Star Tour raser over FBI-program

Star Tour-toppsjefen truer med Pressens faglige utvalg.

BEKLAGER: - Vi har beklaget at vi gjorde en feil. En nyansatt hadde gjort en feil slik at parets opprinnelige reise ble avlyst, sier informasjon Lena Petersson i Stor Tour.

BEKLAGER: - Vi har beklaget at vi gjorde en feil. En nyansatt hadde gjort en feil slik at parets opprinnelige reise ble avlyst, sier informasjon Lena Petersson i Stor Tour. Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

Publisert Oppdatert

Charterselskapet Star Tour fikk gjennomgå i NRKs program Forbrukerinspektørene (FBI) sendt første oktober. Det eldre ekteparet Reidun og Johnny Johansen fortalte i programmet om reisen sin til Gran Canaria tidligere i år. Etter at charterselskapet Star Tour gjorde en feil ble reisen deres kansellert. Star Tour prøvde å finne et godt alternativ, men ekteparet var ikke fornøyd med hotellet som de mente lå isolert til og ikke var godt nok tilpasset Johnnys bevegelseshemming.

I etterkant av programmet har det kommet reaksjoner, blant annet gjennom Star Tour-bloggen på selskapets reiseforum, fra andre som har bodd på det aktuelle hotellet og ikke kjenner seg igjen i ekteparets negative omtale. Bloggerne reagerer på at Star Tour tilsynelatende ikke fikk forklart seg i programmet.

Feilaktig

SINT: - Vi mener dette var grovt overtramp fra FBI redaksjonens side, skriver Jørn Kristiansen, administrerende direktør i Star Tour.

SINT: - Vi mener dette var grovt overtramp fra FBI redaksjonens side, skriver Jørn Kristiansen, administrerende direktør i Star Tour. Foto: Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Ekteparet sier i programmet at de ønsket seg en beklagelse for at de ikke fikk den ferien de ønsket seg. Lena Petersson, informasjonssjef i Star Tour, mener at det er helt feilaktig at de ikke ville beklage til ekteparet.

- Vi har beklaget at vi gjorde en feil. En nyansatt hadde gjort en feil slik at parets opprinnelige reise ble avlyst. Der og da forsøkte vi å løse saken på best mulig måte med et nytt hotell - slik at de kunne få reist. Men så viste det seg at det ikke fungerte for mannen, som lider av bevegelseshemming/gangbesvær, sier Petterson som har fått flere tilbakemeldinger fra kunder som har bodd på det samme hotellet og har møtt flere handikappede - blant annet i rullestol - som har vært veldig fornøyd.

Ekteparet har tidligere reist til Gran Canaria og hadde funnet et hotell de likte godt.

- I ettertid ser vi jo at det også er vanskelig å rett og slett erstatte "favoritthotellet" du har bodd på i flere år med et helt nytt. På mange måter kan man si at det ble begått to feil av oss, sier Petersson.

Truer med PFU

Derfor valgte Star Tour å refundere hele beløpet og har beklaget både skriftlig og muntlig. De opplever at saken ble helt vridd i FBIs program, og følte at deres tilsvarsrett som de ba om i forhold til kritikken fra ekteparet, ikke ble imøtekommet. Star Tour holder derfor på å skrive en klagesak til Pressens faglige utvalg (PFU), men kommer i første omgang til å ta kontakt med FBI.

DÅRLIG BEHANDLET: Et eldre ektepar føler seg dårlig behandlet av Star Tour etter en reise til Gran Canaria tidligere i år.

DÅRLIG BEHANDLET: Et eldre ektepar føler seg dårlig behandlet av Star Tour etter en reise til Gran Canaria tidligere i år. Foto: Foto: AP/Scanpix

- Det kom fullstendig overraskende på oss at FBI sendte dette innslaget. Vi mener dette var grovt overtramp fra FBI-redaksjonens side og kommer til å rapportere saken inn for Pressens faglige utvalg, skriver Jørn Kristiansen, administrerende direktør i Star Tour, på Star Tour-bloggen.

Lena Petersson sier at hun var klar til å stille til intervju for å kommentere ekteparets opplevelse av saken og ikke minst beklage.

- Men vår oppfatning var at FBI underveis endret saken fra en klagesak som tok utgangspunkt i en reise som ble avbestilt og så feilbestilt, til en sak som skulle fokusere på reisebransjens forhold til handikappede i stedet. Da syntes vi at det ble riktigere at reisebransjedirektør Rolf Forsdal i Handels og servisnæringens hovedorganisasjon uttalte seg. FBI kontaktet ham, men gjorde ikke noe intervju, forklarer Petersson som syntes saken ble dårlig balansert og resultatet var dårlig journalistisk håndverk.

- Dette var en sak som vi synes bare ble lei. For ekteparet var det selvfølgelig en stor sak, men alt ble forsøkt løst på beste måte og vi er veldig lei oss for at de ikke fikk den ferien som de hadde håpet på.

Ble invitert

Frank Sivertsen, redaksjonsleder i Forbrukerinspektørene i NRK, mener at Star Tour ikke kan kritisere FBI i etterkant når de takket nei til å bli intervjuet.

TIL SYDEN: Gran Canaria er fremdeles mange nordmenns favorittferiested.

TIL SYDEN: Gran Canaria er fremdeles mange nordmenns favorittferiested. Foto: Foto: Kjell Herskedal/Scanpix

- Vi inviterte dem som vi alltid gjør til å kommentere saken. Til slutt takket informasjonssjef i Star Tour, Lena Petersson, nei til å være med. Da valgte vi å ta en studiomelding om at Star Tour ikke ville kommentere saken, sier Sivertsen som mener at kritikken i saken er om hvordan Star Tour har behandlet dette ekteparet. Derfor snakket de ikke med Forsdal og Handels og servisnæringens hovedorganisasjon som Petterson foreslo i en e-post.

- Vi hadde også med en uttalelse fra Lars Ødegård, generalsekretær i Norges Handikapforbund, som sier generelt at reiselivsbransjen ikke tilrettelegger godt nok for verken handikappede, eldre eller bevegelseshemmede.

Ifølge Sivertsen snakket FBI med Star Tour i juni om saken, og de hadde hele tiden muligheten til å sende mailer om de hadde noe på hjertet. Han påpeker at han ville gjort det annerledes hvis han var i deres situasjon.

- Takker de nei til å bli intervjuet får de ikke fram sitt syn. Hvis de hadde vært villige til å delta hadde de helt sikkert kommet til orde, sier Sivertsen og får støtte av reporter i innslaget, Lene Dreyer.

- Vi ønsket å stille spørsmålet til Star Tour, da vi mente at det ikke kunne være noe problem å svare på generell kritikk fra Handikapforbundet. De var jo fri til å svare om de føler seg bra nok eller ikke overfor reisende med særskilte behov. Men Lena Petersson i Star Tour var urokkelig med hensyn til at de ikke ønsket å stille, til tross for flere oppfordringer. Dermed opplyste vi i sendingen at Star Tour ikke ville la seg intervjue i saken, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning