Test julepølser

IKKE IMPONERT: - Jeg savner en god kryddersmak, og gjerne mer fett, sier pølsemaker Erik Sørensen om butikkpølsene. © FOTO: Tore Fjeld

Om testen:

Faglært pølsemaker Erik Sørensen har smakstestet årets julepølser for Klikk.no. Testen ble gjennomført som en blindtest der smaksdommeren ikke visste på forhånd noe om hvilke merker som var med i testen. Vurderingen er gjort ut fra smak, ikke sunnhet eller pris.

Smart 365 Julepølse fra Ica er billigst og inneholder minst kjøtt, men også mest fett av pølsene i testen.

Det heter seg at smaken sitter i fettet, og dette er kanskje årsaken til at pølsemakeren liker nettopp Icas julepølse best av de 9 forskjellige merkene vi blindtestet.

Pølsemaker Erik Sørensen jobber til daglig hos Pølsemakermester Strøm-Larsen i Oslo, og han er ikke imponert over nivået på julepølsene som selges i dagligvarebutikkene.

– Jeg synes de fleste av dem smaker for lite. Jeg savner en god kryddersmak, og gjerne mer fett, sier Sørensen.

 Men akkurat testvinneren synes han smaker OK, selv om den er langt unna å fortjene toppscore den også.

– Konsistensen er god, fargen er fin, og den smaker ganske saftig. En grei julepølse, mener Sørensen. 

Lett å la seg lure

Han mener en god pølse bør inneholde minst 65 prosent kjøtt, slik som pølsene de lager hos Strøm-Larsen.

Men han er også klar over at man fort kan ”la seg lure” av krydring og andre ingredienser i pølsene. Det er nemlig ikke så lett å kjenne hva de inneholder, selv for en dreven pølsespiser. Tidligere har han vært med og testet grillpølser for VG, da testpanelet slet med å skille pølser med MUK (mekanisk utbenet kjøtt) fra pølser som inneholdt kun kjøtt. 

I vår test av julepølser var det kun en av pølsene som inneholdt MUK – det er X-tra Julepølse fra Coop, som kom nest best ut i smakstesten. Og testvinneren fra Ica inneholder bare 44 prosent kjøtt, i tillegg til svineflesk og svineister.

Med andre ord ikke en pølse som får tommelen opp av de som er opptatt av å begrense fettinntaket, men det er tross alt bare jul en gang i året.

Sjekk også hvordan det gikk da vi sunnhetstestet julepølser.

Erfaren pølsemaker

Pølsemaker Erik Sørensen vokste opp med slakting hjemme hos besteforeldrene på Fyn i Danmark fra 3-årsalderen, og begynte i pølsemakerlære da han var 17 år gammel. Etter en tur innom Grønland endte han opp i Norge, der han har bodd de siste 30 årene.

De siste 10 har han jobbet hos den tradisjonsrike pølsemakeren Strøm-Larsen på Torshov.

- Jeg liker personlig best de litt grovere julepølsene, det er de som er mest brukt i Danmark. Men det er smak og behag, en god norsk julepølse er heller ikke å forakte, sier Sørensen.

De fleste julepølsene som selges i dagligvarebutikker er ferdig kokt og skal bare stekes lett i panne eller i stekeovnen, men det finnes også de som er rå og skal kokes først.

- Kjøper du en rå julepølse kan du lage saus av kraften som du koker den i. Da får du en deilig lukt i huset, og en fantastisk god saus, anbefaler pølsemakeren.

Pølser fra Oslo til Athen

Nordmenn er glad i pølser, og det synes også på salgsstatistikken av julepølser. I 2012 ble det solgt 2.692 tonn medister- og julepølser, noe som tilsvarer over 6,7 millioner pølser. Hvis vi skulle lagt disse pølsene etter hverandre, ville det blitt en over 3000 kilometer lang pølse, eller like langt som avstanden fra Oslo til Athen. 

– 1700 tonn blir solgt i dagligvarebutikker, resten går til storhusholdning/storkjøkken, forteller Gunnar Thoen ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt. 

Les også:

Hvilken akevitt skal du velge til julematen?

Disse pepperkakene er best i test

Slik lager Hellstrøm perfekt ribbe

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!