Ingen halloween uten gresskar!

Det finnes mange varianter, noen er bare til pynt. Spør etter halloween-gresskar i butikken.

De største kan være ganske dyre, men skraper du ut kjøttet og lager lykt av skallet, har du både middag, dessert og pynt til årets skrekkfest.

Velg et gresskar som har plettfri overflate og er tungt i forhold til størrelsen - det er et tegn på fast og god konsistens.

Kjøp det helst helt, kvaliteten taper seg fort når det er skåret opp. Det svampaktige vevet i midten kaster du, men ta vare på kjernene.

Les også: Hør kjente jazzvokalister synge nattasanger

Lag en skummel lyslykt

  • Skjær et lokk rundt stilken på gresskaret med en skarp, tynn kniv (en smal tapetkniv er super).
  • Skrap ut kjøttet bit for bit, og ta det til siden.
  • Skjær et skummelt fjes av skallet.
HALLOWEEN

© Foto: Frukt.no

Men pass på: Gresskar er fint som lyslykt, men det er ikke uten risiko: Hold det under oppsikt hvis du bruker levende lys.

En elektrisk lyslenke som ikke avgir varme kan være et godt alternativ.

Se video av hvordan man skjærer ut en skummel lyslykt

HALLOWEEN

Gresskarsuppe © Foto: iStockphoto.com

Gresskarsuppe

  • 500 g renset og skrelt gresskar
  • 2 poteter
  • 2 båter hvitløk, hakket
  • 2 ts revet frisk ingefær
  • 1 liter vann
  • 2 terninger kjøttbuljong
  • Salt og pepper etter smak
  • 3 ss hakket bladpersille
  • 1 ss hakket frisk gressløk
  • 1 ts hakket frisk rosmarin
  • 1 ½ dl lettrømme

1. Skrell og skjær gresskarkjøtt og poteter i terninger.

2. Kok mørt i vannet sammen med hvitløk, ingefær og buljongterningene.

3. Mos blandingen fint, gi den et oppkok og smak til med salt og pepper. Spe eventuelt i mer vann hvis suppen blir for tykk.

4. Tilsett urter og server suppen rykende varm med en skje rømme på toppen og med godt brød til.

Les også: 9 råd for en lykkelig barndom

HALLOWEEN

© Foto: Frukt.no

Foto: 3wishes.com

Fakta om halloween:

* I engelsk tradisjon feires halloween om kvelden den 31. oktober, dagen før 1. november, mens Allehelgensdagen eller «helgemess» i Norge er lagt til første søndag i november.

* Halloween har på 1900-tallet særlig blitt markert i USA der utkledde barn hver høst går fra hus til hus og tigger godteri.

* I dag er skikken blitt utbredt også i andre deler av den vestlige verden.

* Norge har ingen tradisjon for slik feiring, men amerikanskinspirert halloween-feiring ble introdusert på slutten av 1990-tallet.

* Ifølge tradisjonen er terskelen mellom den logiske, daglige verden og den spøkelsesaktige nattverden nærmest usynlig på halloween.

* I feiringen er det vanlig å pynte med skumle symboler, ofte med referanse til døden, svart magi og mytiske monstre.

* De mest kjente halloween-skapningene er spøkelser, vampyrer, levende beinrangler, svarte katter, hekser, zombier, demoner og røde smådjevler.

Kilde: Wikipedia

Gresskarpai

Bunn:

  • Ha 200 gram hvetemel, 150 gram smør og 2 ss vann i en kjøkkenmaskin og bland til en fast deig.
  • La den hvile i kjøleskapet i en halvtime.
  • Kjevle eller trykk deigen ut i en paiform.
  • Prikk med en gaffel, og forstek paiskallet ved 200 grader i 10 minutter.

(Snarvei: Det er lov å bruke ferdig deig!)

Fyll:

  • 6 ss hvetemel
  • ¾ ts bakepulver
  • ½ ts salt
  • 1 ts malt kanel
  • 1 ts malt allehånde
  • ½ ts malt ingefær
  • ½ ts malt muskat
  • 2 egg
  • 1 ¾ dl sukker
  • 3 ss smeltet smør
  • 400 g gresskarpuré - kokt og most (skjær kjøttet i 2 cm store terninger og kok i usaltet vann i ca. 20 minutter, sil av vannet)
  • 1 boks vikingmelk
  • 2 ts vaniljesukker

Se også video: Slik lager du gresskarpai

(Snarvei: Du får kjøpt gresskarmos på boks i velassorterte dagligvarebutikker. En boks er nok til én pai.)

1. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat.

2. Pisk sammen egg, smør og sukker.

3. Tilsett gresskarpuré, vikingmelk og vaniljesukker.

4. Hell fyllet i det forstekte pai-skallet og stek ved 180 grader i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

5. Server paien lun eller avkjølt, med pisket krem, iskrem eller en klatt rømme.

Tips:

Har du fortsatt mer gresskarkjøtt?

Bruk det som du bruker andre grønnsaker: I supper, gryteretter, grønnsakpaier og som tilbehør.

Syltet gresskar er godt til kjøtt og fisk. Men ikke skjær det opp i biter og server det med dipp - gresskar smaker ikke godt rått.

Les også: Topp ti barnebøker

HALLOWEEN

Kandiserte epler © Foto: Frukt.no

Ristede gresskarkjerner

  • Skyll og tørk kjernene, og vend dem i litt olje.
  • Stek i panne eller ovn ved 180 grader til de er blitt mørke, men ikke brent.
  • Avkjøl.

Nydelig i salater, supper, brødbakst, frokostblandinger eller som snacks.

Vil du bruke kjernene som snacks?

Tilsett litt salt, og kanskje litt kajennepepper for den dristige, før steking. Mmm..

Kandiserte epler

Nok glasur til 5 epler:

  • Kok opp 250 gram sukker og 1 dl vann i en kjele uten lokk.
  • Skum av og tilsett 3 ss eplesidereddik.
  • Kok til sukkerlaken blir sirupsaktig.
  • Dypp!
HALLOWEEN

Monsterplaster © Foto: Favoritsaker.se

Monsterplaster

Gikk det hardt for seg under lyktlagingen?

Litt blod er bare en kul effekt på Halloween, og med ekte monsterplaster er stilen komplett.

Boks med 12 plaster fra Favoritsaker.se, cirkapris kr 55.

Lag en skummel punsj!

«Punsjen» er oransje saft. Hvis du vil at det skal boble litt, blander du farris, tropisk nektar og (evt. essens?) til riktig farge.

Bland alt i en stor bolle, og tilsett slanger, edderkopper og andre ekle kryp (les: smågodt) rett før servering.

Tips!

Legg «småkryp» (smågodt) i et isbitbrett før du lager isbiter.

Skummelt godt - for de eldste.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!