«Sover'n om natta?» Det går ikke mange ukene etter at det nyankomne familiemedlemmet er i hus, før slekt og venner starter det obligatoriske forhøret. Og dommen er krystallklar: Barn som sover er «snille», barn som skriker er «vanskelige».

Prøv babybloggen: Her kan du lage din egen blogg om babyen din

Søvn og selvfølelse

Det å ikke få barnet sitt til å sove, kan gå på selvfølelsen løs for en nybakt forelder.

Før barnet blir født, har man lest og hørt at det er viktig med rutiner, og at man må passe på å få litt voksentid, at nattevåk hører småbarnstiden til, og så videre.

Det skorter heller ikke på råd av alle slag om hva man skal gjøre hvis babyen ikke oppfører seg som noe tilnærmet en batteridrevet sovedukke.

- Stol på deg selv som forelder, og sil alle rådene fra naboer, venner og familie. Ofte hagler det med velmente gode tips og triks som kanskje ikke passer for deg i det hele tatt, men som heller skaper frustrasjoner og usikkerhet som igjen smitter over på barnet, sier søvnterapeut Karin Naphaug.

Hun anbefaler at man tar kontakt med fagpersoner dersom man opplever at familien har søvnproblemer de ikke klarer å løse.

- Min erfaring er at det gjelder å begynne tidlig med ganske enkle knep, slik at man unngår å komme inn i en ond sirkel som det senere blir vanskelig å finne veien ut av.

Les også:

Her får du flere tips til barn og søvn

Søvn forebygger forkjølelse

Derfor går vi i søvne

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!