Ekspertenes beste råd:

Slik unngår du at barna sliter deg ut

Her er ekspertenes sju tips til å takle hverdagen som småbarnsforeldre bedre.

NÅ HØRER DU! Barn som krangler, roping og skriking og unger som ikke hører etter. Rollen som småbarnsforeldre kan være en tålmodighetsprøve til tider. Et av rådene er å være bevisst på at du er sjefen: - Vi er altfor opptatte av å være snille og medgjørlige. Krangling mellom barn er ofte resultat av foreldre som ikke klarer å ta lederskap, mener psykologene Harald Kirsebom og Tore Fallet.
NÅ HØRER DU! Barn som krangler, roping og skriking og unger som ikke hører etter. Rollen som småbarnsforeldre kan være en tålmodighetsprøve til tider. Et av rådene er å være bevisst på at du er sjefen: - Vi er altfor opptatte av å være snille og medgjørlige. Krangling mellom barn er ofte resultat av foreldre som ikke klarer å ta lederskap, mener psykologene Harald Kirsebom og Tore Fallet. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert
PSYKOLOGENE: Psykologene og småbarnsfedrene Harald Kirsebom (t.v.) og Tore Fallet mener at å ha små barn er en kjempekilde til egen utvikling. Det er viktigere å være til stede som foreldre enn å gjøre alt etter boka, råder de.
PSYKOLOGENE: Psykologene og småbarnsfedrene Harald Kirsebom (t.v.) og Tore Fallet mener at å ha små barn er en kjempekilde til egen utvikling. Det er viktigere å være til stede som foreldre enn å gjøre alt etter boka, råder de. Foto: FOTO: Privat
COACH OG MAMMA: Turid Olsen har trent seg opp mentalt og blitt en sterkere mamma. Som coach gir hun tipsene videre til andre som trenger energi.
COACH OG MAMMA: Turid Olsen har trent seg opp mentalt og blitt en sterkere mamma. Som coach gir hun tipsene videre til andre som trenger energi. Foto: FOTO: Privat
FIREBARNSMAMMA: Julie Gjørven er mamma til fire og journalist i Foreldre & Barn. Finn ut hva det er som sliter deg ut, råder hun.
FIREBARNSMAMMA: Julie Gjørven er mamma til fire og journalist i Foreldre & Barn. Finn ut hva det er som sliter deg ut, råder hun. Foto: FOTO: Petter Berg HM Foto

Hverdagen med barn er hektisk. Mange opplever at de er slitne og mangler overskudd. Her er noen typiske situasjoner på energityver fra en travel hverdag, og hvordan du kan komme deg ut av dem.

1. Bli mer tålmodig

Du innser mer og mer at du har for liten tålmodighet til å mestre stressede situasjoner i familien på en god måte. Hva kan du gjøre?

Psykologene: I stedet for å lage deg et tålmodig, smilende foreldrefjes, kan du vise barnet det du føler. Barnet merker dobbeltkommunikasjonen uansett. Jobb også med deg selv. Kanskje du ikke har det så travelt, egentlig.

Coachen: Jeg ville fokusert på å slippe opp på kontrollen og gi tillit til de rundt deg. Ofte har barn flere ferdigheter enn du tror. La dem prøve ut ting. Gi dem muligheten!

Firebarnsmammaen: Jeg tenker at disse situasjonene ofte er et signal om at det rett og slett er litt mye som foregår samtidig. Finn ut hva som sliter deg ut. Det går også an å lage enkle regler for rydding/oppførsel for større barn. De har veldig godt av å høre at familien er et samarbeidsprosjekt selv om det er vi voksne som har hovedansvaret.

2. Ikke la søvnmangelen gå til hodet

Barna våkner midt på natta, først den ene, så den andre - gang etter gang. Det blir lite søvn og kort lunte på mor og far.

Psykologene: Aksepter at det er slik i denne perioden. Hvis ikke, vil dere selv bli stressa og urolige. Da vil barna skjønne det og bli enda mer anspente og sove enda dårligere fordi mor og far er så ute av balanse.

Coachen: Jeg var i denne situasjonen selv da jeg var i full jobb, og var svært opptatt av å gjøre det riktige og følge reglene. Jeg har mye mer tro på å følge magefølelsen. Dersom barnet er veldig våkent, kan du prøve å sove på barnerommet mens ungen pludrer i senga si, eller ta ham med i senga di.

Firebarnsmammaen: Mine fire barn har aldri sovet en hel natt før de er blitt rundt 1½-2 år gamle. Og ja! Det er slitsomt - spesielt når man jobber. Et godt tips er å lage en «avtale» med mannen din om at det dere sier til hverandre om natten, ikke gjelder. For du blir sur, grinete og fortvilet når du blir vekket om natta, og det er lett å bli et petimetermonster som synes man er mer våken enn partneren sin. Jeg tror også det er viktig at nattevåk ikke gjør at du setter en stopper for ditt sosiale liv. Gå ut og ta en øl med venner selv om du vet at du bare får sove i fire timer - selv om dette er lettere sagt enn gjort.

3. Få barna til å høre etter

Barna løper og bråker. Du hysjer på dem, men de hører ikke. Til slutt eksploderer du og brøler til ungene. Hvordan få barna til å høre etter?

Psykologene: Hvis du mister fatningen, blir kjempesint, eller begynner å gråte og ber barna om å slutte fordi du blir så sliten, overfører du ansvaret til barna. Ikke gjør det. Vi må øve oss på å være voksne slik at ungene slipper å ta ansvar for hvordan vi voksne har det. Er det gnisninger mellom deg og partneren, vil det kunne smitte over på barna. Ofte må foreldrene rett og slett gjøre noe med sitt eget forhold i stedet for å se på barna som urokråker.

Coachen: Gå bort til barna og få dem til å se deg i øynene: «Hallo! Nå stopper vi dette. Utestemme bruker vi ute.» Flytt gjerne fokuset fra det de ikke får lov til over til noe de kan gjøre.

Firebarnsmammaen: Mye handler om hva slags humør du er i. Jeg tror barn forstår og har godt av at foreldre ikke er noen maskiner som reagerer likt til enhver tid. Jeg tror også barn tåler at foreldre eksploderer. Men du kan ikke forvente at barn i 2 til 4-årsalderen skal forstå at du er sliten og ikke orker å høre på hyl og skrik. Du kan ikke gi dem dårlig samvittighet for oppførselen. Jeg er derimot veldig tilhenger av mer handling og mindre prat og forklaringer. Bruk Nike-slagordet når du vil at barna skal komme seg ut og ikke bare snakke om at de skal gjøre det: Just do it!

4. Bytt på å være hjemme med sykt barn.

Både mor og far har en svært viktig dag på jobb, så kaster minsten opp og må være hjemme fra barnehagen. Verken mor eller far signaliserer i utgangspunktet at de har mulighet til å være hjemme.

Psykologene: Hvor viktig kan en dag på jobb egentlig være? Foreldre bør takle situasjonen på en måte som gjør at barnet ikke føler skyld. Det kan løses der og da ved å bestemme dere for å være hjemme med sykt barn annenhver gang, men det kan i tillegg være nyttig å se på det fra et høyere plan. Er jobben din virkelig mer viktig enn å være der for et sykt barn?

Coachen: Ikke bli så opptatt av å tilfredsstille alle krav fra arbeidsgiver og samfunnet for øvrig at du glemmer dine egne verdier. Sett gjerne opp regler for hvordan du og partneren din skal forholde dere.

Firebarnsmammaen: Her er det viktig å samarbeide. Erkjenn at noen dager er viktigere på jobb enn andre, og hvis det er slik at begge har en veldig viktig dag på jobben, må dere nesten bare finne ut hvem som har vært hjemme mest i det siste. Del dagen i to, hvis det er mulig for arbeidsgiver.

5. Håndter søskenkranglingen

Barna krangler høylytt, og du vet ikke hvem som startet. Hvordan løse situasjonen?

Psykologene: Foreldrene kan starte med å gi en klar personlig tilbakemelding. Noen ganger er det viktig å rett og slett snakke om hva som har skjedd. La hver enkelt få fortelle sin versjon, ikke vær opptatt av skyldspørsmålet.

Coachen: Jeg ville tatt med barna på samtalen om hvordan vi skal finne en løsning uten at fordeling av skyld er tema. Hvis dytting eller biting er problemet, ville jeg brukt litt humor og sagt at vi ikke kan gå rundt og bite hverandre. Tenk om jeg og pappa hadde drevet med det. Da ender det ofte med at vi sitter og flirer.

Firebarnsmammaen: En felle man går i er at den eldste får mest kjeft. Hvis man ikke vet hvordan konfliktene startet, er det viktig å ikke dele ut skyld. Jeg tror det er helt umulig å gi noen konkrete råd i slike situasjoner, for de er ulike fra gang til gang. Men hvis en har gjort noe virkelig slemt mot den andre, er det viktig at dette kommer fram. Et godt tips er å få barna til å gå hver til sitt. Ofte går krangelen litt over hvis barna får tid fra hverandre, på samme måte som det eskalerer hvis de sitter oppi hverandre.

6. Ikke stress på morgenen

Du ser at du kanskje blir for sen på jobb og ber barnet skynde seg.

Psykologene: Sagt slik gir du barnet ansvar, og det vil føle skyld for at dere har det travelt. Hadde det ikke vært like bra om du selv hadde startet dagen litt tidligere? Men dersom dere alle prøver å rekke barnehagen og jobben sammen, slik at det blir en slags teambuilding for familien, er det bra.

Coachen: Sier du det slik, får det ofte motsatt effekt. Unger er veldig vare på stemninger. Klarer du å unngå å stresse, men heller forklare ungene at vi sammen må skynde oss, kan det gå sport i det og bli lystbetont.

Firebarnsmammaen: Min erfaring er at jo mer jeg stresser og skriker, jo saktere går det. Pust med magen, og tenk at det finnes verre ting i verden enn morgenstress. God planlegging dagen i forveien hjelper også. Når barnet ditt klokka halv åtte kommer på at det er turdag og at de skal ha med pølser på skolen, er det lett å bli litt muggen!

7. Håndter ulydige barn

Når barna gjør noe de ikke får lov til, truer du med å fjerne lørdagsgodtet denne uka hvis de fortsetter slik.

Psykologene: Si heller: «Nå er det nok roping, dere får heller gå ut og styre.» Du er lederen. Lederskapet kan du bekrefte i mange små og store hverdagssituasjoner.

Coachen: Det må være sammenheng mellom hendelsen og konsekvensen av den. Tømmer ungen ut en makaronieske, kan følgen være at han må plukke makaronien opp igjen. Vil han ikke spise opp maten, får han ikke gå fra bordet.

Firebarnsmammaen: Det er lurt å ikke true for mye à la «hvis du ikke gjør ditt, så får du ikke datt», særlig hvis de to tingene ikke har noe med hverandre å gjøre i det hele tatt. Dessuten får man denne litt mislykkede retorikken i fleisen etterpå: «Hvis ikke jeg får lov til det, så går jeg ikke og legger meg». Eller: «Hvis jeg ikke får spille denne før jeg legger meg, så får du ikke komme i bursdagen min!» Dette har i hvert fall jeg fått høre. Hvis du skal true med konsekvenser, er det i hvert fall lurt å prøve å følge opp med den konsekvensen eller straffen man snakker om.

Les også:

La barna bli syke

Gjør forskjell på barna dine

Lekene som gjør barna smartere

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 14/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også