Om testen:

Fem ferdige pepperkakedeiger ble bedømt i denne blindtesten.

Testen hadde tre ulike kriterier; hvordan deigen smakte før steking, hvor lett den var å arbeide med og hvordan de ferdige pepperkakene smakte. Hvordan de ferdige pepperkakene smakte ble betydelig mer vektlagt enn de andre kriteriene. De er vurdert med terningkast 1 til 6, der 6 er best.

Pepperpakedeigene som er testet er dem vi fant i de store dagligvarekjedene og på Ikea.

Pepperkakene ble stekt etter anvisningen på pakken. 

Panelet bestod av Pernille Faye, forfatter av pepperkakeboken Knas, Christopher Sjuve, matredaktør i Klikk.no og Mary-Ann Astrup, fagredaktør i Egmont Publishing og erfaren matjournalist.

Vi har testet ferdige pepperkakedeiger fra de største matbutikkene i landet, og til testpanelets store overraskelse var forskjellene større enn de hadde trodd.

- De beste pepperkakene har en perfekt balanse av de gode julekrydderene. Og kakene skal helst ha en ettersmak av for eksempel nellik og litt ingerfær, i stedet for fett. Du skal jo ikke ha lyst til å pusse tennene etterpå, sier Pernille Faye, forfatter av pepperkakeboken "Knas".

Sammen med Christopher Sjuve, matredaktør i Klikk.no, og Mary-Ann Astrup, fagredaktør i Egmont Publishing og erfaren matskribent, har hun testet de ulike kjøpedeigene.

Vi har også testet butikkpepperkaker, hvor den viktigste ingrediensen mangler.

Ingen katastrofer

- Jeg liker at en pepperkake smaker ordentlig av krydder, og selv om noen var litt tamme var det ingen av pepperkakene som var så dårlige at de fortjener terningkast en, sier Astrup.

Panelet understreker at i tillegg til smak er noe av det viktigste for henne at deigen er lett å jobbe med.

Julegodt barna vil elske!

- Man gjør jo dette ofte sammen med barn, så det er viktig at det er så lett som mulig. Desverre var det ingen sammenheng mellom de deigene som var lettest å jobbe med og de kakene som smaker best, sier Sjuve.

Sliter du med pepperkakehuset? Se vår film: Pepperkakehus for dummies.

Vinneren overrasker

Det er pepperkakedeigen fra Bjørken som er testens vinner. Alle i testpanelet er enige om at dette er en pepperkake som smaker godt, og er overrasket over hvor mye den ferdige pepperkaken smaker i forhold til deigen.

- Den smaker kjempegodt og har akkurat passe med krydder. Kakene har en fin og sprø konsistens, sier Astrup.

Sjuve er enig, mens Pernille syns den har litt rar ettersmak. Hun foretrekker Mesterbakerens deig fra Rema 1000 som ligger hakk i hæl.

På tross av at den ser ut som en Kornmokjeks, smaker den pepperkake og gir julestemning. Også den får overraskende mye smak etter steking.

Best til pynt

Den deigen som desidert gir det peneste resultatet er Bertil pepperkakedeig. Så om du vil lage fine pepperkakehus og hjerter, som ikke er dekket av melis, da er denne deigen perfekt.

- Disse pepperkakene er som supermodeller; vedig pene, men veldig kjedelige, sier Christopher.

Så dersom du kun skal spise pepperkakene, anbefaler vi en av testvinnerene.

- Gir ikke julestemning

Testens taper er pepperkakedeigen fra Coop.

- Den er for lite krydret og gir ikke julestemning, sier Christopher.

De andre er enige, og i tillegg syns de den har en fet ettersmak.

- Jeg får en følelse av å ha et fettbelegg i ganen etter å ha tygget litt på disse, sier Mary-Ann.

- Denne burde spises med noe varmt å drikke ved siden av så du får skylt munnen skikkelig, sier Pernille.

Gjør det selv

Det tok en stund før Pernille Faye fant en oppskrift på pepperkaker som var god nok til å anbefale leserne sine, men hun er veldig fornøyd med det endelige resultatet og oppskriften finner du nedenfor.

- Trikset er å smelte sukkeret ordentlig. Da blir ikke deigen kornete og den blir lett å jobbe med, sier Faye.

Pernilles pepperkaker:

En porsjon på 1800 gr:

100 gr smør/margarin, 2dl sirup, 3 dl sukker, 3 dl fløte, 1/2 ts kardemomme, 1/2 ts pepper, 1/2 ts nellik, 1/2 ts anis, 1/2 ts ingefær, 3 ts kanel, ca 1 kg hvetemel, 3 ts natron, litt vann.

Bland sirup, sukker, smør, fløte og krydder i en kjele. Varm opp og rør helt til sukkeret smelter (viktig!).

Avkjøl. Sikt inn mel og natron, og elt deigen. Dekk den til og la stå til neste dag. Stekes ved ca 160 grader varmluft, ca 7 min - følg med! Avkjøles på rist.

Les også:

De beste smoothiene til barn

Slik lager du den kuleste julekalenderen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!