Foreldre og vanskelige spørsmål:

Spørsmålene du frykter

Her er spørsmålene alle foreldre frykter at barna skal stille.

VANSKELIGE SPØRSMÅL: JO eldre barna blir, dess vanskeligere blir spørsmålene du får.

VANSKELIGE SPØRSMÅL: JO eldre barna blir, dess vanskeligere blir spørsmålene du får. Foto: FOTO: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Den britiske avisen The Mirror har laget en liste over pinlige spørsmål barn kan stille foreldre. Og det beste av alt, en liste med forslag til hva du kan si når du ikke helt vet om du skal fortelle sannheten eller levere en hvit løgn.

Sex

-Hvor gammel var du da du hadde sex for første gang?

Hvorfor spør de?

- Dette er et spørsmål barn ofte stiller hvis de er i en situasjon hvor de tenker på å debutere seksuelt, eller allerede har gjort det, men ikke vil fortelle det. De kan også føle gruppepress på at andre jevnaldrende har sex, og de føler at det er uaktuelt for dem, sier professor Elliot fra universitetet i Durham.

Les også: Tror ikke foreldrene har sex

Hva bør du si:

- Hvis du debuterte veldig tidlig og velger å fortelle om det, kan det være lurt å fortelle om hvilke følelser du selv hadde rundt dette. Du kan også si at mange voksne kan angre på at de hadde sex eller følte seg presset til det. Men det er viktig å kommunisere at alder er mindre viktig enn følelsen av at de har lyst og er i et stabilt forhold, sier han

Les også: Slik får foreldre tid til sex

Narkotika

- Har du noen gang brukt narkotika?

Hvorfor spør de?

- Litt større barn hører mye om narkotika og narkomane både i media og på skolen. De kan ha opplevd å bli tilbudt stoff selv eller de kan ha prøvd. Men ofte er det rett og slett nysgjerrighet, mener professor Elliot.

Hva bør du si:

- Foreldre bør tenke seg om på forhånd om hva de vil svare på dette spørsmålet. Må de tilfredsstille barns ønske om å vite dette? De skal hvert fall aldri anta at det å bruke seg selv som et godt eksempel, vil gi noen garantier for at barna skal være som deg eller lære av dine feil. Det kan også være voldsomt for et barn å høre at mor eller far har røykt hasj, når de samtidig hører så mye om at dette er farlig. Istedenfor å gå i detalj om din egen erfaring med narkotika, kan du prøve å forklare dem hvordan de kan prøve å stå imot presset om å prøve narkotika. Gi dem også taktikker for hvordan de skal håndtere slike situasjoner, og hvordan de kan forberede seg på hva de skal si og gjøre.

Les også: Derfor bør du kjefte mindre

NARKOTIKA: Skal foreldre fortelle barna dersom de har prøvd narkotika.

NARKOTIKA: Skal foreldre fortelle barna dersom de har prøvd narkotika. Foto: FOTO: Istockphoto

Uønskede graviditeter

-Har du tatt abort?

Hvorfor spør de?

De kan kjenne noen som har gjort dette eller være redd for at de er gravide selv.

Hva bør du si:

Hvis du eller partneren din har tatt en abort, må du forstå at det kan være hardt for et barn å høre at de kunne hatt et søsken som de ikke har. Noen barn kan også lure på om foreldrene egentlig ville ha dem. Men hvis du har en historie og føler at din historie kan hjelpe, er det ikke egentlig noe i veien for å fortelle om dette. Likevel er det viktig at du forteller at abort sjelden er et enkelt valg, og at det viktigste er å bruke prevensjon får å slippe slike dilemmaer.

Les også: Tenåringer blir gravide av tv-sex

SEX: Hva svarer man som foreldre hvis barna spør når du hadde sex første gang?

SEX: Hva svarer man som foreldre hvis barna spør når du hadde sex første gang? Foto: FOTO: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning