FOTBALLMAT: Mette Møllers nye bok gir inspirasjon for aktive familier. © Foto: Gyldendal

Mette Møller er moren til fotballtalentet Mats Møller Dæhli (19) som spiller for Premier League-klubben Cardiff og ikke minst det norske landslaget.

Hun vet alt om hvor viktig det er med bra mat for unge og aktive mennesker.

Slik får du mindre kresne barn

Derfor har hun gitt ut boka «Fotballmat». Boka byr på hele nitti oppskrifter der sunne og gode smaker står i fokus, og der du får tips til alt fra gode middager til riktig mat før kamp eller trening.

- Sammen med idrettsglede hører også matglede. Barn og ungdom som trener daglig trenger mye mat, og maten må være næringsriktig og enkel å lage, sier Møller.

Hun er fotojournalist og har gitt ut flere kokebøker. «Fotballmat» gis ut i samarbeid med Norges Fotballforbund.

Spis for tusen kroner i uka for hele familien

Mye krydder

Møller mener boka kan passe for barnefamilier også, spesielt om barna er vant til litt «voksenmat»

- Dette er jo ikke en matbok for helt små barn, men familier har ulike matvaner, noen barn får både mye krydder, chili og hvitløk - og også sushi - fra de er ganske små.

- Mats har alltid spist det samme som oss, han har ikke fått noen tilpasset barnemeny.

- Dermed har han lært seg å like alt mulig. Men dette er jo forskjellig fra barn til barn, og familie til familie.

Fotballsønnen hennes har til tross for sin unge alder allerede spilt for Manchester United, og han bruker mat som glede, avslapning og restitusjon. Han er alltid nøye med hva han spiser før og etter kamp.

- Jeg håper jeg kan inspirere både barn og foreldre til å lage sunn og ekte mat, sier hun.

OMELETT BARCELONA: Enkel rett som passer både til lunsj og middag. © Renessanse Media

Omelett Barcelona

- Denne retten er rask, enkel og også mettende. Og smaker masse!

Navnet har den fått fordi jeg bruker spansk pølse og ost. Omeletten passer både til lunsj og middag.

Spansk manchego smaker veldig godt på, men du kan også bruke annen ost du liker.

Ingredienser:

2 -3 poteter

½ løk

2 ss olivenolje

100 g chorizopølse

4 egg

4 ss vann eller melk

1 klype salt

svart pepper

manchego

Slik gjør du:

1. Skjær potetene i tynne skiver. Jo tynnere du skjærer,vjo raskere blir de ferdigstekt. Skjær løken i biter og la så poteter og løk steke på middels varme i litt olje til potene er myke.

2. Skjær chorizopølsen i små biter og ha dem i panna. Stek i et lite minutt mens du visper sammen egg, vann og salt.

3. Hell dette over i panna og vend eller rør forsiktig i blandingen til alt er jevnt fordelt. Sett på lokk og skru ned varmen et par hakk.

4. Når omeletten nesten er stivnet, kverner du over litt svart pepper og legger på skiver av Manchego.

5. Sett på lokket igjen, og la omeletten steke ferdig mens osten smelter.

MOUSSAKA: En favoritt blant mange unge fotballspillere. © Renessanse Media

Moussaka a'la Ørjan

- Dette er en veldig familievennlig rett, som smaker minst like godt dagen etter.

Jeg har med flere retter fra landslagsspillere, og dette er en av dem - og den er helt nydelig.

Ingredienser:

7 - 8 poteter

Kjøttsaus

1 løk

2 - 3 hvitløkfedd

olje til steking

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 boks hermetiske tomater, hakket

3 s s tomatpuré

1 ts salt

Nykvernet svart pepper (smak til)

2 t s tørket basilikum

½ t s kanel

Ostesaus

3 s s smør

2 s s hvetemel

4 d l melk

1 -2 d l revet o s t

½ t s salt

Litt pepper

½ t s muskat

Gresk salat

Her kan du bytte ut potetene med tynne skiver aubergine. Det er også godt med lammekjøttdeig istedenfor vanlig kjøttdeig.

Slik gjør du:

1. Kutt potetene i skiver.

2. Hakk opp løk og hvitløk. Ha litt olje i en stekepanne, og stek på middels varme til løken er blank.

3. Tilsett kjøttdeig eller karbonadedeig. Når kjøttdeigen er ferdig stekt, tilsetter du hermetiske tomater, tomatpuré og krydder. Rør godt sammen, og la det hele få et oppkok. Smak til. La det gjerne småputre i noen minutter mens du lager ostesausen.

4. Smelt smøret i en kjele, og tilsett hvetemel. Spe så litt og litt melk inn i jevningen, og kok opp under kraftig omrøring slik at det ikke blir brent.

5. Tilsett osten, og smak til sausen med krydder.

6. Smør en ildfast form, og ha i et lag med kjøttsaus. Legg potetskivene tett i tett over, og hell så ostesausen over potetene. Legg på resten av kjøttsausen og avslutt med et lag revet ost på toppen.

7. Stek moussakaen ved 200 grader i 35-40 minutter. Server gjerne med en gresk salat til.

GULEROTMOS: En annerledes burger kan lages med gulerotmos. © Renessanse Media

Gulrotmos og fiskekaker

- Gulrotmos og fiskekaker er også barnevennlig, den er inspirert av en venninne som lager mat til sine fotballspillende tantebarn hver mandag.

Og de skal alltid ha gulrotmos! Det er både sunt og godt - og lett å lage.

Velg fiskekaker som inneholder mye fisk og lite annet, eller bruk hjemmelagede!

Ingredienser:

4 store gulrøtter

1 potet

5 0 g godt smør

maldonsalt og svart pepper

et dryss cayennepepper

1 - 2 ss finhakket persille

Fiskekaker

Løk

Smør til steking

Slik gjør du:

1. Vask og skrell gulrøttene og poteten, og skjær alt i biter. Bruker du friske, nye gulrøtter og nypoteter, trenger du ikke å skrelle dem.

2. Kok i usaltet vann i 8-10 minutter, til gulrøttene og poteter er møre.

3. Hell av vannet og mos med en stavmikser. Hvis du ønsker en grovere mos, så mos for hånd med en potetmoser.

4. Sett kjelen tilbake på svak varme og ha i smør, litt salt og pepper og et dryss cayennepepper. Rør godt til smøret er jevnet med mosen. Smak til om du trenger mer salt.

5. Rør inn finhakket persille til slutt, og server gulrotmosen sammen med nystekte fiskekaker og masse smørstekt løk.

Les også:

Kjempesøte videoer av barn og hund

Finn riktige aktiviteter til ditt barn

De beste samtalene tar du på tur i skogen

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!