De forsiktige barna

Slik hjelper du "snille" barn

Noen barn lar andre dominere og forsvarer seg aldri. Hjelp barnet til å sette sine egne grenser.

GRENSESETTING: Hvordan kan du hjelpe barnet med å sette egne grenser? Vær en rollemodell og legg merke til barnet.

GRENSESETTING: Hvordan kan du hjelpe barnet med å sette egne grenser? Vær en rollemodell og legg merke til barnet. Foto: FOTO: Crestock

Publisert Oppdatert

Vi er alle født med ulike personlighetstrekk. Noen er tydelige og utadvendte, mens andre er naturlig tilbakeholdne og forsiktige. Noe er medfødt, og noe er resultat av sosialisering og læring. Mens utagerende barn fort blir sett og derfor oftere får dekket sine behov, kan stille og "snille" barna ha problemer som ingen vet om .

Risikerer maktovergrep

Det er ingen grunn til bekymring om barnet ditt bare er litt tilbakeholdent og forsiktig, men du bør gripe inn når adferden er så defensiv at det er fare for at andre barn og voksne utsetter barnet for maktovergrep, mener Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø.

- Det kan være negativt om barnet risikerer å bli utsatt for ubehag fordi det ikke greier å si nei, sier Mørch.

- Barn som ikke våger å protestere er også mer utsatt om de møter voksne som har onde hensikter, for eksempel overgripere.

Selv om ansatte i barnehager og skoler har kunnskap om hvordan de skal oppfatte alle slags problemer, er det ikke alltid kapasiteten strekker til .

- Vi ser en tendens til at såkalte "snille" barn ikke blir lagt merke til når de trenger hjelp, sier Mørch.

- Blir stående

På forumet DinBaby.com lurer en trist mamma på hva hun skal gjøre når hennes tre år gamle sønn alltid lar seg overkjøre av andre barn:

"Var i byen i dag og lot gutten vår på snart 3 år være på lekeplassen og leke. Plutselig kommer en kar på kanskje 2-3 år (mindre enn vår) bort og dytter til gutten min, som bare stopper opp og blir stående og se på han. Fremmedkaren dytter en gang til, og enda en gang, men da tar min gutt et par raske skritt mot han akkurat som han skal dytte tilbake, men så stopper han opp rett foran han uten å gjøre noe!? Han får da en siste dytt, så han faller bakover og skaller hodet i lekestativet bak seg og begynner å gråte."

Videre skriver hun:

"Skal nevnes at vi har vært pågående med dette å skulle dele og være snill med andre, men jeg begynner å lure om vi har vært for strenge?"

- Øv hjemme

Heldigvis er det gode muligheter for å veilede forsiktige barn slik at de blir flinkere til å sette sine egne grenser. Forskning viser til vellykkede tiltak der barn har blitt modigere og lært seg å si nei, slik at de kan ivareta seg selv og sine behov. Tiltakene går blant annet ut på at foreldrene hjelper barna med å øve på å si til seg selv det de ikke våger å si ellers.

- De kan for eksempel øve på å si "jeg vil ikke leke" eller "du får ikke ta leken min". Øvelse gir barnet mer beredskap i møte med andre, sier Mørch.

Foreldre bør også være oppmerksomme når barnet leker med andre, for eksempel i en situasjon der du ser at barnet ditt blir fratatt en leke.

- Vær rollemodell . Si for eksempel: "Du får ikke ta leken til Ole." "Kan du si det du også, Ole?" Vis barnet at det går an å protestere, sier Mørch.

- Ikke ta igjen

Den triste mammaen fra DinBaby.com får flere råd fra andre foreldre:

"Min datter er en sånn snill jente, som deler villig! Har alltid gjort det og har masse empati for andre. Hun er nå 5 år. Jeg er så stolt av henne. Det sier jeg ofte til henne. (...) Nei, vær stolt av sønnen din. Han blir et godt menneske. Bare utrust han slik at han kan bære skuffelsen over at de andre barna ikke er like snille som han," skriver anonym mamma.

Mange foreldre ønsker å lære barna sine å "ta igjen". Den strategien liker ikke professor Mørch.

- På den måten legaliserer de vold og utagerende adferd, som å slå eller stjele noens leke hvis de har tatt en leke av deg. Jeg synes ikke det er noen god idé.

Trist mamma får samme innspill på DinBaby.com:

"Lær han å si ifra på en "pen" måte. Ikke lær han å ta tilbake! Min sønn var også slik. Når jeg så situasjoner der han ble urettferdig behandlet, grep jeg inn i situasjonen og forklarte begge barna hvordan de kunne løse den. Det fungerte. Og så snakket jeg med sønnen min om den etterpå. Jeg mener det er riktig å lære barna riktig oppførsel enda ikke alle andre gjør det med sine dessverre," skriver anonym.

Willy-Tore Mørch oppfordrer foreldre til søke profesjonell hjelp dersom problemet er stort. Helsestasjonen skal ha oversikt over hjelpetilbudene i kommunen.

Les også:

Tegn på at barnet mistrives i barnehagen

Dette må du vite om barn og mobbing

Dette er lurt å lære barna

Derfor bør du være snill

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag