For mange barn er smokken en trofast følgesvenn - både natt og dag. Det kan være flaut å bruke smokk for lenge. Tannstillingen til barnet kan bli dårlig og man skjønner ikke hva barnet sier når smokken sitter fast i munnen. Ikke ser det så fint ut når barnet blir eldre heller. Det er altså mange grupper til å slutte med smokk i tide. Men når er det på tide å legge den vekk for godt?

Sugeinstinkt

Smokk betyr trygghet og kos. Før eller senere må det ta slutt.

- Smokken er basert på et enkelt prinsipp. Barnet fødes med et sugeinstinkt, som er livsviktig i dets første leveår. Det er denne refleksen smokken er ment å skulle tilfredsstille. Det forklarte Gudrun Skjæveland, konstituert overlege ved barneavdelingen ved Haugesund sykehus, i forbindelse med at smokken fylte 60 år.

Tannproblemer?

Men ved ett- til to-årsalderen bør foreldrene forsøke å få barnet til å slutte med smokken. Suttebehovet skal også avta og opphører oftest i 12-15 månders alder, ifølge Pasienthåndboka. Dess lenger det bruker smokk utover dette stadiet, jo større er også risikoen for tannproblemer, som mulig skjevstilling av tennene, ifølge Skjæveland.

Det kan være greit å la avvenningen gå over tid, slik at det ikke skapes noen kampsituasjon.

Avstemning

Når er det naturlig at barnet slutter med smokk?

7% stemmer
Rundt 1-årsalder
23% stemmer
Mellom 1-2 år
51% stemmer
Mellom 2-3 år
13% stemmer
Mellom 3-4 år
2% stemmer
Før skolestart
5% stemmer
Synes ikke barn burde bruke smokk
Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!