Skilsmissebarn i jula

To julaftener - en dårlig løsning

Bør skilsmissebarn feire julaften to ganger?

SKILSMISSEBARN: ikke gjør jula til en kamp om foreldrenes rett til å være sammen med barna.
SKILSMISSEBARN: ikke gjør jula til en kamp om foreldrenes rett til å være sammen med barna. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Julefeiringen er et ofte et evig diskusjonstema i familier med skilte foreldre. Hvem skal barna være hos i år? Skal de få alle pakkene på julaften? Hvordan skal vi unngå at noen blir såret? Kan vi feire jul alle sammen?

Spør barna

Ekspertene er enige om at det ikke er smart å feire jul sammen for enhver pris, og uansett er det viktig å spørre hva barna ønsker.

Dette temaet er hyppig diskutert i forumene på DinBaby.com, blant annet her, her, her og her.

Dårlig løsning

Noen løser problemet ved å feire julaften to ganger. Den av foreldrene barna ikke er hos på julaften, arrangerer en ekstra julaften i romjula. På den måten blir alle tatt hensyn til.

Eller blir de egentlig det?

Familieterapeut Anne Øren mener nemlig at det å feire to julekvelder er en dårlig løsning, som kun tilfredsstiller foreldrenes ønsker og behov, ikke barnas.

Evige konflikter

- Det er selvsagt avhengig av barnets alder, men jeg tror at det å ha to hjem i jula kan være slitsomt, sier hun til Foreldre&Barn.

Øren mener at barn tåler godt å ikke feire jul sammen med begge foreldrene hvert år, men de tåler ikke evige konflikter.

Foreldrene insisterer

- Jeg møter mødre og fedre som insisterer å ha sin egen julefeiring med barnet, selv om barnet skal være hos den andre forelderen på julaften. Men trumfer du dette gjennom, anerkjenner du verken barnet eller den andre parten.

- Det er en demonstrativ holdning som kan være med på å holde konflikter ved like, sier hun.

Konfliktfylte samlivsbrudd

Om julaften skal feires to ganger, bør det være fordi barna vil ha det slik, ikke fordi begge foreldrene insisterer på å se barna pakke opp julegavene hvert år. Det mener Per Arne Rød, førstelektor ved Høgskolen i Bergen.

Han har forsket på barns erfaringer og opplevelser med konfliktfylte samlivsbrudd

Barna blir oversett

- Det avgjørende for barna er ikke hvilken type juleordning familien velger, men at barnas ønsker får betydning. I konfliktfamilier opplever barna at de blir oversett. Konflikten mellom foreldrene blir i fokus, også når det gjelder hvordan julen skal gjennomføres, sier Rød.

- Fra mine undersøkelser fant jeg en sårhet og en oppgitthet hos barna når foreldrene ikke klarte å bli enige om feiringen. Inngåtte avtaler blir derfor i praksis gjerne mest forelderens rett til å ha barna hos seg i det avtalte tidsrommet.

Ta hensyn til barnas interesser

Rød mener det er særlig slitsomt for barna med konflikter om samværsordninger i jula.

- Kort sagt tror jeg at barna kan være med på de fleste ordninger, bare de selv og deres interesser blir tatt hensyn til.

En spesiell kveld

Tidligere har Rød uttalt til Foreldre&Barn at det kan være smart å bruke et annet ord enn "julaften" på feiring nummer to dersom barna skal feire jul med begge.

- Barn er opptatt av at det er en spesiell kveld som er julekvelden. Så om mor også vil feire julaften, selv om barnet er hos far den kvelden, så kall det noe annet, en ekstra kosedag, der de får gavene fra mor. Det kan gå fint om man har en god dialog med barnet.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Les mer:

Tips til løsninger for skilte foreldre

Juleråd til skilte foreldre

Sjekk om du er i rute til jul

Hjelp, det er julaften hos oss i år

Denne saken ble første gang publisert 17/12 2010, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også