Bleiefri sommer

Sjekk om barnet er klart for bleieslutt

17 tegn på at barnet kan begynne å gå på do.

VIL SÅ GJERNE: Det kan bli mange dobesøk i starten. Og mange bomturer.

VIL SÅ GJERNE: Det kan bli mange dobesøk i starten. Og mange bomturer. Foto: Colourbox.com

Publisert Oppdatert

Det føles som om det var i går du byttet barnets første bleie. Og nå lurer du allerede på om barnet er klart for å starte pottetreningen.

Når et barn er modent nok for bleieslutt, er veldig individuelt, men noen barn er klare allerede rundt 18 måneders alder.

Foreldrene til norske Daniel August hadde en baby som var «tørr» innen han rundet det første året.

Vanlig å begynne i 2-3 årsalderen

Norske barn slutter senere med bleie enn barn i USA og Europa for øvrig. En undersøkelse viser at bare én av fire norske 3-åringer har sluttet med bleie.

- I toårsalderen er de fleste klare til å begynne å øve på å gå på do. Men det er heller ikke unormalt at barn bruker bleie opp til de er fire år. Det er viktig å ikke begynne for tidlig, eller tvinge barnet til å slutte. Det kan gi barnet prestasjonsangst, sier helsesøster Veslemøy Ruud til Foreldre.no. Hun understreker at barnet må være klart selv.

En to-treåring kan synes det er veldig stas å gå på do. Særlig om hun sitter trygt og godt. Bruk gjerne en potte i starten, eller kjøp en krakk som barnet kan ha beina på, så de ikke dingler i løse luften når hun sitter på do.

Det finnes også justerbare toalettseter, som hjelper barnet til å sitte stødig. Det kan gjøre dotreningen mindre skummel.

La barnet gå nakent

Gode råd

 • Introduser potten ved ca 1½ års alder. Snakk om og vis hva den skal brukes til.
 • Gjør dette i en rolig, avslappet periode for familien, gjerne i sommerferien.
 • Belønn barnet fremfor å straffe. Oppmuntring og ros er viktig når barnet gir uttrykk for at det må på potte eller do.
 • Prat med barnet, og la gjerne potten stå framme på toalettet. Fortell barnet at det ikke gjorde noe at han rakk fram i tide.
 • La barnet gå helt uten bleie hjemme. Hvis barnet går nakent, blir han lettere oppmerksomt på at han har tisset eller bæsjet.
 • Den beste sjansen for at barnet får til noe på potten er like etter måltid eller søvn. Gjør dotur etter hvert måltid til en vane.
 • Ta av bleien med en gang barnet har våknet, for å unngå at de naturlig tisser i bleien.
 • Hvis barnet ikke vil gå uten bleie, kan du eventuelt bruke Liberos «Potty training»-bleie. Den kjennes våt og kald mot huden når det kommer noe i den.
 • Det er trolig lettest å sitte ved tissing, også for gutter.
 • Gjør potte og dobesøk til en hyggelig opplevelse. Les en bok når barnet sitter på potte. Bruk godt med tid.
 • Foreldre og eldre søsken er forbilder, utnytt babyens lyst til å herme og leke.

Sommeren er en fin tid for å begynne treningen. Da har barnet mindre klær som skal av og på, og færre plagg blir våte om uhellet er ute.

Det er også gjerne en rolig, avslappet periode for familien, og foreldrene har tid til å hjelpe barnet.

Om dere lar barnet gå nakent i sommervarmen, blir det lettere oppmerksom på at hun eller han har tisset eller bæsjet.

For gutter kan det å stå ute og tisse på gresset gjøre det enklere å forstå hva som skjer.

Tegn på at barnet er klart for bleieslutt

Er du usikker på om barnet ditt er klar for å slutte med bleier? Sjekk tegnene under. Dere trenger selvsagt ikke kunne krysse av for alle tegnene før dere begynner treningen, husk bare på at det sannsynligvis ikke vil lønne seg å starte før barnet ditt virkelig er klar.

Fysiske tegn:

 • Barnet er koordinert nok til å gå og løpe selv.
 • Tisser en god del om gangen.
 • Kan ha tørr bleie i minst to timer i strekk, eller etter å ha sovet en lur. Det tyder på at blæremuskulaturen klarer å holde på urinen.
 • Har regelmessig avføring, til relativt forutsigbare tider.

Adferdsmessige tegn:

 • Viser interesse for potte eller do, og for andre menneskers dovaner
 • Snakker selv om bleieslutt
 • Kan sitte stille i samme stilling i to til fem minutter
 • Kan trekke buksen opp og ned selv
 • Misliker følelsen av å ha på seg en våt og skitten bleie
 • Viser tydelige tegn på at hun bæsjer, enten ved å si det med ord, eller sette seg ned på huk, eller hjemme seg vekk under bordet
 • Viser ikke sterk motstand mot å lære å bruke toalettet
 • Er generelt i et samarbeidende stadium, ikke midt oppi en trassperiode
 • Uttrykker et ønske om å bli mer selvstendig

Kognitive tegn:

 • Forstår de fysiske signalene som varsler at han må tisse eller bæsje, og kan fortelle det til deg, eller til og med holde seg til han kommer til do
 • Kan følge enkle instruksjoner, som «gå og hent leken»
 • Forstår verdien av å putte ting der de hører hjemme
 • Har ord for urin og avføring

Kilder: Helsesøster Veslemøy Ruud / Babycenter.com

Ta barnet med på do

For å gi barnet et ukomplisert forhold til det å gå på do, er det viktig at foreldrene bruker de ekte ordene. Si bæsj og tiss, ikke pene omskrivninger. Vær sammen med barnet på toalettet til det har blitt vant til å gå på do, og skryt masse når de får det til. Får barnet trekke opp etterpå, kan det være en spennende belønning, anbefaler helsesøsteren.

Det vanlige er at barnet tisser på do i starten. Avføring tar lengre tid. Noen barn vegrer seg for å bæsje uten bleie, eller føler at de «eier» alt som kommer ut av kroppen, og nekter derfor å bæsje i do. Stress i familien eller rundt bleieslutten kan også gjøre at noen barn holder igjen.

- Da kan det være lurt å la døren stå oppe når du selv går på do, eller ta barnet med deg inn. Barn hermer, og det å se at mamma, pappa eller søsken går på do, vil gjøre det mer stas å prøve selv, anbefaler Veslemøy Ruud.

De fleste barn blir tørre på dagtid først. Mange barn fortsetter å tisse i senga lenge etter at de har sluttet med bleie, men innen barnet er fem år klarer de fleste å holde seg tørre også om natten.

Involver barnehagen og les bøker

Går barnet i barnehage, er det lurt å involvere de ansatte der i bleieslutt-prosessen. Et samarbeid er nyttig.

Det finnes også en rekke bøker for barn om det å slutte med bleie. Det kan være fint for både foreldre og barn å lese om. Til foreldre anbefaler Veslemøy Ruud boka «Forstå 2-åringen» av Lisa Miller.

Får to-treåringen en bror eller søster, kan hun plutselig ønske å begynne med bleier igjen, fordi de er sjalu på den nyfødte og ønsker stell og oppmerksomhet, de også.

- Da kan løsningen være å la barnet få være med på å skifte bleier på den lille. Toåringen kan for eksempel hente bleier fra posen, da føler han seg nyttig og sett, selv om han ikke bruker bleier selv lenger, foreslår helsesøster Veslemøy Ruud.

Trenger du flere tips til hvordan pottetreningen skal gjennomføres, finner du de her.

Les også:

Seks måneder gamle Talulla har aldri brukt bleier

8 tegn på at barnet elsker deg

40 tips til bleieslutt

Si meg hva du heter, så skal si deg hvor gammel du er

Få inn rutinen

«Sett gjerne barnet på do eller potte hver morgen, etter hvert måltid eller sovelur, og før barnet legger seg om kvelden. Mens barnet er på do, kan det gjerne få titte i en bok samtidig, og foreldrene kan stå pusse tennene sine eller gjøre noe annet på badet. I perioden hvor barnet begynner å bæsje i do, bør ikke barnet slite med avføring som er for hard eller myk. Tenk rett kost. Har barnet treg mage, kan frukt, svisker og grove kornprodukter være løsningen. Hard mage kan også være et tegn på at barnet holder seg for lenge, og da blir det smertefullt for barnet å gå på do», sier helsesøster Veslemøy Ruud.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag