Tv-vett i hverdagen

I en travel hverdag blir tv fort en barnevakt. Disse tipsene kan være lure å ta med seg.

ØKNING: Norske barn ser langt mer på tv i dag enn for bare ett år siden.
ØKNING: Norske barn ser langt mer på tv i dag enn for bare ett år siden. Foto: Crestock
Sist oppdatert

Gjennomsnittlig tv-titting har økt fra 86 til 111 minutter daglig det siste året, viser tall fra TNS Gallup.

Tv-seingen øker i alle aldersgrupper, men økningen har vært spesielt stor blant barn det siste året. Den har økt med 23 prosent blant barn mot 8 prosent blant voksne.

Så godt som alle barn ser barne-tv på NRK hver eneste dag. Det viser Foreldre & Barns internettundersøkelse, der vel 2000 småbarnsforeldre har svart på spørsmål om barn og tv.

Nesten 100 prosent av dem som svarer på undersøkelsen er enige om at norske barn ser altfor mye på tv. Rundt 40 prosent mener at eget barn ser for mye på fjernsynet.

Summen av alt

Øystein Samnøen i Barnevaken er mer opptatt av hva barn faktisk ser og gjør foran skjermen enn hvor mye tid de bruker på medier.

- Jeg mener anbefalt tv-mengde er avhengig av to forhold: Barnets alder og selve tv-innholdet. Den kjente britiske psykologen Aric Sigman mener at barn mellom 3 og 7 år ikke bør se mer enn en ca. time om dagen. Etter hvert som barna blir eldre, er det naturlig at mediemengden kan øke. Det er også normalt at barn bruker mer tid på medier i helgene. Jeg anbefaler foreldre å tenke gjennom hvor mye tid de ønsker at barnet kan bruke på medier til sammen, eksempelvis summen av tv, Internett og dataspill, fremfor å kun fokusere på tv-tid, sier Øystein Samnøen.

Barnevakten anbefaler at både tv, datamaskin og spillkonsoller plasseres i fellesrom, så sant dette er praktisk mulig. Dermed blir det lettere å følge med på hva barna ser og gjør. Når tv' en står i åpne rom blir det også lettere å oppdage situasjoner der barn blir skremt av noe de ser.

Barnevakten.no utarbeidet har disse nyttige tv-tipsene for foreldre:

  • Se sammen. I en travel hverdag blir tv fort en barnevakt. Prøv heller å se på tv sammen med barna, og finn ut hvilke programmer de liker, og snakk om hvorfor de liker dem.
  • Ta initiativ. Ikke bare si nei. Barna må ikke få inntrykk av at de alltid gjør noe "ulovlig" når de bruker mediene.
  • Lag et koldtbord. Let fram gode filmer og la barna forsyne seg blant dem. Allsidighet er mye sunnere enn at barna blir hektet på én ting. Husk at det er bedre å gi noe før du tar noe fra barna.
  • Snakk om følelser. Hvordan reagerer barna på det de ser? Blir de skremt av noe, hva er morsomt og stilig? Gjør det naturlig å snakke sammen om følelser.
  • Vær ærlig. Si hva DU mener om ulike programmer.
  • Vær et forbilde. Barna arver dine fjernsynsvaner. Lær barna å bruke AV-knappen ved at de ser at du også kan skru av fjernsynet.
  • Sett grenser. Bli enige om hvor mye og når barna skal se på fjernsyn. Innfør "tv-frie" soner. Lær barna å bli selektive og bevisste når de skal velge hva de vil se.
  • Vær tydelig. Mye forhandling hjelper ikke. Et "nei" eller et "ja" er mye bedre enn et "OK, hvis du..." Tydelige foreldre gir tryggere barn.
  • Skap alternativer. Vær kreativ og gjør noe sammen med barna dine. Det er mye som er like kjekt som å se på fjernsyn.
  • Fortell sannheten. Avslør filmtriks og fortell hva som er fantasi og virkelighet.
  • Snakk med andre foreldre. Ikke la deg lure av at "alle andre får lov". Det er nyttig å utveksle erfaringer og gi hverandre råd som foreldre.
  • Ta ansvar! Ikke la heltene på fjernsyn bli de viktigste rollemodellene i barnas hverdag. Vær synlig, lytt til barnas behov og interesser, og gi dem gode holdninger.

Denne saken ble første gang publisert 20/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også