Norske On-sat lager en boks på størrelse med en fyrstikkeske. Den har en GPS-sender som du kan koble opp mot din mobiltelefon eller pc.

Safetracker, som dingsen heter, kan brukes til båt, bil eller annet utstyr du vil ha ekstra tyverisikring for. Men du kan selvsagt også putte den skolesekken til førsteklassingen din.

Senderen koster 2000 kroner i innkjøp, pluss 90 kroner i måneden, eller tre kroner dagen, i bruk. Det koster altså bare tre kroner dagen i bruk å få full oversikt over hvor barnet er.

Slik virker den

Ved å logge inn med brukernavn og passord, kan du velge en rekke forskjellige tjenester, for eksempel at du blir varslet hver gang senderen flytter seg ut av et definert område.

Du kan også følge med "live", og få oppdatert hvert minutt hvor senderen befinner seg.

Kartet som viser plasseringen kan du også laste opp på en hvilken som helst mobiltelefon.

Demente og barn

- Vi har et hundretalls abonnenter som bruker dette på barn, sier teknisk sjef Amir Ghazishoar.

- Det er et flerbruksprodukt, som kan brukes på alt fra jakthund, båt og bil til eldre, uføre, barn og rullestolbrukere, sier Ghazishoar.

Han presiserer at salg til barneforeldre for det meste gjelder barn med Downs syndrom eller andre funksjonshemminger. Også eldre med demens blir utstyrt med slike sendere og flere institusjoner er kunder.

- Vi har også noen henvendelser fra foreldre i storbyene. Men det er en høy terskel for å erkjenne at barna ikke er helt trygge der de bor, tror Amir Ghazishoar.

- Hva driver de med?

Det finnes masse slik teknologi. Guardian Angel selger en telefon komplett med sporingsteknologien integrert.

Eller du kan kjøpe det som angivelig er verdens minste GPS for sporing av biler eller familiemedlemmer. Den koster 300 dollar på nettbutikken Brickhouse Security.

Og hva med de litt større barna? Selvfølgelig kan du også overvåke deres mobilbruk, for eksempel med programvaren "Mobile Spy".

For som firmaet bak dette produktet skriver i en reklametekst på nettstedet sitt:

"Driver barna dine med farlige tekstmeldinger? Hva sms-er de om i hemmelighet? Finner de pornosider med telefonen sin? Det er det din rett å få vite om".

Full oversikt

Reporter Robert Cribb i torontoavisen The Star skriver her om blandede følelser der han sitter i taxien og får en melding på sin Blackberry-mobil idet datteren på 5 år flytter på seg .

Cribb bruker en gps-sender kalt Entourage PS fra et kanadisk firma, Blackline GPS. Det kostet ham 350 dollar for utstyret og 15 dollar i månedsavgift, omtrent det samme som norske On-Sats Safetracker.

Han logger inn brukernavn og passord og får kontinuerlig oppdatert informasjon om hvor sporingsenheten befinner seg.

"Men hva om ungen tar en liten omvei eller blir med en venn hjem? Og så går alarmen? Sånt skjer jo hele tiden, og man er lykkelig uvitende om det", skriver Cribb .

Clark Swanson, direktør for firmaet Blackline, vedgår at det er et "Storebror ser deg"-element i dette.

- Men fordelene er flere enn risikoene. Du kan kanskje tenke at "jeg spionerer på barnet mitt". Men hvis du kan bidra til at en tenåring kjører saktere, kan du være med på å få ned ulykkestallene, sier Swanson til The Star .

- Galt, uansvarlig og ødeleggende

Barneombud Reidar Gjermann advarer mot overvåking av egne eller andres barn.

- Å overvåke barn er et alvorlig brudd på tilliten som forholdet mellom foreldre og barn baserer seg på. Tilliten kan bli rasert hvis barn føler seg overvåket. Dessuten har alle barn rett på et privatliv i henhold til barnekonvensjonen.

GPS-sporing er også falsk trygghet, mener barneombudet.

- Det virker ikke .Alt som skal til er at barnet bytter sekk, så er det kjørt.

- Hva med funksjonshemmede barn?

- Det finnes sikkert helt spesielle tilfeller som kan vurderes annerledes, men jeg kan ikke komme på noen.

- Grunnløs pedofil-frykt

Det bør være totalt unødvendig å overvåke barn på denne måten, sier Ove Skåra, informasjonssjef i Datatilsynet, som mener produsentene av utstyret spiller på ubegrunnet frykt.

- Det er selvfølgelig redselen for pedofile som ligger bak. Men nesten alle slike overgrep skjer blant kjente eller i familien. Statistisk sett må du stå utenfor huset i 200.000 år før det dukker opp en fremmed overgriper, sier Skåra.

Les mer:

Derfor skal du ikke hjelpe barnet

Slik oppdrar du den førstefødte

- Norske barn henger etter

Slik styrker du barnets immunforsvar

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!