Middagsfakta

1980: 40 prosent menn deltok i matlaging, borddekking og servering mot 84 prosent kvinner på en gjennomsnittsdag.

2010: 66 prosent av mennene mot 82 prosent av kvinnene gjorde det samme.

2013: 57 prosent av kvinnene lager hverdagsmiddag mot 27 prosent menn. 8 prosent lager i fellesskap og 2 prosent av barna lager middagen.

Tidsbruk på kjøkkenet:

20 prosent bruker 11–20 minutter,

57 prosent bruker 21–40 minutter,

24 prosent bruker mer enn 41 minutter

4 prosent bruker 10 minutter eller mindre påhverdagsmiddagen.

Kilder: Tidsbruksundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB ) fra 2010, Norske Spisefakt a 2014 og seniorforsker Annechen Bugge fra Statens Institutt for forbruksforskning. (SIFO).

Drømmen er velsmakende middag på én, to, tre. Og aller helst skulle vi ønske at matvarene kom rett hjem på døra. Som travle småbarnsforeldre vil vi gjerne lage sunn mat på kort tid.

For med barn som klamrer seg til beina dine når du står ved komfyren, eller barn som skal av gårde på aktiviteter rett etter middag, ønsker vi at middagen skal være rask og enkel å lage.

Råvarer og oppskrift på døra

Vi vil også lage mat som barna spiser. De siste årene har det dukket opp stadig flere bedrifter som tilbyr familier en matkasse med middagsmeny og råvarer for en hel uke.

Bare for ett år siden fantes det en rekke firmaer med tilbudet i Norge. Både Matfryd.no og Middagshjelpen.no har gitt seg, og nå er det bare noen få  igjen.

Foreldre & Barn har testet de tre største som tilbyr matkasse tilpasset barnefamilier.

Hvordan er kvaliteten og smaken på maten? Hvor lett er det å lage middagen og hvor lang tid tar det? Er det billigere enn å kjøpe middag selv i butikken? Og spiser barna maten?

Vi søker kvalitet

– Mat og matlaging blir stadig viktigere for forbrukerne, og vi stiller høyere krav til dagens måltider, særlig middagen. Det er viktig at den er sunn, forteller seniorforsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning(SIFO).

Interessen for matlaging har økt siden år 2000 og friske råvarer er viktig for oss.

74 prosent sier de unngår ferdigmat, ifølge SIFO. Utviklingen av kjøkkenutstyr som wok, induksjonsovner og kjøkkenmaskiner viser at vi ønsker å få maten raskt på bordet.

– Leverandører av mat på døra satser på spennende oppskrifter og gode råvarer. Det passer inn i vår tid der folk har lyst til å bruke mer tid ved kjøkkenbenken, så dette er noe jeg tror vi kommer til å få se mer av, sier matforskeren.

Handler om å gjøre seg fortjent

Hun sammenligner det nye mattilbudet med det å ha personlig trener, som ikke ble noen suksess på 90-tallet, men som nå har tatt helt av.

– Folk ønsker mat laget fra bunnen av, og ferdigmat har fått et negativt stempel. Det handler om å gjøre seg fortjent til maten. Jeg tror vi får se mer ferske og oppkuttede blandinger, slik at folk kan ha kontroll med hva de spiser, sier matforskeren.

Det er høyt utdannede i de store byene som primært velger å kjøpe middagspakker.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!