Ernæringsfysiolog

ERNÆRINGSFYSIOLOG: Mari Mohn Paulsen, klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har sjekket salt- og sukkerinnhold i potetgullet. © FOTO: Thomas Xavier Floyd

=

Slik er testen gjennomført

Vi handlet inn potetgull på butikkene Rema 1000, Rimi, Kiwi, Coop, Meny, Ica, Joker og Bunnpris i Oslo. Potetgullet som har blitt tatt med i testen er enten potetgull som er direkte markedsført mot barn, eller potetgull som hovedsakelig kjøpes av barn og barnefamilier.

Birk (6), Jakob (6), Dina (10) og Michelle (10) har vurdert potetgullet ut ifra smak og gitt ett felles terningkast. I tillegg har ernæringsfysiolog Mari Mohn Paulsen ved Bjørknes Høyskole vurdert potetgullets salt- og sukkerinnhold. Hun er Foreldre & Barn sin faste ernæringsekspert. Paulsen har ikke gitt terningkast, men kommet med en vurdering av hvert enkelt produkt. Vurderingen er kun basert på salt og sukker.

Potetgull står på handlelisten til mange småbarnsfamilier når helgen står for tur, og er en favoritt hos både store og små. Skruer, French fries eller kanskje Knerten-potetgull?

Vi har bedt Birk (6), Jakob (6), Dina (10) og Michelle (10) om å teste potetgull for Foreldre & Barn og kåre barnas smaksvinner. De har smakt på både potetgull som er direkte markedsført mot barn, og noen typer potetgull som foretrekkes av barnefamilier.

Foreldre & Barns faste ernæringsekspert, Mari Mohn Paulsen klinisk ernæringsfysiolog og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole, har ikke fått trille terning denne gangen ettersom smaken er det avgjørende i denne testen. Men hun har vurdert potetgullets salt- og sukkerinnhold og kommentert hvert enkelt produkt.

Paulsen har testet blant annet frossenpizza og kaviar for Foreldre & Barn tidligere.

Testens vinner og taper

Testpanelet er helt enige når det kommer til testens vinner. Knerten minichips salt får terningkast seks av alle fire i panelet! Den er sprø og akkurat passe salt. I tillegg er det tatovering i posen, som ifølge Birk og Jakob gir plusspoeng. Paulsen derimot er ikke like begeistret for barnas favoritt.

- Knerten salt har testens høyeste innhold av sukker, delt med Knerten paprika. Her er det også et høyt saltinnhold. Dette er derfor ikke er foretrukket valg, sier hun.

Testens taper er klassikeren Potetsticks, som ifølge testpanelet lukter forferdelig og smaker pepper. Paulsen mener imidlertid at dette er et ok valg hvis barna først skal spise potetgull.

- Dette produktet har minst salt og minst sukker av samtlige produkter i testen, sier hun.

Høyt saltinnhold

Potetgull er fett og salt og noe som de fleste vet at vi ikke bør spise for ofte og for mye av. I tillegg er potetgull fattig på næringsstoffer som blant annet vitaminer og mineraler. Ifølge Paulsen er den viktigste årsaken til at små barn ikke bør spise for mye potetgull det høye saltinnholdet.

- Barn under to år bør ikke spise mer enn 2 gram salt daglig. Årsaken er at et høyt saltinntak til små barn kan belaste nyrene og at det er heller ikke hensiktsmessig å venne barn til et kosthold med et høyt saltinnhold. Nyrene er ikke ferdig utviklet før barnet er 1 år, slik at for de aller minste barna bør man være spesielt forsiktig, forklarer hun.

En porsjonsstørrelse potetgull oppgis av produsentene til å være 30 gram. Ved å innta 30 gram French fries, som har testens høyeste saltinnhold, får man i seg over 1 gram salt, altså halvparten av det som er definert som maksgrensen for de minste barna.

- Mange barn vil imidlertid fort kunne spise langt mer enn dette når potetgullbollen først står fremme på bordet. En pose French fries veier 90 gram. Ved å spise hele denne får man i seg over 3 gram salt, forteller Paulsen.

Sunnere alternativ til potetgull

De fleste barn spiser kun potetgull innimellom, og det er ifølge ernæringsfysiologen greit. Det finnes imidlertid også sunnere alternativer.

- Et bedre alternativ til potetgull er hjemmepoppet popcorn som ikke er tilsatt for mye salt. Mikro-popcorn anbefales imidlertid ikke, da dette som regel inneholder en del fett av den ugunstige sorten. Oppkuttede grønnsaker med dipp eller oppskåret frukt er som regel populært hos barn når det er tilgjengelig og kan gjerne erstatte salte og fete snacksprodukter - i hvert fall en gang iblant, råder hun.

HELE TESTEN AV BARNEPOTETGULL FINNER DU UNDER.

Les også:

Stor test av ketsjup

Disse leverposteiene er sunnest

Sukker-alternativene du bør velge

Små barn drikker for mye saft

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Test av barnepotetgull

SALT ER BEST: Testpanelet er enig i at salt potetgull er bedre enn potetgull med paprikasmak. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Test av barnepotetgull

LEKER MED MATEN: Sprømix får plusspoeng fra testpanelet fordi posen inneholder potetringer man kan putte på fingrene. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!