TEST AV PEPPERKAKEDEIG: Annica og Sine Karine smaker på pepperkakedeigen - den skal jo også smake godt.

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: Annica og Sine Karine smaker på pepperkakedeigen - den skal jo også smake godt. © Egil Nordlien HM Foto

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - En god pepperkake må være hard og sprø, mener Sigmund.

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - En god pepperkake må være hard og sprø, mener Sigmund. © Egil Nordlien HM Foto

TEST AV PEPPERKAKEDEIGER: De ferdige deigene skal stekes i seks til ti minutter på 170-180 grader, avhengig av produsent. Avkjøl pepperkakene på en rist for å få dem sprø og gode.

TEST AV PEPPERKAKEDEIGER: De ferdige deigene skal stekes i seks til ti minutter på 170-180 grader, avhengig av produsent. Avkjøl pepperkakene på en rist for å få dem sprø og gode. © Egil Nordlien HM Foto

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - Noen av pepperkakene var skikkelig sprø, og noen smakte granbar, synes Bendik.

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - Noen av pepperkakene var skikkelig sprø, og noen smakte granbar, synes Bendik. © Egil Nordlien HM Foto

Om testen

Smakstesten er en blindtest.

  • Barna smakte seg gjennom pepperkaker stekt av 12 forskjellige ferdige deiger.
  • Pepperkakedeigene er kjøpt hos de store matvarekjedene og tre bakerikjeder som dekker Østlandet.
  • To deiger er for gluten- og/eller melkeallergikere og kan kjøpes i helsekostorretninger, matvarekjeder med godt utvalg eller på nettet.
  • Kakene er stekt etter anvisning på pakken.
  • Panelet fikk også smake på Annicas hjemmelagde pepperkaker - uten at de visste hvilken det var. Men den hjemmelagde deigen er ikke med i testens vurdering.

Baketesten: Annica Været har bedømt hvordan deigene er å jobbe med: egenskap til utkjevling, utstikking og flytting over til stekebrett. I tillegg har hun også smakt på deiger og kaker - men det er barna som er dommerne på smak.

Det blir ingen jul uten pepperkaker! Blant de syv slagene som bakes til jul er pepperkakene ofte barnas favoritt. Ikke er de vanskelig å lage heller.

Er du av det late slaget kan du kjøpe ferdig pepperkakedeig og bruke den sparte tiden til å kose deg litt ekstra sammen med barna.

Vi har stekt 12 forskjellige typer og fått kakene bedømt av et eminent smakspanel.

Fra skikkelig god til smak av granbar

Smakspanelet hadde en tøff jobb med å knaske seg gjennom de 12 forskjellige slagene av pepperkaker.

Dommen lød fra "Uæææææ! Den hadde jeg ikke tatt med hjem!", "Denne smaker det granbar av" til "Denne var skikkelig god, hard og fin - en sterk femmer!".

I Foreldre & Barn sitt smakspanel satt:

Bendik Andreas Paulsen (10)

Sigmund Været (12)

Martha Tjernshaugen Klouman (12)

Sine Karine Paulsen (7)

Testet bakeegenskapene

På vegne av Foreldre & Barn testet matblogger Annica Været deigenes bakeegenskaper.

Hun jobber som rekrutteringsekspert og driver den populære matbloggen Annica om mat.

- Jeg elsker å lage mat, så å bruke ferdig pepperkakedeig strider helt mot mine prinsipper, men jeg synes det er gøy å teste nye ting. Jeg har så klart smuglet mine egne, hjemmelagde pepperkaker inn i testen, så det blir spennende å høre om barna merker forskjell, sier Annica.

Vinner og taper

Testens klare vinner ble Berthas pepperkakedeig. Kakene ble sprø og gode, med den rette knasefølelsen og passe krydret smak. Men de aller beste i blindtesten var Annicas hjemmelagde.

IKEAs pepperkakedeig fikk en sterk firer og en klar annenplass. Kakene ble tørre, sprø og smakte karamellaktig - noe som falt i smak. Produsenten av IKEAs deig er Berthas Bakerier AS som også produserer testens vinner.

Testens taper ble Menys deig. Smakspanelet syntes kakene var for myke og seige og smakte kjedelig.

Hjemmelagde pepperkaker

Ønsker du å lage pepperkakedeigen selv, kan du forsøke matblogger Annica Været sin.

Dette trenger du:

150 g smør

75 g sukker

1 dl mørk sirup

ca 1 dl kremfløte

ca 450 g mel

2 ts natron

4 ts nykvernet svart pepper

1 ts malt nellik

1 ts ingefærpulver

1-2 ss kanel

Slik gjør du:

1. Smelt smøret og tilsett sukker, sirup og kremfløte og bland godt.

2. Tilsett mel blandet med natron, ingefær, kanel, nellik og svart pepper og bland godt til du har en fin og fast deig.

3. Pakk deigen inn i plastfolie og legg kjølig før du begynner å bearbeide den.

4. Strø litt mel på et bord og kjevle deigen så tynn som mulig. Stikk ut fine kakeformer.

5. Løft kakene forsiktig over på et stekebrett og stek dem på 180 grader i ca 6 minutter, ta ut brettet og kjøl ned. La kakene kjøles ned på det varme brettet.

LES OGSÅ:

Denne julekalenderen er best i test.

Her er den sunneste pizzaen.

Pepperkakehus for dummies

Ikke alle barn gleder seg til jul

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - Pepperkakene er gode når de er litt

TEST AV PEPPERKAKEDEIG: - Pepperkakene er gode når de er litt ""peprete"", synes Martha. © Egil Nordlien HM Foto

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!