BARN OG TRØST

Trøstesløse nyheter for pappa

En svensk undersøkelse viser at kun fem prosent av barn søker trøst hos pappa.

LØPER TIL MAMMA: Pappa kommer på femteplasspå trøstelista, ifølge en svensk undersøkelse.
LØPER TIL MAMMA: Pappa kommer på femteplasspå trøstelista, ifølge en svensk undersøkelse. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

Nesten 6000 barn i alderen 8-14 år svarte på ulike spørsmål om deres foreldre i en undersøkelse gjort av det svenske magasinet Kamratposten .

Går til mamma

Dersom svenske barn blir lei seg, vil 40.9 prosent snakke med moren sin om det, 24.2 prosent vil snakke med en venn. 11,7 prosent vil snakke med noen andre og 10.9 prosent vil ikke snakke med noen i det hele tatt. Kun 5,4 prosent velger å bli trøstet av pappa.

Ikke nok med pappaperm

- I likestillingsdebatten som har pågått har man kunnet bli forledet til å tro at dersom man bare tar pappapermisjon og felles ansvar de første årene, så blir forholdet til barnet bedre, skriver Ola Lindholm, sjefredaktør i magasinset Kamratposten i en kronikk i den svenske avisen Expressen.

Han mener det er flaut at fedre ligger som nummer fem på "trøstelista", og tror fedre må bli flinkere til å ta seg tid til å lytte til barna og til å snakke med dem.

- Jeg kan ikke tenke meg noe mer umandig enn å ikke klare å trøste sine egne barn, skriver Ola Lindholm, som oppfordrer alle fedre å hoppe over nyhetene i kveld og heller gå en tur med barna.

Blir annerledes om 14 år

- Forklaringen på dette er nok at mye har forandret seg på åtte til fjorten år. I dag er fedre mye mer tilstede i de første årene i barnas liv, og det har stor betydning for hvem barnet ser på som hovedomsorgsperson. Gjør man denne undersøkelsen igjen om noen år, er jeg sikker på at resultatene er annerledes, sier Stein- Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Univeritetet i Oslo.

Trøster annerledes

- Jeg tror pappapermisjon er uvurdelig for å få et tett forhold mellom far og barn også når barne blir eldre, sier Sverre Vikøren Nøkleby som driver nettstedet verdensbestepappa.no.

- Men fortsatt ser man at mange mødre ikke slipper pappa til, eller tenker at de har krav på hele permisjonen, selv om de i realiteten bare har krav på seks uker etter fødselen. Mange glemmer at den største delen av foreldrepermisjonen er kjønnsnøytral, og kan deles fritt mellom mor og far.

Han tror fedre trøster annerledes og har andre måter å vise følelser på.

- Etter hvert som barn blir vant til å være like mye sammen med pappa fra begynnelsen av, vil barnet søke like mye trøst hos far som mor.

Sverre Vikøren Nøkleby mener slike undersøkelser understreker viktigheten av at fedre har egne forum hvor de selv kan diskutere utfordringer ved fedrerollen.

Hvem trøster i deres familie? Delta i debatt i kommentarfeltet under.

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også