Tenk miljø i sommer

En miljøvennlig ferie kan like gjerne være det beste for barna.

MILJØVENNLIG SOMMER: Tenk hva som finnes i nærmiljøet. Det er ikke mye som skal til for å tilfredsstille barnet.

MILJØVENNLIG SOMMER: Tenk hva som finnes i nærmiljøet. Det er ikke mye som skal til for å tilfredsstille barnet. Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Er du en av dem som alltid har våtservietter i veska? Det aller beste er å bare ta med klut som kan vaskes når du kommer hjem. Har du med en tørr vaskeklut på tur, finner du som regel noe vann til å vaske barnet i.

Det sparer både miljøet og er også det beste for barnet, mener miljørådgiver i Grønn Hverdag, Mari Melbø Rødstøl.

Våtserviettene inneholder nemlig et uttall kjemikalier som blir liggende utenpå huden til barnet. Barnehuden er ikke like utviklet som hos voksne, og derfor trekker kjemikaliene lettere inne i kroppen på barna, forklarer miljørådgiveren. Hun holder kurs i det å være miljøvennlige småbarnsforeldre.

Lettvinte løsninger

Det er mye som kan gjøres for å få en mer miljøvennlig sommer. Det høres kanskje rart ut, men det aller viktigste er å ikke stresse. Har man det travelt, velger man nemlig lettvinte løsninger som forurenser.

- Ta deg tid til å være sammen med barna i ferien. Hva med å leve livet litt saktere når man har ferie? Kanskje kan du og barna spasere eller sykle til butikken i stedet for å kjøre bil, foreslår Melbø Rødstøl.

Selv er hun trebarnsmor og i år skal hun blant annet tar hun med seg barna på lavvotur i fjellheimen.

Som miljøtips på fjellturer anbefaler hun å ikke bli for fokusert på at utstyret skal være tipp topp moderne. Det enkle er ofte det beste. Man trenger dessuten ikke dra på noen langtur med små barn.

Tenk hva som finnes i nærmiljøet ditt, det er ikke mye som skal til for å tilfredsstille barnet.

Grill smart

Sommer er grilltid, og hvert år brukes det rundt 1 millioner engangsgriller. De skaper enormt med avfall.

- Det har kommet smarte, bærbare flerbruksgriller på markedet. De er enkle å ta med på tur, og noen kan også pakkes med hjem selv om de fortsatt er varme, sier Melbø Rødstøl.

Men det er minst like viktig hva du legger på grillen, som hvordan du griller. Det aller beste er å grille fisk og hvitt kjøtt. Rødt kjøtt er nemlig mye mer energikrevende å produsere og har mye større utslipp av klimagasser i miljøregnskapet. Papptallerkenes og engangsbestikk kan man også prøve å unngå.

- Ta med kopper og kar på tur. Dessuten er det lurt å kjøpe gode drikkeflasker til barna, som bare trenger påfyll, sier trebarnsmoren.

Det blir også mindre emballasje hvis man tar seg tid til å lage mer mat fra bunnen av i ferien.

I stedet for å kjøpe boksis eller pinneis, er det enkelt å fryse is hjemme. For de aller minste barna er det nok å lage is av juice og vann. Moset frukt som man fryser i isformer er midt i blinken både for barn og voksne.

Kjøp kvalitet

Å bade i hagen hører sommeren til. Du har kanskje opplevd at det fort blir hull på badebassenget og må kjøpe et nytt hver sesong? Rødstøl oppfordrer småbarnsforeldre til å tenke kvalitet når de kjøper sommerleker.

- Til de aller minste barna kan man kjøpe basseng i hardplast. Disse tåler mye mer og overlever vinterlagring også, sier Melbø Rødstøl.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning