Sluttet med bleie tidlig

Startet pottetrening tidlig

Ester M.V. Bjørgan har satt sønnen på potte fra han bare var fire måneder. Nå er han drøyt året og bæsjer på do.

UNDERSØKER: Hva er dette monn tro? Daniel August V. Bjørgan har blitt kjent med potta siden han var fire måneder gammel.

UNDERSØKER: Hva er dette monn tro? Daniel August V. Bjørgan har blitt kjent med potta siden han var fire måneder gammel. Foto: FOTO: Ester M.V. Bjørgan

Publisert Oppdatert

Esters gode råd

  • Begynn pottetreningen når barnet klarer å sitte selv. Da lærer det at det skal sitte rolig på potta. Med en gang barnet har lært å krabbe, er det ikke sikkert at det vil sitte på potta.
  • Ha god tid. Sitt gjerne i fem minutter og ikke forvent at det kommer noe. Du kan ikke kreve at barnet skal gå på do.
  • Se an barnets humør. Er det stresset og slitent, er det mindre sjanse for at barnet vil sitte på potte. Er barnet uthvilt, er det lettere.
  • Unngå jubel og hurrarop foran barnet, dersom det klarer å tisse, eller bæsje. Da vil barnet lett skjønne at du ikke er like fornøyd, dersom det ikke klarer å tisse neste gang.
  • Fortell barnet hvor flink det er til å sitte på potta, eller do en stund etterpå.

Mamma Ester M.V. Bjørgan startet pottetreningen tidligere enn de fleste, og det gir resultater. 14 måneder gamle Daniel August bæsjer nesten aldri i bleia lenger. Mamma trenger ikke skifte bleie så ofte, fordi han også tisser på potta før han får ny bleie.

- Han er også mye mer fornøyd når han ikke har våte bleier, sier Bjørgan. Om ikke det er nok, så viser ettåringen at han må på do. Ester delte sine erfaringer for første gang i klikks forum. Der kan også du gi andre foreldre dine tips og råd om hvordan få barnet til å slutte med bleie.

Gir beskjed

Daniel August var fire måneder da han første gang satt på potta.

- Det var ingen faste rutiner, men jeg satte ham på potta for at han skulle bli kjent med den. På den måten ble det ikke skummelt, forteller Ester M.V. Bjørgan. Da sønnen ble 1 år startet bleietreningen for alvor.

- Vi ser det på ham, når han må på do, fordi han lager trykkefjes og lyder. Med en gang vi løfter ham opp, stopper han og presse til vi setter ham på potta, fordi han vet at vi kommer til å forte oss med å få av ham bleien og sette ham der, forteller moren fra Arendal.

Sønnen sitter også på potta ved hvert bleieskift.

- Tisser han ikke, så er det ingen krise. Da tar vi bare på bleien igjen, sier mammaen.

Daniel August må nesten alltid bæsje mellom klokka 16 og 17, så da følger foreldrene ekstra nøye med.

- For å sitere mannen min: Daniel August bæsjer som en voksen mann. Det må være mye bedre å bæsje på potta, enn å få bæsjen gnidd opp i rumpa, smiler mammaen.

Daniel August er deres første barn.

- Trodde jeg var gal

GØY PÅ POTTE: Daniel August V. Bjørgan (14 måneder) sitter gjerne på potta, og bæsjer knapt i bleia.

GØY PÅ POTTE: Daniel August V. Bjørgan (14 måneder) sitter gjerne på potta, og bæsjer knapt i bleia. Foto: FOTO: Ester M.V.Bjørgan

- Mange trodde jeg var helt gal da jeg begynte pottetreningen da han var 1 år, og mente det var for tidlig. Skeptikerne mente sønnen min kunne få svekket mestringsfølelse, dersom det ikke gikk, forteller Ester M.V. Bjørgan. Hun tror tvert imot at det ville ha gått mer ut over følelsen av mestring, dersom han hadde vært større.

- Han skjønner ikke så mye av dette ennå. Tisser han ikke, trenger han selvsagt ikke det, og det er ingen krise, sier mammaen.

Starter for sent

- Hvorfor startet du pottetreningen så tidlig?

- Mamma begynte tidlig å sette meg på potte da jeg var liten. Jeg var bare ti måneder da jeg var bæsjebleiefri. Så det er ikke noe vits for meg å vente, når jeg vet at det går an, svarer Bjørgan. Hun mener mange venter for lenge med pottetrening.

- Det kan føre til at barn på 2 til 3 år nekter å sitte på potte, sier mammaen

Hun vet ikke når sønnen kommer til å slutte helt med bleie.

- Det må vi ta etter hvert. Det viktigste er at han er trygg på potta, svarer Bjørgan

SIER I FRA: Ester M.V Bjørgan forteller at hun kan se på sønnen Daniel August (14 måneder), når han må på do. Han lager trykkefjes og trykkelyder.

SIER I FRA: Ester M.V Bjørgan forteller at hun kan se på sønnen Daniel August (14 måneder), når han må på do. Han lager trykkefjes og trykkelyder. Foto: FOTO: Ester M.V Bjørgan

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning