Rampestreker

Slik takler du rampunger

Sjekk listen over lesernes verste rampestreker. Og lær hvordan du setter klare grenser for barna.

FARLIG LEK: Barn forstår ikke konsekvensene av det de gjør, og det er ditt ansvar å gi dem den kunnskapen. - Empati må læres, understreker barnspsykolog Anne Vaglum.

FARLIG LEK: Barn forstår ikke konsekvensene av det de gjør, og det er ditt ansvar å gi dem den kunnskapen. - Empati må læres, understreker barnspsykolog Anne Vaglum. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

De fleste av oss husker at vi gjorde ting som barn som vi ikke ante konsekvensen av, som å stjele frukt fra naboen og servere farmor elgbæsj i twistpapir. Hvorfor gjorde vi det? Vi som var barn for 20-30 år siden lekte mye mer uten tilsyn enn det barn gjør i dag. Vi hadde derfor stor frihet til å finne på både uskyldige og mindre uskyldige rampestreker.

Tar en fugleunge ut av redet

Sjansen er stor for at våre egne barn mangler mye av denne friheten, men noe rekker de nok å finne på. Det meste av dette er uskyldige streker, og sannsynligvis er det gjort med naive Emil i Lønneberget-intensjoner.

Men hva bør vi gjøre når barna våre kaster steiner på biler, stikker av fra barnehagen, stjeler pynt fra gravsteder eller tar en fugleunge ut av redet sitt?

Eksemplene er hentet fra en diskusjonstråd i forumet Dinbaby.com.

Styres av følelser

- Små barn har ikke rukket å etablere sine indre grenser ennå. De har ikke fått evnen til å roe seg ned og styre sine egne impulser og nysgjerrighet. Følelsene overgår fornuften.

Det er hovedårsaken til at små barn kan gjøre alvorlige rampestreker uten å tenke på konsekvensen, forklarer barnepsykolog Anne Vaglum.

Impulsivt temperament

Barns personlighet er forskjellig, og barna må derfor håndteres deretter.

- Den medfødte sårbarheten betyr mye. Noen barn har et mer impulsivt temperament og har vanskeligere for å regulere følelser og adferd, og alle barn kan i visse situasjoner og perioder være mer impulsive. Da trenger de ekstra hjelp og støtte fra voksne, sier Vaglum.

Må trene sammen med voksne

Hun mener det er en vanlig misforståelse at barn blir mer fornuftige av å øve seg og være ute alene.

- Barn er avhengige av å trene sammen med voksne, så kan de gradvis klare mer alene når adferden viser at de er er modne nok til det. Barn lærer å ta ansvar for seg selv og andre ved å være sammen med foreldrene eller andre voksne. De lærer gradvis impulskontroll i nære relasjoner ved at voksne deler barnets følelser og tanker før de kommer med sine egne.

Voksne overvurderer barna

- Jeg vil være så streng at jeg vil si at når småbarn gjør slike avorlige rampestreker, er det de voksne som har vurdert barnet og situasjonen feil. Det er de som har overvurdert barnas evner og egenskaper. De har vært for langt unna. Det er det voksnes oppgave å vite hva små barn har behov for av tilsyn og støtte, sier Vaglum.

Mangler ikke empati

En annen misforståelse er at barn som plager dyr mangler empati.

- Det er sjelden manglende empati som ligger til grunn. Barna utvikler empati når foreldrene er sammen med dem og deler følelser med dem. Skal du lære å leve deg inn i andres følelser, må du ha erfart at andre lever seg inn i dine følelser. Skal barnet ditt vise empati med andre barn og dyr, må du vise empati med barnet, også etter at barnet har gjort noe det ikke burde ha gjort, sier Vaglum.

Ikke vær streng

Om barnet har tatt en fugleunge ut av et rede, bør du som voksen først spørre deg selv om hva du kan lære av dette. Har du gitt barnet for mye ansvar? Kanskje er ikke barnet så modent som du hadde trodd? Den viktige reaksjonen er å vise barnet alvoret, og samtidig dele fortvilelse med empati. Det er ikke straff eller hevet stemme som hjelper barnet, råder psykologen.

- Snakk heller om at dette er en vanskelig situasjon. "Ser du hva som skjedde nå? Dette hadde du nok ikke planlagt. Men fugleunger trenger å ligge i redet sitt sånn at mammaen kan passe på dem der." Sannsynligvis har det allerede gjort inntrykk om fugleungen ble skadet eller døde. Konskvensen taler for seg, og den kan deles.

- I en annen situasjon kan du si: "Jeg forstår at det var vanskelig for deg å stoppe deg selv i å gjøre dette, og jeg skjønner at du ikke hadde planlagt det. Neste gang skal jeg prøve å være med deg og passe bedre på sammen med deg", sier Vaglum.

Når barnet stikker av

Om små barn stikker av og blir borte en stund, er det en vanlig reaksjon å bli sint når barnet kommer tilbake igjen.

- Foreldrene blir sinte fordi de er redde, men det er svært sjelden små barn planlegger og forstår konsekvensene av å være borte lenge. De blir vanligvis revet med og har det gøy en stund. Noen barn er livredde for å være borte fra mamma og pappa og vil lengte hjem ganske fort, men ikke alle. Det eneste voksne kan gjøre er å ta ansvaret selv, og bare gi barnet det ansvaret det er i stand til å ta, sier Vaglum.

Her er noen av svarene som dukket opp da en bruker av Dinbaby.com stilte spørsmålet: HVA ER DET VERSTE DU GJORDE SOM BARN, SOM DU IKKE FORSTO KONSEKVENSENE AV?

Ifølge psykolog Vaglum er dette eksempler på hendelser der barn har blitt overveldet av impulser, før de har rukket å utvikle evnen til å vurdere konsekvenser og stoppe seg selv.

RAMPESTREK: Denne gutten har garantert ikke tenkt på de mulige konsekvensene av å sikte på nesa til onkel Helmer.

RAMPESTREK: Denne gutten har garantert ikke tenkt på de mulige konsekvensene av å sikte på nesa til onkel Helmer. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Hver nye episode vi har sammen med barnet vårt er en ny mulighet for å hjelpe barnet videre i utviklingen av empati og evnene til å stoppe seg selv, sier Vaglum.

1. Kastet en gaffel i pannen på broren min. Han har merke den dag i dag.

2. Tok fergen alene som 4-åring fordi jeg skulle møte pappa som kom fra jobb. Flaks at pappa kom til den fergen.

3. Dyttet broren min ned trappa fordi han alltid var den som ble favorisert.

4. Kastet småstein på biler som kjørte under broen.

5. Under en krangel hogg jeg en kniv i armen på søsteren min, 1-2 cm unna hovedpulsåren. Hun måtte sy ni sting.

6. Knuste bilen til venninnens stefar da vi var 5 år, ikke fordi vi var slemme, men det var fascinerende hvordan steiner knuste vinduer.

7. Tok en fugleunge fra et reir. Skulle ha den som kjæledyr i garasjen. Morgenen etter var den død.

8. Helte en flaske med klorin i akvariet til broren min. Ingen skjønte hvordan fiskene hadde dødd.

9. Jeg og en kompis tok en nål og stakk hull på alle kondomene til storesøsteren hans.

10. Helte masse brus inn i eksospotta på naboens veteranbil. Den måtte på verksted.

11. Brakk armen i 1. klasse fordi jeg skulle bevise at jeg turte å hoppe ned fra en lekehytte.

12. Rykket opp blomster fra naboens hage for å pynte i lekestua mi som 5-åring.

13. Gjemte et halvt glass med melk bak sofaen, fordi jeg ikke ville drikke det opp. Mamma lurte fælt på hva som luktet så vondt.

14. Som 3-åring fant jeg ut at jeg skulle leke gjemsel med moder'n i en klesforretning midt i Oslo. Hun fant meg ikke før politiet var tilkalt.

15. Jeg og ei venninne var 4 år da vi dro på langtur langs E18 med trehjulssyklene våre. Det var en en forbanna og livredd pappa som hentet meg av veien etter fire timer.

NYSGJERRIG: - Lurer på hva som skjer når denne steinen treffer naboens bil?

NYSGJERRIG: - Lurer på hva som skjer når denne steinen treffer naboens bil? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

16. Hentet duer fra kirkegården fordi de var så pene.

17. Stjal alle panteflaskene til onkelen min for å kjøpe smågodt. Det smakte ikke så veldig godt.

18. Rømte fra barnehagen da jeg var 5 år. Fikk med meg to venninner og hoppet over gjerdet.

19. Hoppet i "fallskjerm" fra garasjetaket til en nabo. Det var snø (ca 30 cm), og fra taket så det ut som om det var godt og mykt å lande i. Jeg brakk foten.

20. Tok med meg flere venner og hoppet rundt i kornet til morfar, som lå til tørk. Eneste gangen jeg har sett ham sint.

Les mer:

Slik gjør du barnet ditt tøffere

Slik får du selvstendige barn

Det enkleste trikset for å fjerne tusj

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag