for å sikre at alt går bra.

 

Skal jeg kontakte lege?

Det er alltid lurt å ta kontakt med lege for å avgjøre hvilken type blødning du har. Ut fra svangerskapslengde og beskrivelse av hvordan blødningen ser ut og om mulige smerter, vil legen som regel kunne gi deg en diagnose.

 

Ved blødning de siste tre månedene av svangerskapet legges den gravide direkte inn i fødeavdelingen på sykehuset. Der blir det foretatt en ultralydundersøkelse for å vurdere fosterets tilstand. Registrering av riaktivitet og fosterlyd blir også vanligvis utført.

 

Hva skal jeg gjøre?

I de aller fleste tilfeller av blødning i svangerskapet går det jo heldigvis bra. Etter å ha tatt kontakt med lege angående blødningen, vil han/hun vurdere hva som skjer videre. Dersom blødningen er kortvarig og liten uten andre symptomer, er det ikke uvanlig å se det an et par dager før legebesøk. Den gravide skal naturligvis ta kontakt dersom situasjonen endrer seg.

 

Ved blødninger anbefales også den gravide å ta det rolig og unngå tunge løft og store fysiske belastninger. Vanligvis frarådes samleie de nærmeste dagene. I noen tilfeller er det også aktuelt med sykemelding.

 

Hør alltid med legen eller jordmoren din dersom du får blødninger i svangerskapet!

 

Kilde: Norsk Elektronisk Legehåndbok

 

Foto: ©Kangah/Istockphoto

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Fortsetter under...

  • 1 år senere...

Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...