Barn elsker å leke med voksne, så gjøregaver kan godt bli vel så populære som kjøpegaver

julekalender til barna

Kalenderguidene

STRESS NED: Klikk/foreldre gir deg flere ideer til barnas julekalender: Tobarnsmamma Hilde Angell Eid (t.h.) og journalist og tobarnsmamma Line Fredheim Storvik i klikk/foreldre.

Gjøregaver

Her er flere forslag til gjøregaver.

  • Juleverksted: Sett av en dag til å lage julepynt sammen med barna. Dere kan lage kremmerhus, julekuler og julehjerter. Julepynten kan være fine julegaver til besteforeldre.
  • Kosekveld med boller og kakao.
  • Aketur med nistepakke, eller grilling av pøler på bål.
  • Skøytedag i innendørs skøytehall, dersom det ikke er kaldt nok ute.
  • Prinsekveld: Foreldrene leker sammen med guttene på deres premisser. La barna bestemme hva dere skal leke med, eller foreslå alt fra racerbilløp til bygging av togbane eller lego.
  • Prinsessekveld: La jentene være prinsesser for en dag, eller en kveld: Stell håret, mal neglene og ha på litt lipgloss. La jentene bestemme hva dere skal leke med.
  • Puslekveld: Lek med bokstavene eller puslespillet barna har fått i julekalenderen, eller spill et eller flere spill.
  • Kinobillett eller konsertbillett er andre forslag, men som koster penger.

Det er noen få dager igjen til 1. desember og du har ennå ikke handlet kalendergaver til barna. I siste liten sveiper du innom leketøysbutikken og vil helst ikke se på kvitteringen etterpå. Det koster å være sent ute. Kanskje er du typen som liker å planlegge, og allerede har halvparten av gavene klare. Men ser du til slutt på hvor mye penger du bruker? Det er mulig å gjøre barnas julekalender billig.

HVER DAG fra lørdag 1. november får du tips her på klikk/foreldre til hva du kan kjøpe til barnas julekalender, slik at du kan ha den klar til 1. desember.

Bruk fantasien

Tobarnsmamma og journalist Line Fredheim Storvik i klikk/foreldre har vært på handletur sammen med tobarnsmor Hilde Angell Eid for å gi småbarnsforeldre tips til hva de kan pakke inn i årets julekalender til barna. Og med litt fantasi trenger det ikke koste skjorta.

Vi lager fire julekalendre med en prislapp på alt fra 100 til 400 kroner. Hver dag de neste 24 dagene får du fire kalendertips til jenter og gutter.

Gjør ting sammen

Hilde Angell Eid har barna Herman (4) og Martine (6 1/2). Hun er opptatt av at julekalenderen til barna like godt kan inneholde gjøregaver, som kjøpte gaver.

- Det handler om å ha det koselig sammen med barna, i stedet for å handle inn alle gavene, sier Hilde.

Gjøregaver kan være å bake pepperkaker sammen med barna en søndag.

En idé er å gi barnet en pepperkakefigur dagen før gjøregaven.

- I mange familier jobber begge foreldrene, og den tiden vi får sammen med barna er verdifull. Barn elsker å leke med voksne, så gjøregaver kan godt bli vel så populære som kjøpegaver, sier Hilde.

Rebus

For å lage litt ekstra ut av julekalenderen lager Hilde Angell Eid en rebusoppgave for hver pakke, slik at barna må løse oppgaven før de finner gavene, som er gjemt i huset. Hilde Angell Eid skriver rebusoppgaven på en lapp som hun legger i konvolutter nummerert fra 1 til 24. Konvoluttene henger hun på julekalenderen.

- La gjerne barna skrive tallene på konvoluttene, så får de gleden av å være med på å lage kalenderen, sier Hilde.

Del dine ideer

Har du ideer til kalendergaver? Del dem gjerne med andre foreldre ved å legge inn dine kommentarer under artiklene i hver luke fra og med lørdag 1. november.

julekalender til barna

PÅ GAVEJAKT: Nille er et eldorado for bra og billige kalendergaver. Hilde Angell Eid ser etter tegneblokker og fargestifter. © FOTO: Line Fredheim Storvik

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!