Krigen i Gaza

Skru av Gaza

Mediedekningen av krigen i Gaza er for sterk kost for barn under tenåringsalder.

TUNGT: En palestinsk tenåring demonstrerer mot de israelske angrepene på Gaza med en plakat som viser tre barnelik. Bildene fra krigen på Gazastripen er råere enn dem vi har sett før.
TUNGT: En palestinsk tenåring demonstrerer mot de israelske angrepene på Gaza med en plakat som viser tre barnelik. Bildene fra krigen på Gazastripen er råere enn dem vi har sett før. Foto: Foto: Scanpix
Sist oppdatert
Mange voksne gråter foran tv-skjermen når de ser reportasjene fra Gaza

- Alle barn takler disse tingene forskjellig, men de bildene vi ser på tv nå fra Gaza er så skrekkelige og direkte at barn under tenåringsalder ikke bør se på det. Vi voksne vet hvordan enkelte bilder brenner seg fast på netthinnen, sier Nora Sveaass.

Tirsdag publiserte nettavisen ABC Nyheter bilder av barnelik (ekstern lenke - vi advarer mot sterke videobilder). Onsdag sendte Sveaas og Norsk Psykologforening ut en pressemelding der de krever umiddelbar stans i krigshandlingene og frie arbeidsforhold for humanitære hjelpeorganisasjoner i Gaza på bakgrunn av at barn på begge sider av konflikten vil få et ødelagt sjeleliv.

Også barn i Norge, uten familie i området, kan bli påvirket av krigen gjennom tv-bilder og foto de ser fra krigssonen.

Vondt å se på

Sveaass synes det er viktig at vi prater med barna om det som skjer på Gaza-stripen, men synes det er vanskelig å gi en konkret alder for når det er riktig å ta opp krig som samtaleemne.

- Norske barn som er direkte berørt, for eksempel via familie i området, bør holdes orientert og bli inkludert i familiesamtalene. Barn som ikke er direkte berørt, men som er i skolealder, som kan lese, og som er på internett, bør man også snakke med, synes Sveaass.

Barn som er på internett vil ofte på egen hånd kunne spore opp informasjon. Da blir det spesielt viktig å snakke med dem og høre hva de tenker og hvordan de reagerer. Hun understreker at selv om vi skrur av tv-en under nyhetssendingene, bør vi gjøre det på en måte som ikke gjør det hemmelig og mer spennende - og forklare at det er bilder av voksne og barn som har det vondt, som vi velger ikke å se på.

USKYLDIG OFFER: Palestinere bærer en skadet gutt i sikkerhet.
USKYLDIG OFFER: Palestinere bærer en skadet gutt i sikkerhet. Foto: Foto: Scanpix

Ikke krig her

- Vi er fullstendig omringet av krigen på avisforsider, på tv, i radio og på internett, og vi hører blant annet om skoler som er bombet. Det gjør at barna kan bli preget på en uheldig måte og bli bekymret for at det skal skje her hjemme også, sier Sveaas.

- Det er viktig å formidle til barna at denne krigen utspiller seg et annet sted for å unngå at barn tror de kan våkne til slik krig i Norge, og at det er krefter i verden som jobber mot det som skjer. Samtidig må vi jo fortelle at også Norge har vært rammet av krig en gang, slik at det blir en sammenheng mellom det som skjer langt borte og det vi snakker mye om for tiden - nemlig Norge i annen verdenskrig. Jo eldre barna er, jo lettere er det å snakke sammen om det. Man kan lese avisen sammen med barna og ta det som utgangspunkt, eller høre på radio. Snakk med dem på en så presis og nøktern måte som mulig, sier Nora Sveaas.

Hun forteller at mange voksne gråter foran tv-skjermen når de ser nyhetsreportasjene.

Verre bilder enn før

UTESTENGT: Internasjonal presse er utestengt fra Gaza og befinner seg på grensen utenfor landet. Likevel blir bilder sendt ut fra krigssonen og inn i norske hjem. - Viktig, mener Per Edgar Kokkvold.
UTESTENGT: Internasjonal presse er utestengt fra Gaza og befinner seg på grensen utenfor landet. Likevel blir bilder sendt ut fra krigssonen og inn i norske hjem. - Viktig, mener Per Edgar Kokkvold. Foto: Foto: Scanpix

- Man må forklare at det er naturlig å bli opprørt. Ofte blir barna engasjerte, og det kan passe å tenne et lys eller videresende sms-er med støtteerklæringer, men man skal ikke bli overrasket om de snur seg rundt og leker med lego rett etterpå heller, sier Sveaas.

Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Åresæther, sier til Journalisten at det vil være forskjell på bildene som går i de tidlige nyhetssendingene, sammenlignet med de senere sendingene. Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier han opplever det som at bildene han har sett fra Gaza er blitt råere enn tidligere. Kokkvold mener likevel det er nødvendig å vise det han kaller krigens ansikt, og sammenligner dem med bildene fra holocaust.

- Disse bildene har gjort at jødeutryddelsen ikke bare er ord, og at vi forstår hvor virkelig det var, mener Kokkvold.

Her får du tips om hvordan du snakker med barna om krig:

Ny krig i Midtøsten - hva skal vi si til barna?

Barneombudet - hvordan snakke med barn om krig

Røde kors - slik kan du snakke med barna om krigen i Gaza

Les også:

Det nytter å hjelpe

Last ned Windows 7

- Jeg støtter mødrene på Facebook

Utestengt fra Facebook

Denne saken ble første gang publisert 07/01 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også