Reis til Pompeii, Vesuv og Amalfikysten

Ta barna med på vulkanklatring

Ja, det kan være slitsomt for barna å gå det siste stykket opp til Vesuv. Men belønningen er å få titte ned i krateret på vulkanen som har begravd hele byer i aske. Og etterpå kan dere bade ved Europas vakreste kyst.

SPENNENDE: Ruta opp til Vesuv er dramatisk, men sikret. Dette er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastlandet.

SPENNENDE: Ruta opp til Vesuv er dramatisk, men sikret. Dette er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastlandet. Foto: Foto: Karine Næss Frafjord

Publisert Oppdatert
MINNER: Et fint sett med vulkanske bergarter i eske er en suvenir som bevarer minnene lenge.

MINNER: Et fint sett med vulkanske bergarter i eske er en suvenir som bevarer minnene lenge. Foto: Foto: Karine Næss Frafjord

I POSE OG SEKK: Strandlivet er heller ikke langt unna når dere legger sommerferien til denne delen av Italia.

I POSE OG SEKK: Strandlivet er heller ikke langt unna når dere legger sommerferien til denne delen av Italia. Foto: Foto: Karine Næss Frafjord

EASY LIVING: Italiensk spekeskinke og ferskt brød. Egentlig trenger man ikke mer.

EASY LIVING: Italiensk spekeskinke og ferskt brød. Egentlig trenger man ikke mer. Foto: Foto: Karine Næss Frafjord

Etter fjorårets askeutbrudd på Island har vulkaner vært en stor snakkis blant mange barn. Og i Italia er det faktisk enkelt komme til topps på en ordentlig vulkan og titte ned i det enorme krateret.

Turen til toppen av Vesuv kan også inneholde et besøk i restene av den romerske byen Pompeii, som ble begravd av aske for nesten 2000 år siden. Spennende, både for store og små!

Det går også fint an å kombinere opplevelsene med et bad på en av de herlige strendene langs Amalfikysten.

Aktiv og vakker

Monte Vesuvio, som vulkanen heter på italiensk, ligger like utenfor Napoli. Dette er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastland. Forskere har konkludert med at vulkanen har hatt 50 utbrudd de siste 2000 årene.

Men Vesuv har ikke hatt noen større utbrudd siden 1944, og det er fullt mulig å oppleve den spesielle og imponerende kjegleformede vulkanen fra toppen.

Fjellet er omkranset av en stor nasjonalpark. Naturen er flott og frodig nederst, der det dyrkes vindruer, frukt og grønnsaker i den næringsrike vulkanske jorden. Jo nærmere toppen du kommer, desto skrinnere blir naturen og luften kjøligere. I klarvær er utsikten over Napolibukta fantastisk.

Det var varmt i Napoli-området den sommerdagen vi skulle til topps, og en lang fjelltur fristet ingen. Heldigvis er det flere veier til topps, noen er mer behagelige og småbarnsvennlige enn andre. De fleste tar seg opp det meste av veien med buss eller bil; bare de sprekeste går hele veien opp til toppen, 1281 meter over havet.

Til topps i buss

BILLEDSKJØNT: Landskapet langs Amalfikysten byr på et perlekjede av pittoreske landsbyer.

BILLEDSKJØNT: Landskapet langs Amalfikysten byr på et perlekjede av pittoreske landsbyer. Foto: Foto: Karine Næss Frafjord

ASKEMANN: Slik gikk det med ham - og mange, mange andre innbyggere da byen Pompeii ble begravd i vulkansk aske i år 79 e. Kr.

ASKEMANN: Slik gikk det med ham - og mange, mange andre innbyggere da byen Pompeii ble begravd i vulkansk aske i år 79 e. Kr. Foto: Foto: Karine Næss Frafjord

Vi valgte en organisert tur, og angret ikke på det. Spesialkonstruerte fjellbusser kjørte oss nesten til toppen på et kvarters tid. Vær oppmerksom på barn som lett blir bilsyke, det er krappe svinger på veien!

På toppen fikk vi to timer på egen hånd, og de aller fleste tok beina fatt den siste strekningen for å se krateret på nært hold. Ingen av oss var skodd for fjelltur, men turen opp på stien med løs lavasand gikk greit likevel. Alle var så ivrige etter å se krateret at det siste stykket på en halvtimes gange ble en ren sjarmøretappe.

Vi hadde med oss vannflasker, men fikk kjøpe iskaldt drikke i kiosken på toppen. Vi fikk også tilbud om en guidet rundtur, men valgte heller å bruke tiden på å studere det spennende krateret sammen med ungene i fred og ro.

Å stå på toppen av et vulkankrater er en mektig opplevelse. Krateret måler 650 meter i diameter og er 230 meter dypt. Våre unger var litt skuffet over at de ikke så røyk og glødende lava der nede, men spennende var det likevel. På nedturen var lommene fulle av lavastein i alle varianter.

Begravd i aske. Restene etter romerbyen Pompeii ligger ti kilometer unna Vesuv. Imponerende mye er gravd fram, og man får et svært godt inntrykk av hvordan livet artet seg her før vulkanen spydde ut sin askesky. Byen ble lagt under et seks meter tykt lag med aske og pimpstein etter det voldsomme utbruddet på ettermiddagen 24. august år 79.

Utgravningene av byen startet på 1700-tallet, og i dag fremstår det enorme området som et taust vitnesbyrd om en levende by som brått fikk sin ende.

Du bør være tidlig ute når du skal besøke Pompeii, både for å unngå kø, men også for å slippe unna den verste heten om sommeren. Det finnes flere arrangører som tilbyr guidede turer både til Vesuv og Pompeii, men vår erfaring er at det er greiest å dra på egen hånd når man reiser med barn. Da kan familien ta turen i sitt eget tempo og ta pauser når det trengs.

Sterkt inntrykk

I utgangspunktet står nok ikke en arkeologisk utgravning på toppen av ønskelisten til barn som er på ferie. Og jo eldre barna er, desto mer utbytte får de av et slikt besøk. Men etter et besøk på vulkanen og en enkel forklaring på hva som egentlig skjedde da vulkanen hadde utbrudd, gjorde besøket i Pompeii et uutslettelig inntrykk hos våre barn. Dette krever litt forarbeid av de voksne, slik at det blir enkelt å forklare hva barna ser.

Vi valgte oss ut noen få steder og bygninger vi ville se, og fokuserte på det. Selv for voksne på dagstur er det umulig å rekke over alt, så det gjelder å begrense seg.

Det finnes en kiosk inne på selve området, men det kan likevel være lurt å ta med seg nok drikke inn på varme dager. I bokhandelen kjøpte vi også med oss en barnebok om utbruddet som var veldig kjekk å lese når spørsmålene kom i ettertid.

Verdens vakreste kyst

En tur til Vesuv og Pompeii kan være både varmt og utmattende, spesielt i sommermånedene. Heldigvis er det ikke langt til flotte strender på Amalfikysten.

Vesuv og Pompeii

  • Vesuv er den eneste aktive vulkanen på det europeiske fastlandet. Det mest kjente utbruddet fant sted 24. august i år 79 e.Kr. Utbruddet begravde - bokstavelig talt levende - den romerske byen Pompeii under et seks meter tykt lag av vulkansk aske. Også to av nabobyene ble rammet.
  • Den enkleste måten å komme seg hit på, er å fly til Roma, leie bil og kjøre de cirka 20 milene til Napoli.
  • Informasjon om Pompeii: www.pompeiisites.org
  • Om bussturer til Vesuv: www.busviadelvesuvio.com
  • Om Sorrentinohalvøya: www.sorrentotourism.com

Den bildeskjønne strekningen ligger på Sorrentinohalvøya rett sør for Napoli og er vel verdt et besøk. Utsikten kan ta pusten fra noen hver, og det er ikke uten grunn at kyststrekningen kalles verdens vakreste. Sorrento, Positano og et perlekjede av andre små, pittoreske byer klamrer seg til klippene.

Men også her har turismen fått et godt tak. Kan du unngå sommermånedene juli og august, så gjør det. Disse perlene får et helt annet preg når man kan besøke dem i fred og ro uten å stå i kø sammen med horder av andre turister.

Bil er best

Du kommer seg enklest hit med egen bil, men vær oppmerksom på trafikken. Den er ikke like sivilisert som hjemme! Spesielt i helgene, når italienerne skal nyte strandlivet, kan det oppstå det komplette kaos på veien ut til halvøya.

Med egen bil har man også frihet til å utforske hele den fire mil lange strekningen, samt landsbyer og små bortgjemte steder oppe i fjellene. Alle byene har sine egne strender, men perlene finner du hvis du leter litt. Mellom de mange klippene er det små strender, og smiler du pent og spør de lokale - så kanskje dere finner veien til deres eget paradis.

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning