TEST AV SALAMI: Vi har testet 14 ulike typer salami for å finne ut hvem som er sunnest. © Foto: Tore Fjeld

SÅ MYE SALTPØLSER: 3-åringen Håkon kan godt tenke seg å smake på disse påleggene. © Foto: Tore Fjeld

NAM NAM: Salami er Håkons favorittpålegg på brødskiva. © Foto: Tore Fjeld

Om testen

Klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis Helen Engelstad Kvalem ved Bjørknes Høyskole har testet 14 ulike typer salamipølse-pålegg med tanke på hvor sunne de er for barn. Testen er basert på innholdsdeklarasjonen. Produktene er rangert ut fra en helhetsvurdering med der høyt proteininnhold trekker opp, mens høyt fettinnhold trekker ned. Hun har også vurdert energiinnholdet i produktene. Smak er ikke et kriterium i testen.

Drømmen for foreldre er å få barn som spiser alt .Vi forsøker å finne pålegg barna liker, som salami, leverpostei, kaviar eller kjøttpålegg. Tenker du at det er hipp som happ hvilken type salamipålegg du kjøper? Det er det ikke.

Klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem er førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, og har utført testen av 14 typer salamipålegg på oppdrag for foreldre.no.

- Salami er et pålegg det er greit å bruke i moderate mengder. Salamipølse er laget av kjøtt, spekk og krydder, særlig salt, samt konserveringsmidler, forteller Kvalem.

Mye protein = mye kjøtt

I vurderingen av de ulike produktene har Kvalem lagt vekt på innholdet av protein, fordi dette gjenspeiler innholdet av kjøtt i pølsa, og fettmengden. Hvis det er mye fett i pølsa, blir det mindre plass til rent kjøtt. I tillegg har hun sett på energimengden, siden protein metter mer og gir halvparten så mye energi som fett.

I denne testen varierte proteininnholdet, som markerer innholdet av rent kjøtt, fra 13 g til 26 g per 100 g pølse. Det betyr i praksis at det er dobbelt så mye kjøtt i de beste salamiene i denne testen sammenlignet med testtaperne. Kjøttinnholdet kommer ikke bare an på mengden kjøtt som er brukt, men hvilken type kjøtt og hvor fett det er i kjøtt. Mange av pølsene er også tilsatt spekk.

- Se opp for hvite prikker i salamien - de forteller deg mye om fettinnholdet, råder ernæringsfysiologen.

Testvinneren Gilde Go' og Mager Salami er det eneste av produktene i testen som har under 10 prosent fett, og dermed kan kalles et magert pålegg. Den har også en høy andel protein. I de tre salamipølsene som får terningkast 1, er fettinnholdet nærmere halvparten, og liten proteinandel.

Synes du smak er viktigere enn sunnhet? Sjekk hvilken salami som kom best ut i Klikk.no smakstest i fjor.

Mye salt i salami

Ingen av produsentene oppgir hvor mye salt de ulike salamipåleggene inneholder, og det gjør det vanskelig for oss foreldre å vurdere saltmengden. Men Helen Engelstad Kvalem sier at salamipølser generelt inneholder mye salt, vanligvis mellom 2 og 5 prosent.

- Som et tips til dette kan du huske på at ingredienslisten angis etter vekt i fallende rekkefølge. Det som står først, er det mest av, sier hun.

Det er derfor lurt å begrense mengden salami, dersom barnet er en typisk "saltspiser", altså foretrekker salt fremfor søtt pålegg. En skive salami veier bare 5-10 gram, men hvis barnet spiser salami på hver eneste brødskive, blir det fort mye salt.

Akkurat som at barna ikke skal få i seg for mye sukker, skal de ikke ha i seg for mye salt.

- Dersom du faktisk finner en pølse der saltmengden (NaCl) er gitt kan du huske på at barn under 2 år ikke bør ha mer enn et par gram salt per dag i følge de nordiske næringsstoff-anbefalingene (0,5 g Natrium eller 1,25 g NaCl per 1000 kj). Dersom kun natriummengden er angitt kan du huske på at 1 gram Na tilsvarer 2,5 g salt. Dette gjør at vi bør være forsiktig med saltingen av maten til barna, da kan det være greit å vite a 1 teskje NaCl (5 ml) veier cirka 7 gram For de som er under to år betyr dette cirka en halv teskje som maks. Siden maksmengden av salt henger sammen med energiinntaket vil større barn som spiser mer også tåle mer salt. Men det betyr altså ikke mer salt mat, sier Helen Engelstad Kvalem.

Er du redd du får i deg for mye salt? Sjekk hvilke matvarer som er skjulte saltbomber.

Konserveringsmidler

Salamipølsene i testen inneholder alle konserveringsmiddelet E250, natriumnitritt. Dette bevarer blant annet fargen slik at det ikke mørkner, i tillegg til at det konserverer maten slik at den ikke blir farlig å spise.

Du undrer deg kanskje over hvordan en pølse kan inneholde for eksempel 130 gram kjøtt per 100 gram? Dette er fordi pølsen er speket og vann har fordampet ut av kjøttet slik at det veier mindre.

Les også:

Fiskepinner til terningkast 6

Her er det sunneste knekkebrødet

Denne sjokolademelken er best for barna

Den beste frossenpizzaen.

SALAMISOLBRILLER: Hvor er Håkon nå? © Foto: Tore Fjeld

LURING: Her er Håkon, ja! © Foto: Tore Fjeld

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!