Dette er symptomene på et bortskjemt barn. Kan du krysse av flere punkter, eller alle, er det stor sannsynlighet for at du skjemmer bort barnet ditt.

  • Uhøflige mot andre voksne
  • Deler ikke med de andre barna
  • Oppfører seg sjefete og kommanderende for å komme først
  • Svarer ikke på spørsmål og ignorerer instruksjoner
  • Skriking og drakamp når det nektes en leke eller lignende

- Jeg tror de fleste foreldre vet når barnets deres er bortskjemt, men de føler seg for hjelpesløse til å gjøre noe med det, sier Richard Bromfield, psykolog ved Harvard Medical School til webmd.com.

- Foreldre sier ofte at de er sitt barns beste venn. Dette mener jeg er feil, det er to forskjellige roller å være venn og forelder, sier Øyvind Eikrem, psykolog ved tekniske - naturvitenskaplige universitet (NTNU).

Mange foreldre føler seg utmattet, og tenker at de ikke får gjort noe med at barnet er bortskjemt. Men det er ikke for sent, her er noen enkle tips til deg som forelder:

Les også:

Dette sier du ikke til barnet ditt om penger

Tips 1: Gå 100 prosent inn for oppgaven

Det nytter ikke å gjøre det halvveis. Skal det ha en effekt må du gå inn for det med hele hjertet. Tar du ditt oppdrag på alvor, vil du kjapt se resultater i ditt barns oppførsel.

- Det viktigste er at foreldrene virkelig ønsker denne endringen, og er villige til å opptre i lys av dette, sier Øyvind Eikrem.

Tips 2: Erstatt tomme trusler med klare, rolige og konsise instruksjoner

Si til barnet hva det skal gjøre, og så sier du hva som kommer til å skje om det ikke blir gjort. Hold deg til det du sier, og la barnet ta konsekvensene om det ikke hører på deg.

- Ting må forklares tydelig, slik at det er forstått. Dette vil ta litt tid, men det er viktig at det håndheves konsekvent og tydelig, sier Øyvind Eikrem.

Unngå masing og overforklaringer, sånn som gjentatte påminnelser om tannpuss og sengetid. Dette skaper kun irritasjon hos begge parter.

Les også:

Dette får barna i ukelønn

TRASS: mangel på foreldreautoritet kan gi trassige barn. © Illustrasjonsfoto: colourbox.no

Tips 3: Sørg for konsekvent disiplin og konsekvenser

Handling gjør mer enn ord. Hvis barnet nekter å pusse tennene, lag godteforbud det neste døgnet. Ingen advarsler eller trusler, bare bestem deg for det.

Hvis barnet ikke rydder vekk lekene etter seg, legg de vekk en periode. Det kommer til å bli gråting, men ikke gi etter.

Tips 4: Unngå å overbeskytte barnet

Ikke ta barnet ditt i forsvar, eller lag unnskyldninger hvis barnet ditt kommer for sent til skolen eller lignende. Dette høres lettere ut enn gjort, for de fleste foreldre er raske til å ta sitt barn i forsvar.

- Så lenge barnet ikke er i fare, la det rydde opp selv, råder Richard Bromfield.

Tips 5: Ikke overøs barnet med materialistiske saker

Mange foreldre kaster gaver etter barna sine, i stedet for å oppmuntre dem til å tjene egne penger. Å gi barna alt de ønsker seg gjør at de mister en viktig lekse, nemlig å jobbe for å spare til noe de virkelig ønsker seg. Barn som får alt vil aldri bli takknemlige.

Tips 6: Hold deg til sporet

Det er fort gjort å gi etter, og slutte med det du har påbegynt. Men da er det viktig å minne seg selv på at det vil bli mye bedre om du holder ut.

Lykke til!

Kilde: www.webmd.com

Le sogså:

Må hjelpe til hjemme

Slik får du barna til å rydde

Kaker til barnebursdag

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!