Ny trend

Status med mange barn

Nå er det ikke lenger tobarnsfamilien som gjelder. Jo flere unger, dess bedre!

BARE TO, Angelina Jolie and Brad Pitt hadde bare med seg to av de seks barna på dette bildet. Pax, 4, and Maddox, 7,

BARE TO, Angelina Jolie and Brad Pitt hadde bare med seg to av de seks barna på dette bildet. Pax, 4, and Maddox, 7, Foto: FPTP: Stella

Publisert Oppdatert
4-barnsmamma:  Ulrika Jonsson

4-barnsmamma: Ulrika Jonsson Foto: FOTO: Stella

Glem hytter og fancy biler; det er en stor ungeflokk à la 'Brangelina' (Brad Pitt og Angleina Jolie), som gir status i dag.

Les også: Brad Pitt er immun mot snørr

Historisk sett var det husholdninger med lav inntekt og utdanning som fikk flest barn, og den velstående delen av befolkningen fikk færrest. Inntil nylig har da også en synkende fødselsrate vært et vesentlig problem i den vestlige verden; flertallet av oss her i Norge og i nabolandene våre har nemlig valgt å stoppe etter ett eller to barn.

Denne trenden kan imidlertid være i ferd med å snu, skal man tro rapporter i britisk og amerikansk presse. I hvert fall i familier med høy inntekt.

Les også: Hurra, vi føder flere barn

Kjendiser med megafamilie

Angelina Jolie og Brad Pitt, som har adoptivbarna Maddox, Pax og Zahara, datteren Shiloh og tvillingene Knox og Vivienne, er det mest kjente eksempelet på megafamilien.

Men kjendiskokken Godron Ramsey og kona Tana poserer gjerne også på bilder med sine fire barn.

Skuespilleren Jude Law og ekskona Sadie Frost fikk tre barn sammen, og i tillegg har Frost en sønn fra et tidligere forhold. En annen kjendis som følger trenden er den svenske TV-stjerna Ulrika Jonsson, som har fire.

Dessuten sies det at trenddronningen Victoria Beckham visstnok ønsker seg et fjerde barn. Fra før har hun og David Beckham guttene Brooklyn, Romeo og Cruz.

Les også: Føder som hollywoodstjerner

Minst seks

Folketellingsstatistikk fra USA viser, at det i løpet av de ti siste årene, har vært en 30 prosent økning i antall familier med høy inntekt som velger å få tre eller flere barn.

-I Norge ser man ikke samme tendensen. Man ser at samlet fruktbarhtestall går opp. Det kan bety at flerer kvinner velger å få barn eller at kvinner velger å få flere barn, sier Svein Holm, førstekonsulent i SSB til Klikk.no.

Men samtidig viser statistikk at antall mødre mer tre, fire eller flere barn faktisk har gått ned. Ikke siden 1990 har færre kvinner valgt å få fire eller flere barn.

Statussymbol

Da det i fjor ble kjent at supermamma Helena Morrissey - en suksessrik, britisk fondsbestyrer med millioninntekt - fikk sitt åttende barn, begynte mange å snakke om megafamilien som det ultimate statussymbolet.

Den britiske Daily Telegraph journalisten Judith Woods satte det litt på spissen og påsto: "To barn gjelder ikke lenger. Enhver alfakvinne verdt sitt salt, eller mann for den saks skyld, må ha minst seks."

Les også: Hektisk med fire barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning