Test av vinterstøvler til barn 2011

Seks av ti vinterstøvler er ikke vanntette

Tørre føtter er varme føtter. Se hvilke vinterstøvler som holder vann, ifølge vår omfattende test.

IKKE BARE BRA: Seks av disse ti støvlettene gir våte barneføtter i vinterkulden.
IKKE BARE BRA: Seks av disse ti støvlettene gir våte barneføtter i vinterkulden. Foto: Testfakta
Sist oppdatert

Om testen:

Swerea IVF i Sverige og Global Footwear Labs i Tyskland har i regi av Testfakta - og på oppdrag av Foreldre & Barn - testet et utvalg av sesongens nye vinterstøvler til barn. Testen omfatter de samme testmomentene som i 2010: vanntetthet, pusteevne og varmeisolerende evne.

Pusteevne og vanntetthet ble testet på Global Footwear Labs, det eneste laboratoriet i Europa med tilgang til utstyret som kreves for å teste vanntetthet og pusteevne etter simulert bruk/slitasje på en rettferdig og sammenlignbar måte. Laboratoriet produserer ingen egne konsumentprodukter. Alle testene er automatisert, og testforløpet for de ulike prøvene logges elektronisk under hele forløpet. I vår test hadde den som rigget de ulike testobjektene ingen informasjon om hvem som var oppdragsgiver og hvilke sko som inneholdt Gore-Tex eller annen type membran.

De tre testmomentene har fått karakterer fra 1 til 5, der 5 er best.

I den samlede bedømmelsen er de ulike parameterne vektlagt på følgende måte: Vanntetthet 50 prosent, pusteevne 25 prosent og varmeisolerende evne 25 prosent.

VANNTETTHET: Støvlene ble utsatt for simulert gange i vann. En spesialdesignet fotmodell med 12 væskesensorer ble plassert i støvelen. En stegmekanisme under fremre del av støvelen simulerer gange. Når vannet trenger inn i støvelen, signaliserer sensorene og maskinen stopper. I testen ble det simulert gange opp til 200 000 skritt.

PUSTEEVNE: For å måle hvor godt hver enkelt støvel puster, ble det plassert en membranpose med en spesifisert mengde vann i hver støvel. I membranposen ble det puttet en varmekolbe som varmet opp vannet. Støvelskaftet ble forseglet, slik at avdampingen skjedde gjennom støvelens materiale. Mengden avdampet væske ble målt.

VARMEISOLERENDE EVNE: En vanntett plastpose fylt med 40 grader varmt vann ble plassert i støvlene, for å måle hvor godt hver støvel holder på varmen. Deretter ble det målt hvor lang tid det tok før temperaturen på vannet hadde sunket til 33 grader. Jo lengre avkjølingstid, desto bedre isolasjonsevne/varmeisolerende evne.

Fotvarme tips

  • Kjøp riktig størrelse. Ta med barna til butikken og prøv ulike støvler. Alle barneføtter passer ikke like bra i alle sko. Barnet fryser mer hvis støvlene er for trange.
  • Sko med runde former er bra for føttene. Myk og bøyelig såle er bra. Grovt mønster i sålen gir godt grep, slik at barnet ikke sklir så lett. Skoens åpning bør være fleksibel, slik at man kan justere hvor fast den skal sitte på foten.
  • La barna bruke ullsokker i stedet for bomullssokker. Ull holder bedre på varmen og transporterer dessuten bort fukt fra foten.

Foreldre & Barn har testet ti av sesongens nye vinterstøvler til barn. Resultatet er nedslående: Seks av ti trekker inn vann, og gjør rett og slett barna våte på beina.

Vi har i tillegg testet hvor godt støvlene puster og hvor gode de er til å holde på varmen.

Holder ikke vann

Ecco, Viking, Kamik og Skopunkten er de eneste støvlene som er vanntette. Disse klarte testen på minimum 200 000 skritt i simulert gange, før de begynte å trekke inn vann.

Støvlene fra Ecco og Viking har Gore-Tex-membran, Kamik har Outdry og Skopunkten har GT-tex. Dette er membraner som ligger mellom yttermaterialet og fôret, og som skal hjelpe fuktighet fra foten å slippe ut, samtidig som vann fra utsiden ikke slipper inn.

Seks av vinterstøvlene klarte ikke vanntetthetstesten: Eurosko, Superfit, Coop, Din Sko, Økonomisko og Pax.

Desidert våtest

Støvelen fra Superfit har i vår test desidert dårligst vanntetthet. En av støvlene i paret trakk inn vann allerede etter 968 skritt. Superfit var en av testvinnerne i fjorårets test og har Gore-Tex-membran. Årets dårlige resultat er derfor overraskende.

- Her har det gått hull i membranen på den ene støvelen. Dette er ikke en konstruksjonsfeil i selve produksjonen. At støvelen er blitt godkjent, skyldes en menneskelig feil, sier markedsansvarlig for Gore i Sverige, Tore Strömfors.

- Vi gjorde en etterkontroll av støvelen, og der oppdaget vi hullet i membranen.

Ingen særbehandling

Testen av vanntetthet og pusteevne ble i år som i fjor utført på Global Footwear Labs i Tyskland. Testsenteret drives av amerikanske Gore, som også produserer Gore-Tex. Det dårlige utfallet med Superfit-støvelen viser at samtlige støvler blir behandlet likt, uansett hvilken type membran de inneholder.

Laboratoriet tester hvert år 20 000 par sko, og et stort antall av disse testene blir utført på oppdrag av ulike magasiner og konsumentorganisasjoner. Testene er en fullstendig automatisert prosess.

- Det er viktig at forbrukerne etterspør hvilke garantier produsentene av de ulike støvlene gir, sier Tore Strömfors.

- En støvel med Gore-Tex-membran markedsføres som vanntett, men oppdager en kunde at skoene faktisk lekker inn vann, har de rett til å få pengene tilbake eller mulighet til å bytte i andre modeller.

Stor forbedring

Foreldre & Barn har testet vinterstøvler i en årrekke, og dårlig vanntetthet er et tilbakevendende problem.

En positiv overraskelse i årets test er støvelen Lejon fra Skopunkten. Disse kom desidert dårligst ut i fjorårets test, da de ble våte allerede etter 100 skritt i simulert gange. I år er disse støvlene blant de fire med best vanntetthet. Skopunkten får samme høye resultat på vanntetthet som Ecco, testens vinner.

Varierende pusteevne

Hvis støvlene ikke puster, kan barna bli våte og kalde på beina - selv om skoene i utgangspunktet er vanntette. Hvor godt skoene puster og slipper ut fukt fra innsiden, er derfor vel så viktig som skoenes evne til å holde vannet ute.

Testen avslører store forskjeller i pusteevne. Desidert best pusteevne har testvinneren Ecco og Viking. Dårligst pusteevne har vinterstøvlene fra Skopunkten, Din Sko, Økonomisko og Pax.

De fleste støvlene i testen holder relativt godt på varmen. Best varmeisolerende evne hadde Superfit, tett fulgt av Eurosko og Kamik.

Dyr, men god

Testvinneren Ecco Snowrush er alt i alt en god støvel. Den får høyeste poengsum både på vanntetthet og pusteevne, og har dessuten god varmeisolerende evne. Det eneste skåret i gleden er at disse støvlene koster 600 kroner mer enn testens fjerdeplass, Skopunkten.

Støvlene fra Skopunkten er vanntette og har god varmeisolerende evne. Dessverre er pusteevnen så dårlig at barna fort kan bli klamme på føttene, og dermed også kalde.

Les også