Vi hører ofte at nøtter er sunt, men er peanøttsmør det?

Ja, det er det, mener klinisk ernæringsfysiolog Helen Engelstad Kvalem. Hun har utført testen av 8 typer nøttepålegg for Foreldre.no. Kvalem jobber til daglig som førsteamanuensis i ernæring ved Bjørknes Høyskole.

Sunt, umettet fett

Peanøttsmør og andre nøttepålegg inneholder mye energi, men en stor andel av kaloriene kommer fra umettet fett, som anses å være sunnere for kroppen enn mettet fett.

I denne testen har vi vurdert påleggsprodukter som inneholder peanøtter, mandler og hasselnøtter.

De tre testvinnerne er alle rene nøtteprodukter, uten andre tilsetningsstoffer enn litt salt (kun i peanøttsmøret).

- Dette er supre produkter, like sunt som å spise rene nøtter. Det kan være greit å introdusere nøtter i form av nøttesmør til små barn, siden du da unngår problemet med å få nøtter i halsen, sier Helen Engelstad Kvalem.

Ifølge botanisk definisjon er verken peanøtter (en belgfrukt) eller mandler (spiselig frø av en steinfrukt) å regne som nøtter. Men i dagligtale og i kulinarisk sammenheng kaller vi likevel både mandler og peanøtter for "nøtter".

Viktige næringsstoffer

- Nøtter og nøttesmør er energirike saker, det er ikke rart siden nøtter inneholder omtrent halvparten fett. Men fettet i nøtter er av det gode slaget, og de beste nøttepåleggene i denne testen passer godt inn i et sunt kosthold, sier Kvalem.

Nøttepålegg med mye nøtter er en fin kilde til gode planteoljer, vitaminer og mineraler. Mens hasselnøtter inneholder mest energi særlig fra enumettet fett, mye kostfiber, jern og vitamin E, er mandler rike på kalsium, kalium, magnesium, fosfor og noe selen.

Peanøtter har litt mer mettet fett, men også mest protein, karbohydrat og sink. Det er med andre ord fint å variere mellom nøtteslagene, sier ernæringsfysiologen.

Det som skilller påleggene i testen er hvor mye nøtter de inneholder, samt hvilken nøtt. De tre testvinnerne inneholder kun nøtter, mens testtaperen Nøtte har mest sukker og kun 14 prosent nøtter. Så skal du velge mellom flere forskjellige peanøttsmør/nøttepålegg, ta de sortene som inneholder mest rene nøtter og ikke er tilsatt sukker og fett som bare gir ekstra tomme kalorier i stedet for de sunne næringsstoffene som er i nøtter.

Men uansett hvilken type nøttesmør du velger, er de sunnere enn annet søtpålegg. Og selv Nøtte inneholder vesentlig mer hasselnøtter enn for eksempel Nugatti - 14 % i Nøtte mot 8 % i Nugatti.

Defineres som søtpålegg

Stabburet, som produserer testtaperen Nøtte, sier at de definerer Nøtte som et søtpålegg, ikke et nøttepålegg, og derfor ikke har vurdert å endre oppskriften.

- Som sagt, vi definerer Nøtte som et søtpålegg - ikke et nøttepålegg, så det blilr som å sammenligne epler og pærer. Blant søtpålegg konkurrerer Nøtte blant annet med Nugatti og Banos, og blant disse er Nøtte den varianten med det høyeste nøtteinnholdet. Blant våre konkurrenter finner man varianter som kaller seg nøttepålegg, til tross for kun 1-2 % nøtteinnhold. I den sammenheng er 14 % et betydelig nøtteinnhold, sier kommunikasjonssjef Bjørn Brennskag i Stabburet.

Han peker også på at Nøtte ble lansert i 1965, og med tanke på markedsføringslovgivning kan en trygt si at dette var en annen tid.

- Skulle vi lansert et nøttepålegg i dag ville nok et navn som dette blitt diskutert nøye, sier Brennskag.

Noen er allergiske

En god del mennesker er allergiske mot nøtter. Hasselnøttallergi er vanligst, og du trenger ikke å være allergisk mot peanøtter og mandler selv om du er allergisk mot hasselnøtter.

- Det er ingen grunn til å vente med å gi barnet nøtter av frykt for allergi. Som forsiktighetsregel kan det i stedet være lurt å gi barnet bare en liten smak første gang de smaker en nøttesort, forklarer Helen Engelstad Kvalem.

Test av nøttepålegg

TESTET 8 TYPER: Det er stor forskjell i nøtteinnholdet i de 8 forskjellige typene nøttepålegg vi har testet. © Foto: Tore Fjeld

Test av nøttepålegg

TESTVINNERNE: Økologisk peanøttsmør og hasselnøttsmør kom best ut i vår test av nøttepålegg. © Foto: Tore Fjeld

Test av nøttepålegg

FETT PÅLEGG: Peanøttsmør og annet nøttesmør er energirike saker, men mye av fett er sunt, umettet fett. © Foto: Tore Fjeld

Test av nøttepålegg

GANSKE GODT: Peanøttsmør er ikke favorittpålegget til Emma, men det smaker ganske godt på knekkebrød. © Foto: Tore Fjeld

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!