Kostskoler

FLERE ELEVER: Michael Carslaw får flere søkere etter Harry-Potter filmene. © FOTO: Neil Davey

Potter - verdens mest kjente kostskoleelev - er det nye, akseptable ansiktet til den moderne kostskolen. Ifølge den britiske kostskoleorganisasjonen Boarding Education Alliance, har bestselgerbøkene om gutten på den spennende trollmannskolen vært med på å forandre folks forestillinger om kostskoler. Dette har ført til en rask vekst i foreldre og barn som nå velger en slik skolegang.

Nytt image

Michael Carslaw, rektor på St Leonards i St. Andrews i Skottland, er enig: "Harry Potter har hjulpet med å forandre kostskolens image. Folk ser at det går an å ha det bra på kostskole også.

- I gamle dager var det foreldrene som bestemte at barna skulle bli sendt vekk på kostskole. Dette har skapt en forestilling om en streng, kuende institusjon. I dag er den store forskjellen at valget nesten alltid er tatt av guttene eller jentene selv, forklarer rektoren.

Han medgir at det er et dyrt valg, og at mesteparten av elevene på St. Leonard derfor kommer fra velstående familier, selv om skolen også har noen stipend som gir finansiell støtte.

- De velger gjerne en skole fordi den har høy akademisk standard eller fordi den har et spesielt fokus på sport, musikk e.l., sier han

For utenlandske foreldre mener Carslaw at drivkraften kan også være misnøye med utdanningssystemet i hjemlandet, og et ønske om at barna undervises i engelsk.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!