MINDRE KAOS I FØLELSENE: Barn som kan identifisere følelsene sine, og har et språk for følelsene sine sånn at de kan snakke om dem, har verdifulle verktøy som gjør livet mindre kaotisk. © Kagge forlag

- Frokostbursdag er genialt. Inviter til selskap kl 10 på lørdag formiddag! Da er barna roligere, de er opplagte og de venter verken kake, pølser eller brus på denne tiden av døgnet, fremhever Micaelsen.

Trebarnsmamma, tidligere NRK-kjendis og forfatter Vera Micaelsen er full av gode, kreative råd til mammaer og pappaer som sliter med hektiske dager.

- Smoothie, juice og egg er en vinner. Vi har hatt frokostbursdag flere ganger, og det har vært supert. Barna synes det er veldig koselig å spise lang, god frokost sammen fordi det er litt annerledes. I tillegg er man ferdig med alt før klokka er ett, og har resten av fridagen ledig, sier Micaelsen til Foreldre & Barn.

Et annet tips kan være å legge både barnebursdagen og familiebursdagen til samme dag.

- Da slipper man å bake to ganger, man kan spise rester og man slipper å rydde og vaske huset så ofte. Det aller viktigste med bursdag er at det er moro. Hold en stram regi på bursdagen. Å slippe barna helt fri, fungerer sjelden. Delta selv i bursdagen og stopp alle tilløp til bråk og utestenging, råder trebarnsmoren.

Her er noen flere tips til hvordan barnebursdagen blir en suksess:

1 år

Det er klart at livets første bursdag må feires! 1-åringen vil ikke ha det store utbyttet av en voldsom bursdagsfeiring, så en markering av denne dagen er nok viktigst for dere foreldre.

Inviter gjerne den nærmeste familien på et hyggelig kakeselskap. En liten krone, et lys og bursdagssang vil være nok for å gjøre stas på bursdagsbarnet.

2 år

Dere foreldre har fortsatt makten, 2-åringen forventer antagelig ingenting. Besøk av familien, eventuelt to-tre venner, kan være feiring god nok.

For første gang kan bursdagsbarnet gjøre et forsøk på å blåse ut lysene på kaken, som med skje og smekke vil bli en populær markering av den store dagen.

En hyggelig bursdagsaktivitet kan være å leke bjørnen sover. Den går såpass rolig for seg at søsken, venner og besteforeldre kan tåle steken. Om mange av gjestene har stive hofter, kan dere heller velge en annen aktivitet. Hva med å leke fiskedam? Knyt en bøtte til et snøre på en stang, og fisk over verandaen, ned trappen eller bak sofaen. Den som er heldig, vil kanskje få noe i bøtta?

Tips til 3-årsfeiringen

 • Planlegg nøye
 • Bruk papp og plast
 • Ta kontroll før barna gjør det
 • Leker: Flasketuten peker på, halen på grisen, teppeleken

3 år

Nå er det vanlig å begynne med barnebursdag. La gjerne bursdagsbarnet være med på å bestemme hvem som skal inviteres. Hele avdelingen fra barnehagen blir kanskje litt voldsomt, men dere kan f.eks. velge enten alle av samme kjønn eller hele alderstrinnet.

Planlegg nøye og ta kontroll over selskapet. Andre foreldre kan være til både nytte og hjelp. Da blir det flere voksenpersoner som kan tørke små fingre, skjenke i drikke eller skrape gelé fra taklistene.

Pølsefest er veldig populært, men det er lov å tenke annerledes. Hva med pizzasnurrer, fruktspyd eller små hamburgere?

Et leketips er teppeleken: La barna bevege seg til musikk på gulvet. Diskré legger du et pledd over én av dem og stopper musikken rett etterpå.

Så blir det store spørsmålet: Hvem er borte? Overraskende morsomt, både gleden ved å kunne rope riktig navn, og undringen dersom de rett og slett ikke har fått det med seg. For ikke å snakke om hvor stor stas det er å selv bli gjemt!

Katta ut av sekken nå!

KATTA UT AV SEKKEN! Fyll en pappmasjéfigur med godteri og andre små effekter. Heng den opp, og så kan barna slå på den med et kosteskaft eller tresverd til den sprekker og innholdet faller ut. © FOTO: IstockPhoto

Slik lager du en pinjata

 • Blås opp en ballong, kle den med avispapirstrimler dyppet i lim og la tørke, helst i flere runder. Males i fine farger.
 • Klipp et lite hull øverst til å fylle pinjataen med godterier (helst med papir på) og andre små gaver (plastfigurer, viskelær, leketatoveringer o.l.).
 • Du kan også sy en pinjata av mange lag farget silkepapir.
 • Det finnes også varianter du kan kjøpe, med snorer som kan trekkes i, slik at man slipper å slå den i stykker. Det kan være en god løsning for yngre barn og vil kanskje gi en litt roligere feiring.

Tips til 4- og 5-årsfeiringen

 • Du bestemmer fortsatt antall gjester
 • Ha klare regler. - Ikke la barna velge om de skal være med på lekene dere arrangerer, eller ikke. Si at de voksne bestemmer. På den måten slipper de å ta ett valg og de som synes leken i utgangspunktet hørtes kjedelig ut, synes kanskje den var morsom likevel, tipser Vera Micaelsen.
 • Flytt hele feiringen utendørs. En barnebursdag blir like hyggelig ute i naturen eller om dere velger en sportsbursdag i hagen. Det krever litt planlegging, men samtidig er det bedre plass og større takhøyde for lyder og dryppende fingre.

4 år

4-åringen har som regel litt erfaring med bursdagsfeiringer, og vil sikkert ha en hånd på rattet i forberedelsene. Som regel har bursdagsbarnet en klar formening om hvem som skal inviteres og hvem som ikke skal få komme. Her må du som voksen gripe inn ved behov.

Å invitere alle på alderstrinnet i barnehagen, bortsett fra én eller to, er ikke greit. Selv om det er barnets dag, er man nødt til å være inkluderende og ta ansvar.

En artig aktivitet kan være «katta i sekken», som er en fornorsket versjon av den mexicanske pinjataen.

Fyll en pappmasjéfigur med godteri og andre små effekter. Heng den opp, og så kan barna slå på den med et kosteskaft eller tresverd til den sprekker og innholdet faller ut. Morsomst er det om alle er med og roper taktfast: «Slå! Slå! Katta ut av sekken NÅ!»

Du kan enten kjøpe en ferdig pinjata eller lage en selv.

5 år

Nå begynner det å bli liv i leiren. 5-åringen krever mer, både av deg og av selskapet. Andre foreldre er kanskje ikke velkomne lenger, og mange bursdagsbarn tenker etter «jo flere, desto bedre»-prinsippet. Men husk at det fortsatt er dere voksne som bestemmer! Når huset fylles opp av nysgjerrige og spente gjester, er det viktig at dere voksne tar kontroll.

Det er lov å åpne selskapet med å proklamere noen regler for hvordan akkurat denne bursdagsfeiringen skal bli.

Om dere for eksempel har invitert 15 barn, er det også nødvendig at alle sitter ved bordet når dere spiser. Prøv å finne en balansegang mellom å være tydelig og hyggelig. Det kan være en utfordring i seg selv.

En morsom lek for barna kan være den beryktede måkebæsjspisekonkurransen: Fest halve marshmallows på et vindu. Legg armene bak på ryggen og spis om kapp. Om barna trenger en større utfordring, kan de også få bind for øynene.

BURSDAG I HAGEN: Et godt tips er å legge bursdagsfeiringen i hagen. Det blir mindre å rydde, terskelen for høye lyder er større og det er nok av plass.

BURSDAG I HAGEN: Et godt tips er å legge bursdagsfeiringen i hagen. Det blir mindre å rydde, terskelen for høye lyder er større og det er nok av plass. © iStockphoto

Tips til 6-årsfeiringen

 • Lytt til barnets ønsker
 • Vurder antall gjester nøye
 • Flytt selskapet ut
 • Leker: Lakrissnørespisekonkurranse (førstemann til seigmannen i enden vinner), gjemsel i hagen, stiv heks

6 år

Bursdagsinteressen er stor hos 6-åringen. Foreldre opplever som regel at barnet begynner å planlegge dagen god tid i forveien. Ønskene er mange, så lytt til barnet for å finne ut hvordan både jubilanten og dere blir fornøyde.

Delte jente- og guttebursdager er ikke uvanlige. Begge har sine fordeler og ulemper. En ren guttebursdag kan bli voldsom. Det gjelder å ta kontroll før 20 6-åringer er i ferd med å demontere kjøkkenet.

Jentebursdager går som regel litt roligere for seg, men ikke undervurder kreativiteten til en sukkerhøy prinsesse. Blandede bursdager kan kanskje ha en beroligende effekt på guttene.

Tenk på antallet som inviteres. Husk at dere foreldre skal være kokker, servitører, pleieassistenter, fredsmeglere og aktivitører på samme tid.

Les også::

Én oppskrift - 20 ulike muffins

Lag morsomme kakekuler på pinne

Her er de beste solkremene

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!