1. Legg babyen på et håndkle på et mykt underlag. Før du begynner, bør du finne fram utstyr som vaskekluter, bomullspads/engangskluter, rene bleier, stellesalve og eventuelt rene klær. Du må også ha tilgang til lunkent vann.
  2. Begynn med å vaske øynene. Bruk en bomullspad eller myk engangsklut for hvert øye. Vask innover mot øyekroken. Dette stimulerer tårekanalen og minsker faren for øyekatarr.
  3. Vask rundt ører og nakke med en myk klut for å fjerne inntørket svette som kan gjøre huden sår.
  4. Vask bort melkerester og spytt rundt munnen og haken.
  5. Vask barnets hender, og sjekk om neglene trenger å klippes. Spedbarnets negler kan rives forsiktig, eller klippes med negleklipper.
  6. Ta av bleien og vask barnets rumpe med en fuktig klut. Hvis babyen bare har tisset, trenger du ikke bruke såpe. Har babyen bæsjet, bruker du først bleien til å tørke bort det verste. Vask deretter med uparfymert såpe på en klut. Barnets underliv skal vaskes maks to ganger pr dag.

Avhengig av modell:

Jente: Vask forfra og bakover, for å unngå at bakterier fra tarmen kommer i kontakt med urinveiene og gir urinveisinfeksjon. Unngå å bruke mye såpe i området rundt skjeden. Vask og tørk godt i hudfoldene rundt skrittet.

Gutt: Forhuden skal ikke trekkes tilbake for å vaske, verken under bading eller vanlig vasking.

Babyen trenger ikke bades hver dag, det holder med to-tre ganger i uken.

Ekstraservice:

Babyen trenger ikke å bades hver dag, det holder med to-tre ganger i uken. Slik gjør du det:

1. Tapp i badevann og pass på at temperaturen er mellom 36 og 38 grader, altså kroppstemperatur. Bruk termometer, eller stikk albuen nedi.

2. Hvis du skal tilsette noe i badevannet, bruk babyolje uten parfyme eller et annet såpefritt og uparfymert produkt.

3. Babyens hår kan vaskes med skånsom babysjampo en gang iblant.

4. Etter badet er det viktig at du tørker babyen godt i alle kriker og kroker. Smør litt sinksalve i stumpen bare dersom huden er sår. Talkum er ikke nødvendig å bruke.

Her er listen over babyutstyr du ikke trenger.

Slik skifter du bleier:

  1. Legg babyen på ryggen.
  2. Bleien legges under babyen mens stumpen løftes ved at du holder i babyens føtter.
  3. Brett bleien over magen og opp mot navlestumpen, eller over magen når navlestumpen har falt av. Bleien skal sitte godt inntil kroppen, slik at tiss og bæsj ikke så lett kommer ut på sidene.
  4. Om dagen skifter du bleie ved hvert stell, om natten bare når babyen har bæsjet.

Avfallshåndtering

Bæsj: Babyens første avføringer har grønnsvart farge og kalles barnebek. Når babyen begynner å få melk, kommer bæsjen i halvt flytende form og med grønnbrun farge. Hos barn som får morsmelk, blir avføringen etter hvert guloransje, med sennepsaktig konsistens. Det kan gå opptil 14 dager mellom hver gang babyen bæsjer. NB: En baby som bare får morsmelk, blir ikke forstoppet. Babyer som får morsmelkerstatning, får avføring som lukter og ser ut mer som «vanlig» avføring.

Ekstrautstyr:

Navlepleie: Navlestumpen vil falle av mellom tredje og tiende dag etter fødselen. Dersom du bader babyen de første dagene, pass på at navlestumpen ikke blir liggende under vann og blir oppbløtt. Hvis det skjer likevel: Tørk ekstra godt etterpå.

En stund etter at navlestumpen har falt av, vil den væske og se litt sår ut. Ta kontakt med helsestasjonen dersom dette ikke forsvinner etter noen dager.

Kilde: Helsesøster Ebba Sommerfeldt,

Spedbarnsboken 2008-2009 (Sandvik forlag)

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!