Endelig har du nådd uke 17, og er kalt inn til ultralydundersøkelse. Der vil mange for første gang få vite om det er gutt eller jente man bærer på. Men hvor sikker kan jordmoren være?

Rosa og lyseblått

Blant brukerne av BarniMagen.com er det flere som har kjøpt inn rosa eller lyseblått tøy til ingen nytte.

"Jeg fikk vite at jeg ventet jente da jeg var gravid i uke 21, handla inn rød vogn og masse rosa klær, men ut kom det en liten gutt."

"Jepp, har vært på 10 ul grunnet liten baby, og 5 ganger har de sagt gutt og 5 ganger jente, så er ikke alltid de klarer å se, dessverre."

Vil være sikker

- Her hos oss er det gjerne sånn at hvis vi bare tror vi vet kjønnet, men ikke er sikre, så sier vi det ikke, sier jordmor Inger Ann Namtvedt ved Svangerskapspoliklinikken ved Ullevål universitetssykehus.

Å kunne se hvilket kjønn det er ut ifra ultralydbilder, er langt på vei en erfaringssak. Selv har Namtvedt jobbet som jordmor i 30 år, og har de siste 10 årene gjort ultralydundersøkelser.

Sjeldent feil

Jordmødrene som foretar ultralydundersøkelsen får sjelden tilbakemeldinger om de har sett rett kjønn. Namtvedt tror likevel at det er sjelden det gjøres feil.

Ifølge henne ser de i de aller fleste tilfellene hvilket kjønn det er. Og er hun selv virkelig trygg på hvilket kjønn det er, sier hun gjerne rett ut at hun er 100 prosent sikker.

Enklest med gutter

Det er enklere å fastslå kjønn på gutter enn på jenter. Gutter er enklere enn jenter. Sier jordmoren som gjør undersøkelsen at det blir en gutt, er det større sannsynlighet for at hun eller han har rett.

- Det er lettere å se om det blir en gutt. Jenter krever litt andre og kanskje mer krevende vinkler på bildet, sier Namtvedt.

Vitebegjærlige foreldre

I noen tilfeller kan imidlertid fosterets stilling i livmoren gjøre det umulig å se noe som helst der nede.

Namtvedt har de siste årene sett tendensen til at folk stadig vil vite mer om barnet de har i magen.

Det finnes mange tegn du kan se etter, selv om de fleste antakelig er av tvilsom gyldighet. Du kan også kjøpe kjønnstester på nettet, men disse møter sterk skepsis.

GUTT ELLER JENTE? Det kan være en god idé å ikke male barnerommet lyseroa før babyen er født. © ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com

Noen prøver dessuten diverse kjerringråd i håp om å få det ene eller det andre kjønnet. En amerikansk lege mener for eksempel at sexen avgjør om du får gutt eller jente.

Privat 3D

En tredjedel av norske gravide benytter seg av private tilbud, og mange velger å gå til en privat jordmor.

- Ofte har de allerede vært på en privat ultralydundersøkelse før de kommer til oss. Dessuten er det mange som velger å foreta en privat 3D-undersøkelse. Men det er faktisk fortsatt noen som ikke vil vite hvilket kjønn det blir, sier Namtvedt.

Jordmorens oppgave ved undersøkelsen er først og fremst å se hvor mange fostre det er, bestemme termindatoen, se hvordan fosteret og morkaken ligger og hvordan tilstanden til fosteret er.

- For oss er det sjelden viktig hvilket kjønn det blir, sier Namtvedt.

Les også: Så mye koster 3D ultralyd

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!