Bilsikring og barn

Ta av vinterdressen i bilen

Tykt yttertøy øker risikoen for at barnet blir skadet i en bilulykke.

BILSIKRING: Sjekk at beltet ikke er vridd etter at du har festet det og sitter riktig.
BILSIKRING: Sjekk at beltet ikke er vridd etter at du har festet det og sitter riktig. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

De tykke klærne gjør at beltene kommer for langt fra kroppen - ved en bråbrems eller ulykke vil beltene holde barna dårligere på plass, og i verste fall føre til at barna sklir ut av selen.

Hvert tredje barn feilsikres

Men også seler som ikke strammes godt nok eller belter som ikke er riktig plassert er en av feilene mange foreldre gjør når barnet settes i bilstolen. Feil bilbeltebruk kan få livstruende konsekvenser. En ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser nemlig at hele 37 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen. For 23 prosent av disse, er feilen så stor at en kollisjon ville få svært alvorlige konsekvenser.

Marianne Skjerven-Martinsen er lege og doktorgradsstipendiat i forskningsprosjektet Barn i bil ved Folkehelseinstituttets Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning, og understreker at med riktig bruk av sikkerhetsutstyr vil færre barn bli skadet og drept i trafikken.

- Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge, sier hun. Forovervendte bilstoler tar flere barneliv enn feil beltebruk.

Foreldre mangler kunnskap

- Vi ser at de voksne ønsker å bruke utstyr for å sikre barna, men de mangler kanskje kunnskap om hvor galt det kan gå hvis man ikke bruker utstyret riktig. Målet med denne studien var derfor å evaluere feilbruken av sikringsutstyr for barn i bil, knyttet til barnets høyde, alder og type utstyr. Slik kan vi gi råd til både foreldre, myndigheter og ikke minst industri om forebyggende tiltak mot feilsikring, sier Skjerven-Martinsen.

Kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Carina Henske, tror også at mange fremdeles ikke er klar over hvordan de best sikrer barna i bilen.

- Altfor mange snur barna for tidlig, og er ikke nøye nok med å stramme beltene. Dessuten er det mange barn som fester seg selv når de sitter i beltestol eller på pute, uten at foreldrene forsikrer seg om at beltene ligger riktig og etterstrammer dem. Også spedbarn skal sitte i en godkjent bakovervendt bilstol.

Bakovervendt til 4 år

- Jeg tror dessverre ikke alle er klar over at bakovervendt bilstol er anbefalt til barnet er rundt fire år. Mange ender opp med å snu barnet tidligere og argumenterer dette med forskjellige ting som at det er dårlig plass i bilen, tungvint, bilsyke og at det er vanskelig å ha kontakt med barnet når de sitter bakovervendt, forteller Carina Henske til Foreldre & Barn.

Resultatene fra Barn i bil-studien

  • 37 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen.
  • 23 prosent er feilsikret på en slik måte at alvorlig eller dødelig skade sannsynligvis ville oppstått ved en bilkollisjon på en høyhastighetsvei.
  • Feilsikringen er størst hos barn i aldersgruppen 4 - 7 år.
  • De fem vanligste feilene, uavhengig av aldersgruppe, er feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen i stedet for over skulderen og små barn (<135 cm) som sitter i sete uten sidestøtte.
  • Sitteputer er det sikkerhetsutstyret som er forbundet med flest sikringsfeil. Over halvparten av barna som satt på disse ble registrert med feil.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Hun er av den oppfatning at det ofte er foreldrene som synes det ser ubehagelig ut å sitte med bøyde ben.

- Det er oftest ikke barna som klager. Men hvis de fleste andre i barnehagen sitter forovervendt, får jo barna det med seg og lurer på hvorfor ikke de også kan sitte sånn, sier hun.

Hvilken vei man setter bilsetet er mye diskutert i vårt forum Barn i magen: "Når man har tørket spy i 50 mil, da snur man ungen for feriefredens skyld.", sier en av forumbrukerne.

Ta av tykke klær

Slappe seler eller seler som ikke er strammet skikkelig, er en av de vanligste feilene foreldre gjør når de skal sikre barnet i bilen. I vinterhalvåret har barnet på seg tykkere dresser og jakker, og Henske råder foreldre til å ta yttertøyet av før du kjører.

- De tykke klærne gjør at beltene kommer for langt fra kroppen, og ved en bråbrems eller ulykke vil beltene holde barna dårligere på plass, og i verste fall sklir barna ut av selen, poengterer hun.

Fem ganger høyere risiko

Risikoen for å bli drept eller skadet er fem ganger høyere i forovervendte barneseter enn i bakovervendte.

BARN OG BILSIKRING: Strammer du bilbeltet til barnet ditt riktig, kan du unngå at det blir alvorlig skadet i en eventuell ulykke.
BARN OG BILSIKRING: Strammer du bilbeltet til barnet ditt riktig, kan du unngå at det blir alvorlig skadet i en eventuell ulykke. Foto: FOTO: Colourbox

- Jeg tror ikke alle er klar over hva de utsetter barna for hvis det skulle skje en ulykke, sier Henske og anbefaler foreldre til å se denne animasjonen som tydelig viser forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring:

3 vanlige feil du ikke bør gjøre

  • Snur barnet fremovervendt for tidlig. Det anbefales at barn sitter bakovervendt fram til ca. 4 års alder.
  • Belter som er vridd etter festing.
  • Belter som feilplasseres, som for eksempel belte under armen i stedet for over skulderen i tillegg til løse setebelter.

Kilde: Carina Henske, Trygg Trafikk

</p> </div>

Studerte bilulykker

I en tidligere studie som inngår i «Barn i bil»-prosjektet, studerte forskerne bilkollisjoner som skjedde i sørøst- Norge mellom 2007 og 2009 der noen i bilen ble alvorlig skadd eller drept, og det satt barn i bilen. Det ble gjort undersøkelser av ulykkesstedet, de involverte bilene og barnesikringsutstyret innen 24 timer etter ulykken. Innsatspersonell og eventuelle vitner ble intervjuet, det ble gjort kliniske undersøkelser av de skadde barna og obduksjoner av de drepte barna.

- I denne studien fant vi at 52 prosent av de skadede eller drepte barna ikke hadde vært godt nok sikret. Belter ute av posisjon eller for løse belter var den vanligste feilen, og bidro i flere tilfeller til alvorlig skade eller død, sier Marianne Skjerven-Martinsen.

Les også:

Den beste bilstolen er norsk

Bare en av testfavorittene av bilstoler anbefales

Derfor skal du ikke si: Så flink du er!

Slik overlever du bilturen.

FEIL BILBELTE: 52 prosent av de skadede eller drepte barna i trafikken har ikke vært godt nok sikret. Belter ute av posisjon eller for løse belter er den vanligste feilen, ifølge undersøkelse.
FEIL BILBELTE: 52 prosent av de skadede eller drepte barna i trafikken har ikke vært godt nok sikret. Belter ute av posisjon eller for løse belter er den vanligste feilen, ifølge undersøkelse. Foto: Foto: Thinkstockphoto

Denne saken ble første gang publisert 09/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også