Test av vinterdress 2016

Seks av ti dresser er vanntette

Vi har testet ti av sesongens vinterdresser.

TEST AV VINTERDRESS 2016: Årets test av vinterdresser til barn viser at seks av ti dresser er vanntetette, og at høy pris ikke er ensbetydende med god kvalitet.
TEST AV VINTERDRESS 2016: Årets test av vinterdresser til barn viser at seks av ti dresser er vanntetette, og at høy pris ikke er ensbetydende med god kvalitet. Foto: FOTO: Tekstfakta
Sist oppdatert

TESTEN FRA 2017 finner du her!

Hurra, snart kommer høsten og vinteren og med det følger snø, slaps og kulde. Lange dager ute, krever klær som holder barna tørre og varme, og samtidig tåler hard barnelek. Foreldre & barn har testet ti av høstens nye vinterdresser til barn, og resultatene viser at over halvparten av dressene i årets test er vanntette. Best i test er vinterdressen fra Reima, dressen får full pott på vanntetthet og er dessuten den med desidert best slitestyrke.

Vanntette valg

Dressene fra Reima, Didriksons, Ticket to Heaven og Europris er vanntette både i materialet og i sømmene. De klarer en vannsøyle på over 10 meter, det gjør også dressen fra Name It, men bare på selve materialet. Dressen fra KappAhl klarer vannsøylen på over 10 meter gjennom sømmene, men noe mindre vannsøyle gjennom selve materialet.

– Sømmene er ofte det svakeste punktet når det gjelder vanntetthet. Selv om selve materialet viser seg å være vanntett, ser vi ofte at produsentene ikke klarer utfordringen med alle sømmene. Hvis ikke sømmene holder vannet unna, blir barnet vått og dermed kald, sier tekstilingeniør og prosjektleder Ann Stare hos Textillaboratoriet Swerea IVF, som har utført testen for Foreldre & Barn.

Lekker

For at et plagg skal kunne kalles vanntett må det tåle en vannsøyle på minst to meter, både på selve materialet og på sømmene. Testens taper, Skogstad, lekker vann tidlig etter vask og slitasje, både gjennom selve materialet på dressene og gjennom sømmene. Stormberg og Helly Hansen klarer heller ikke vannsøylekravet på to meter. Disse tre dressene kan derfor ikke kalles vanntette.

– Når vanntettheten er så dårlig kommer dette ofte av at belegget på materialet er for tynt, eller at sømmene ikke er teipet bra nok. Dette er dessverre ikke noe man som forbruker klarer å se med det blotte øyet, sier Stare.

En vinterdress er et dyrt innkjøp, og i vår test skiller det hele 1500 kroner mellom den dyreste og den billigste. Testens dyreste, Helly Hansen, klarer ikke vanntetthetstesten. Det gjør derimot testens billigste, Europris.

– Det er helt tydelig at det er mulig å lage vanntette dresser uten at det nødvendigvis må koste så mye. Dressen fra Europris er et godt eksempel på dette.

Dressen fra Europris er derimot ikke spesielt slitesterk. Det er materialer fra dressenes knær og rumpe som er testet. Dressen klarte bare 500 omdreininger i sandpapirmaskinen før det gikk hull. Testens vinner, Reima, klarte hele 9000 omdreininger.

– I slitasjetesten ble det hull relativt raskt i dressen fra Europris. Det er helt klart en fordel at klærne tåler en støyt, spesielt når det handler om barneklær, sier Ann Stare.

Giftstoffet DEHP

DEHP er en forbindelse i stoffgruppen ftalater. Det er giftig og kan skade evnen til å få barn og føre til skader på fosteret. Det forskes på om det er en sammenheng mellom eksponering for ftalater i husstøv og astma/allergi.Ftalater brukes hovedsakelig som mykgjørere i plast, og finnes i mange produkter vi bruker til daglig. Produksjon og forbruk av DEHP er blitt vesentlig redusert. Norske myndigheter har vedtatt et mål å stanse bruk og utslipp innen 2020. Det er innført forbud mot leketøy som inneholder DEHP, DBP eller BBP. DEHP er også forbudt i kosmetikk, både i Norge og i EU. I klær og sko finnes det ikke noe forbud mot bruk av dette stoffet, men produsentene må melde fra om produktet inneholder DEHP over 0,1 prosent av vekten.

Slik testet vi:

På oppdrag fra Foreldre & barn har det svenske testfirmaet Testfakta testet 10 ulike vinterdresser til barn som selges i Norge. Testen er gjennomført på tekstillaboratoriet Swerea IVF i Mölndal. Vi har testet vinterdressenes vanntetthet, slitestyrke, rivestyrke og pusteevne. I tillegg har vi testet om dressene inneholder farlige stoffer og hvor myke de er.

Vekting: Vanntetthet (materiale og sømmer) 50 prosent, slitestyrke 20 prosent, pusteevne 10 prosent, rivestyrke 10 prosent og mykhet 10 prosent.

Testmetode

Dressene er testet i henhold til gjeldende europeiske standarder.

Vanntetthet: Dressene er vasket og tørket tre ganger etter vaskeanvisningene på plagget, . Vanntettheten ble målt (på vanlige og forsterkede deler av plagget) etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. 200 cm = godkjent som vanntett.

Slitestyrke: Dressenes slitestyrke ble målt med Martindale-metoden, som innebærer gnidninger mot stoffet i en sandpapirmaskin.

Rivestyrke: Hvor mye kraft skal til for å rive hull i materialet? Jo høyere kraft som kreves, desto sterkere er materialet. Kraften er målt i Newton.

Pusteevne: hvor mye vanndamp som passerte gjennom dressene på en viss tid.

Mykhet: Et panel på fem personer har bedømt hvor myke og føyelige dressene er. Det er også sjekket om dressene inneholder farlige stoffer, som bly, kadmium eller PVC.

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2016, og sist oppdatert 20/10 2017.

Les også