Per Olav Sølvberg

  • Forfatter av bøkene "Familiesirkus - 52 fabelaktige ting å gjøre sammen" og "Gateleker for hele gjengen".
  • Utdannet Montessorilærer. Jobber som frilansestylist, og brenner særlig for enkle tips til morsomme familieliv.
  • Har sin egen faste ukentlige spalte i Foreldre.no.
  • Far til Filippa, Leonora, Ferdinand og Emrik.

Dagligvarebutikkene bugner over av ferdiglaget pepperkakedeig.

Det er lett å legge en pakke med ferdigdeig i handlekurven, og det finnes så mange forskjellige typer å velge blant.

Men deig må ikke kjøpes, den kan også lages selv.

Og hva lukter vel bedre enn duften av nylaget pepperkakedeig? 

Det er slett ikke vanskelig, og smaken blir helt avhengighetsskapende og fantastisk. '

Vi viser deg hvordan.

Får du gjester med allergi til jul, eller må du klemme inn en barnebursdag? Her er tipsene til allergivennlige kaker og boller!

 

Dere trenger:

250 gram smør 


1,5 dl lys sirup 


3 dl sukker 


1,5 dl fløte 


Ca. 10 dl hvetemel


1 ts malt nellik 


1 ts malt pepper 


1 ts malt ingefær


2,5 ts kanel 


2 ts bakepulver 


Mel til baking

 

Slik gjør dere det:

Bland sirup, sukker og smør i en kjele.

Varm opp til sukkeret er smeltet.

Trekk kasserollen til side og avkjøl blandingen.

Rør inn fløten.

Tilsett mel og krydder og bland det hele godt.

Deigen må være ganske fast for ikke å flyte ut under steking.

Dekk deigen godt til og la den stå kjølig til neste dag.

Kna deigen godt, kjevl ut og lag figurer. Stek pepperkakene ved 180 grader i 8-10 minutter.

Avkjøl på rist.

LA BARNA LAGE DEIGEN: - Er julekakene norske? Spør Ferdinand i det han rører rundt i pepperkakedeigen.

KULE FORMER: På etsy.com er det mange morsomme former man kan kjøpe. Om det er for sent for i år, kan man kjøpe noen å ha liggende til neste år.

Det neste steget er kanskje enda kjekkere. Nå skal kakene pyntes.

 

Da trenger dere:

Melisglasur

Konditorfarger

Nonstop

Seigmenn

Annet godteri

Sett skåler med godteri på bordet.
Lag melisglasur ved å  blande en eggehvite med 4 dl melis.

Dersom man ønsker en blanding uten egg fungerer vann og melis fint også.

Bruker du den varianten må du bare prøve deg frem til du får en fin konsistens, ikke for flytende.

Melisglasuren fordeles i plastposer eller i engangsprøyter.

Klipp et lite hull i  det ene hjørnet.

Nå kan du sprute glasur på kakene på en enkel måte.

Tegn mønster med glasur og lim godteriet fast i glasuren.

Nå har dere de fineste og beste pepperkakene klare til julefeiringen.

Men husk at de smaker aller best nå…

SNAKK SAMMEN: - Pyntet de pepperkakene i gamle dager også? spør Ferdinand. Bruk tiden sammen til å snakke om gamle dager.

PYNTETIPS: La de minste barna bruke en engangsprøyte til å ta på glasur med. Engangsprøyter får du på nærmeste apotek.

Les hele saken

Se flere saker fra: Per Olav Sølvberg

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!