Stolt firlingmamma

-Jeg må se dem så ofte som mulig.

FIRE SMÅ DØTRE:  Silje Omgård har allerede merket personlighetsforskjellene mellom de nyfødte døtrene sine.

FIRE SMÅ DØTRE: Silje Omgård har allerede merket personlighetsforskjellene mellom de nyfødte døtrene sine. Foto: Foto: Privat

Publisert Oppdatert
SØSKENKJÆRLIGHET: Firlingene fra Stavanger har godt selskap i hverandre. Her representert ved bare halparten av firerbanden.

SØSKENKJÆRLIGHET: Firlingene fra Stavanger har godt selskap i hverandre. Her representert ved bare halparten av firerbanden. Foto: Foto: Privat

Onsdag 30. juli ble Silje Omgård fra Stavanger den stolte mor til fire små jenter. Forrige firlingfødsel i Norge skjedde i 2005. Hendelsen er derfor en aldri så liten sensasjon.

Nå bor Silje på sykehushotell, og døtrene ligger fortsatt på avdelingen for premature nyfødte. Men alt står bra til med mor og de fire små, kan den strålende glade fembarnsmoren fortelle til klikk.no.

- Jeg hopper over måltider for å se dem. Jeg vet det ikke er så lurt, men jeg bare må se dem så ofte som mulig, forteller Silje, som nå bare venter på at de fire små døtrene skal bli skrevet ut.

Populære døtre

At firlingfødselen har vekket interesse, har Silje merket godt til. Både aviser, tv-kanaler og magasiner har villet ha kontakt med Silje, som skal blogge for klikk.no i tiden fremover.

Heldigvis er 35-åringen vant med barn etter å ha jobbet i barnehage i åtte år. Som alenemor til fire små knøtt og en 13 år gammel gutt fra tidligere, blir det nok å henge fingrene i når jentene blir utskrevet fra sykehuset om noen uker.

Og den stolte moren har allerede fått innblikk i de forskjellige personlighetene til de fire små, som ble tatt med keisersnitt i 31. svangerskapsuke.

- Den spinkleste av dem, Ida, er veldig bestemt. Hun vil gjerne drikke melk, men da vil hun alltid ha vekk hendene. Og så er hun veldig bestemt i ansiktet også. Nora ligger bare og kikker og blunker med øynene. Sarah koser seg når hun har hendene foran øynene. Isabelle har munnen åpen og stikker fram hånden ganske ofte, akkurat som hun vil vinke, forteller Silje, fylt av morskjærlighet i stemmen.

- Men om noen hadde tatt av båndene på dem, så kan jeg ikke love 100 prosent at jeg hadde fått alle navnene riktig, innrømmer Silje.

Trodde det ble tvillinger

Hun synes det er herlig å kunne gå igjen etter hele syv uker i liggende eller sittende tilstand. De siste ukene før knøttene kom til verden var Silje var så stor at hun hadde problemer med å gå.

- Jeg er vanligvis aldri i ro, er vant til å springe hele tiden omtrent. Da jeg kom på sykehuset ble det foreslått at jeg skulle sitte i rullestol. Da sa jeg "vettu hva, der går grensen!". Men det var ingen mulighet til protestere, så jeg satt meg ned i rullestolen og fant ut at det nok var lurt, ler Silje.

Siljes sønn på 13 år veide over 5 kilo og var 54 centimeter lang da han ble født. Da Silje gikk gravid med firlingene følte hun tidlig at hun hadde blitt stor veldig fort.

- Får jeg en så stor baby igjen? tenkte jeg da, forteller fembarnsmoren, som jobber som daglig leder på en bensinstasjon.

På jobb fikk hun endelig en uniformsbukse som passet, men etter en uke var de for små. En uke etter var de nye buksene også for små. Etter en stund begynte Silje å lure på om det var tvillinger hun bar på.

- En gave å få barn

På grunn av mistanken om tvillinger, ba Silje om å få ta en tidlig ultralyd. Da spesialisten oppdaget at pasienten hennes ventet firlinger, mistet både spesialisten og Silje munn og mæle. Sannsynligheten for å få firlinger er mikroskopisk, særlig når det skjer uten assistert befrukning.

- Hvordan reagerte du da du fikk vite at du skulle bli mamma til fire?

- Det var spennende og stort på en gang, og det sank nok ikke helt inn først. Men det er virkelig en gave å få barn og jeg var veldig glad, sier Silje.

- Hva tenker du om utfordringene i hverdagen som venter?

- Jeg tar det litt fra dag til dag. Selvfølgelig har jeg en plan, men jeg er åpen for nye løsninger, alt etter hvordan ungene utvikler seg.

Men noen forhåndsregler er tatt, for med fire små knøtt kan det være vanskelig å holde styr på alt. Fembarnsmoren har allerede laget et skjema over hvem som har fått bleie når, hvem som har fått mat og melk og andre viktige opplysninger.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning