Foreldre og oppdragelse

Tror egne barn er smartere

Foreldre mener egne barn ligger over gjennomsnittet på både ferdigheter og talenter.

VAKRE TANKER: En undersøkelse Foreldre & Barn har gjort, viser at foreldre blant annet synes egne barn er over gjennomsnittet vakre.
VAKRE TANKER: En undersøkelse Foreldre & Barn har gjort, viser at foreldre blant annet synes egne barn er over gjennomsnittet vakre. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Sist oppdatert

At foreldre synes sine egne barn er de beste i verden, er ingen stor nyhet. Men nå viser en undersøkelse Foreldre & Barn har utført at mange har svært store tanker om sine avkom. På en rekke områder viser det seg nemlig at foreldre mener at akkurat deres barn ligger godt foran gjennomsnittet av hva som er normal utvikling.

Vakrere og smartere

900 foreldre ble spurt om hvordan de ville vurdere utvikling og talent til sitt eldste barn under 7 år sammenlignet med de oppfatter som gjennomsnittlig. Sjarm, utseende og intelligens er noen av de områdene der flest foreldre svarer at barna deres ligger litt over normalen. 42 prosent av de spurte mener barnet deres er over gjennomsnittlig sjarmerende.27 prosent synes avkommet er over gjennomsnittlig intelligent og 32 prosent synes barnet deres er vakrere enn barnet i gata. Kun 2 prosent føler at barnet deres er mindre begavet mindre heldig med utseende enn andre.

Snakker bedre

Foreldre synes også barna deres både snakker og forstår bedre enn sine jevnaldrende. 41 prosent mener egne barn har bedre språkforståelse enn sine jevnaldrende og 39 prosent mener barna deres ligger foran i løypa når det gjelder ordforråd. Rundt 20 prosent er også overbevist om at avkommet er hakket mer musikalsk enn de fleste andre barn.

Ikke bedre bordskikk

Undersøkelsen viser imidlertid at foreldre ikke oppfatter at barna deres ligger foran gjennomsnittet på alle områder. Kun 10 prosent svarer at de synes egne barn har bedre bordskikk enn andre, og bare 18 prosent synes egne barn er mer høflige enn andre. Den samme tendensen ser man når foreldrene skal vurdere barnas evne til å skaffe seg venner og barnas evne til empati. Her er det absolutt flest som svarer at barna ligger på et helt gjennomsnittlig nivå.

Ok å slite med bleieslutt

Ikke overraskende er det svært få som oppgir at barna deres ligger under gjennomsnittet på ferdigheter og utvikling. Men tre områder skiller seg likevel litt ut. 11 prosent svarer at barnet deres ligger etter gjennomsnittet når det gjelder å snakke rent. 10 prosent svarer at barnet henger etter på høflighet og 10 prosent svarer at barna sliter med bleieslutt.

Er det slik at foreldre har litt høyere tanker om barnas ferdigheter eller kvaliteter enn det som faktisk er tilfelle? Si din mening i kommentarfeltet under.

Lov å skryte av medfødte evner

- Jeg tror undersøkelsen reflekterer at det er lov å skryte av de talentene eller egenskapene som er medfødt hos barna, som f.eks utseende, musikalitet og intelligens. Det er nok også disse områdene foreldre har ambisjoner og ønsker for barna sine. Dessuten er de veldig synlige. Kanskje er dette også evner som foreldre mener barna har arvet fra dem og som kanskje ikke er så eksepsjonelle sett med "objektive" øyne, sier Willy Tore Mørch, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø.

Han tror likevel det er lettere å svare at barnet skårer høyere enn gjennomsnittet på en anonym undersøkelse som dette enn å skulle si ansikt til ansikt at ens eget barn er spesielt begavet.

Alle kan lære bordskikk

På samme måte er det kanskje ikke så stas at barnet er spesielt langt framme når det gjelder å ha bordskikk.

- De aller fleste barn vil lære sosiale ferdigheter som høflighet, empati og bleieslutt. Derfor er nok ikke dette noe foreldre er opptatt av eller har store ambisjoner om at barna skal bli flinke til, sier Willy Tore Mørch.

Les også:

Slik blir barnet glad i musikk

Høytlesning gjør barna skoleflinke

Gjør barnerommet om til en jungel

<font size=+1><a href="http://www.3til7.no">NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill</a></font>

Denne saken ble første gang publisert 23/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også