Testmetode og kriterier

Swerea IVF:s laboratorium i Mølndal har på oppdrag fra Testfakta sammenlignet 10 laken fra ulike produsenter.

Testen omfatter følgende deler:

Slitestyrke (slitasje):

En rund prøvelapp av stoffet festes til undersiden av en «tallerken» som roterer i et bestemt mønster mot en ullvev. Prøvelappen får rotere til stoffet går i stykker (to trådbrudd). Motstanden angis i antall rotasjoner til trådbrudd. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen er minst 10 000 rotasjoner.

Før dette testmomentet, ble stoffet vasket og tørket ti ganger ifølge vaskeinstruksjonen.

Nuppedannelse:

Stoffet er festet til undersiden av en «tallerken» som roterer i et bestemt mønster, dels mot samme stoff, dels mot ullvev. Med jevne mellomrom bedømmes om og hvordan stoffet har nuppet seg, eller dannet lo. Visuell vurdering. Totalt 5000 slitasje-rotasjoner. Krav ifølge sertifiseringsstandard er lite til moderat dannelse av overflate-lo eller nupper etter 2000 rotasjoner.

Før dette testmomentet, ble stoffet vasket og tørket ti ganger ifølge vaskeinstruksjonen.

Rivestyrke:

En prøvelapp klippes av tøyet. I denne blir det klippet et snitt, og laboratoriet måler hvilken kraft som kreves for å rive stoffet i stykker fra snittet. Begge retningene til stoffet testes. Dette viser styrken til trådene.

Krav ifølge kvalitetssertifiseringen er at trådene skal klare en rivekraft på minst 10 N.

Dimensjonsendring etter en våtvask og tørring:

Laboratoriet måler lengden og bredden på en prøvelapp for å se hvor mye stoffet har krympet etter en vask. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer en 5 prosent krymping.

Laboratoriet måler lengden og bredden på hele lakenet etter en vask for å se hvor mye målet da skiller seg fra de mål som deklareres ved kjøpet: Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer enn 1,5 prosent skille fra oppgitte mål.

Laboratoriet måler hvor mye lakenet har vridd seg etter en vask. Krav ifølge kvalitetssertifiseringen: ikke mer enn 2 prosent.

Innehold fritt formaldehyd

Ble bestemt ifølge SS EN ISO 14 184-1:2011

Ifølge kravene i standarden Øko-tex 100 skal inneholdet være max 75 prosent mg/kg for klasse II, hudnære tekstiler. Høyest målte innehold (Hemtex) i testen var 44 mg/kg.

Innehold alkylfenoler (AP) og alkylfenoletoxylater (APEO)

Ble bestemt ifølge Øko-tex. Summen av flere ulike alkylfenoler (AP) og alkylfenolethoxylater (APEO) skal ikke overstige 500 mg /kg.

Høyest målte innehold har Södahl med 22 mg/kg nonylfenoletoxylater.

Testmetode og kriterier

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, har på oppdrag fra Testfakta testet seks kofferter med hardplast-lokk, med fire hjul og teleskophåndtak og volum fra 71 til 93 liter.

Det er testet en koffert fra hver leverandør.

Alle koffertene har TSA kombinasjonslås (USA-godkjent lås) - som betyr at sikkerhetspersonal kan få sjekket bagasjen uten å skade låsen eller kofferten.

I alle testfasene var koffertene pakket med en totalvekt på 23 kg. Innholdet besto av laken og andre tekstiler.

Testens innhold:

Slitasje på bærehåndtak - koffertene løftes 60 mm fra underlaget 3000 ganger.

Slitasje på teleskophåndtak - koffertene løftes ca. 60 mm fra underlaget 1000 ganger.

Belastning på teleskophåndtak - koffertene settes i 50 graders vinkel og teleskophåndtaket festes i en stang - nedre del av håndtaket belastes med en 5 kilos vekt som tas av og på 3000 ganger.

Hjul-slitasje

Koffertene rulles på et rullebånd med moderate ujevnheter.

Kortene dras i teleskophåndtaket, først 7,5 km på to hjul i 3,6 - 4 km/t. Siden rulles koffertene ytterligere 7,5 km på fire hjul, i hastighet 1,5 -1,8 km/t.

Falltest i romtemperatur

Koffertene faller mot bakken fra 61 cm høyde og lander på tre ulike steder; på ett hjul, på låsen og på teleskophåndtaket (i inntrukket tilstand).

Falltest i kulde

Nedkjølte kofferter slippes fra 61 cm høyde på ett hjul (et annet enn på testen over)

Penetrasjonstest nedkjølt koffert (- 20 grader)

Koffertens side slippes fra en meters høyde på en 20 cm høy og 38 mm vid stang.

Vekting av testkriteriene:

Slitasje på håndtak: 20 prosent

Slitasje på hjul: 40 prosent

Resultat i fall- og penetrasjonstestene: 20 prosent

Tilleggsvurdering: pris/verdi

Noen har hjul som blir borte og lokk som sprekker - andre slipper unna omtrent uten en skramme.

Det er store forskjeller på hvor godt koffertene tåler vanlige feriebelastninger, viser testen av kofferter som er utført av svenske Testfakta i samarbeid med Foreldre og Barn.

En god koffert skal tåle mye - fall fra bagasjevogner, kasting inn i lasterom, fall ned fra rullebåndene. Den skal løftes inn i og ut av biler og tåle trilling i brosteinsgater.

En dårlig koffert kan gjøre den nøye planlagte sommerferien til et mareritt.

Variabel kvalitet

Men det er svært varierende hva koffertene tåler. Testen omfatter sju kofferter som er laboratorietestet ved SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, i Borås.

Testvinneren Titan Xenon klarte testprogrammet feilfritt. Testen dårligste koffert, KKDK, mistet et hjul og fikk flere sprekker under testen. Denne kofferten er ikke til salgs i Norge og derfor tatt ut av den norske versjonen av testen.

- Det som skiller koffertene er materialkvaliteten i koffertlokket og i hjulene. Det svært vanskelig for kundene å vurdere disse tingene i butikken, sier Nina Talbrant, testleder ved SP.

Tøff test

Alle koffertene i testen har lokk i hardplast, lås, hjul og teleskophåndtak. Pakkevolumet ligger på mellom 71 og 93 liter.

Før testen er koffertene pakket med totalt 23 kilo. Dette svarer til hva det fleste flyselskaper regner som maksvekt for de reisende.

Koffertene er utsatt for gjentatte løft både i bærehåndtaket og teleskophåndtaket.

Teleskophåndtakets nedre del er også belastet med tyngde for å simulere virkningen av at en annen koffert legges oppå, for eksempel håndbagasje.

I testen av hjulkvalitet er koffertene kjørt på et rullebånd med ujevnheter.

- At hjulene holder er kanskje det aller viktigste for såpass store kofferter. Det er veldig slitsomt å forflytte en koffert på 70 til 90 liter uten hjul. sier Nina Talbrant.

Sprakk etter fall

Laben testet også hvordan koffertene tålte å falle på vesentlige deler, som hjul, lås og teleskophåndtak.

Da kofferten fra Accent landet på ett hjul, sprakk den omliggende plasten og foret stakk fram. På Delsey-väskan ble hjulet trykket inn av smellen, men det var mulig å trykke det tilbake fra innsiden

- Koffertene ble sluppet fra 61 centimeter, altså omtrentlig knehøyde. Det er en helt realistisk test. En koffert som man mister tak i eller som ramler ned fra noe kan jo lande på en hvilken som helst måte, sier Nina Talbrant.

Tålte ikke fall på låsen

To kofferter tålte ikke å falle på låsen. Clas Ohlson-kofferten var det helt umulig å åpne etter smellen. Glidlåsen måtte rett og slett klippes opp før kofferten kunne åpnes igjen.

Delsey-koffertens lås ble treg og vrien å få opp, men det lot seg gjøre. Alle koffertene tålte et fall på teleskophåndtaket uten å ta skade av det.

I slutten av testen er kofferten kjølt ned til minus 20 grader, for å sjekke hvor godt den tåler støt i kald tilstand.

- Plastmaterialer blir oftere sprøere i kulde. Kofferter må tåle reising også vinterstid, poengterer testlederen.

Sprakk i kulda

Den nedkjølte kofferten slippes fra en meters høyde mot en to desimeter høy stang som står på høykant. Flere av koffertene vi bulker i plastskallet.

Falltesten mot ett hjul ble gjentatt i kald tilstand, og medførte sprekker i tre av koffertene.

- Det er likevel positivt at de fleste av koffertene faktisk ikke gikk i stykker i kald tilstand. Om jeg sammenlikner med kofferter hjeg selvhar hatt gjennom årene, tror jeg kvaliteten har blitt jevnt over bedre, sier Nina Talbrant.

Skandinavisk utvalg

Koffertene er valgt ut for det skandinaviske markedet, etter innspill fra bransjeaktører. Prisene oppgitt i denne testen er de gunstigste prisene funnet på norske og skandinaviske nettbutikker.

Noen av koffertene er vanskelige å finne på norske nettbutikker. Det finnes flere svenske nettbutikker som selger uten tilllegg for frakt.

Les også:

Her får du rabatt når du reiser med barn

Sjampisluksus til øl-og pølsepris

Stor test av solkrem

Bruk gjerne paracet, men hold deg unna Ibux

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!